Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva bolečine v medenici

bolečine v medenici

Lepo pozdravljeni!

Obračam se še na vas in lepo prosim za vaše mnenje glede mojih bolečin.

Stara sem 35 let. Rodila sem trikrat (2008, 2012 in 2015). Med prvo in drugo nosečnostjo sem imela trikrat splav oz. prvič sem morala na čiščenje, potem pa dvakrat ss. V maju 2011 so mi odstranili pregrado v maternici. V drugi polovici druge nosečnosti sem imela simfiziolizo, prav tako v tretji nosečnosti. Spomnim se, da me je takrat močno bolelo, da sem komaj hodila. Prav tako so mi zatekale noge, do kolen. Še po dveh mesecih po porodu sem imela zatečeno. V vsaki nosečnosti sem se zredila za dobrih 20 kg (drugače sem velika 173 cm in imam okoli 60 kg). Otroci so bili težki 4.000g, 4.280g in 3.480g. Vsi porodi vaginalni. Že od drugega poroda me noge večkrat bolijo, ampak sem se s tem sprijaznila. Tudi pri spolnih odnosih več ne uživam tako, ker me boli, če moram imeti noge bolj narazen. Nekako sem se sprijaznila, da je pač zaradi simfiziolize tako in zaradi tega nisem nikoli šla do zdravnika.

Novembra 2019 pa so se začele bolečine (čez cel dan), predvsem v hrbtenici (L4, L5-S1) in vse okoli medenice (ingvinalno) plus občutek kot da so popadki in da bom rodila. Po dveh tednih bolečin, je bila ugotovljena cista na desnem jajčniku (velikosti 10×7 cm). Cisto so v začetku decembra (4.12.) laparoskopsko odstranili, izvid govori za cistični teratom desnega jajčnika. Tudi po mesecu okrevanja, bolečine niso nikoli prenehale (razen bolečin kot pri popadkih in občutek, da bom rodila- tega pa ni več). Po enem mesecu od operacije (začetek januarja) sem sicer šla spet v službo, vendar me je po dveh tednih spet tako bolelo, da nisem mogla več sedeti, komaj sem vstala. V sredini januarja sem bila tudi še pri svoji ginekologinji, katera mi je rekla, da kar se tiče ciste je vse v redu in da sem lahko ginekološko pomirjena.

Tako da sem opravila potem tudi že vse možne ortopedske preiskave:
– RTG: pokazal je začetne degenerativne spremembe prsne in ledvene hrbtenice, najbolj na nivoju L4-L5 in L5-S1;
– MR lumbosakralne hrbtenice: degeneracija diska L5-S1: Paracentralni osteofit disk kompleks, ki nekoliko odriva duralno vrečo ter deloma desno korenino. Mnenje: zožitev L5-S1 desno
– Scintigrafija: normalen rezultat preiskave

Ortoped je zaključil, da diagnoza ni operativna, ter da zožitev L5-S1 bolj desno ne opredeljuje bolečine ingvinalno in spredaj v simfizi. In da v primeru ingvinalne bolečine kontrola pri ginekologu.

Aja, na tem mestu še napišem, kaj je pisalo za RTG medenice in kolkov: sklepna špranja kolkov je videti primerne širine in gladka. Glavici femurjev sta gladkih kontur. Orientacijsko sklepna špranja SIS-ov se diferenciran, je primerne širine in gladka. Stanje po osteitisu condensansu ossis pubis.
V mali medenici so obojestransko drobni fleboliti.

Po nasvetu ortopeda, sem potem prejšnji teden šla nazaj na ginekološko kliniko, kjer so se odločili za diagnostično laparoskopijo. Ugotovljeno ni bilo nobenih posebnosti, samo nekoliko bolj izražen pelvični žilni pletež. Vzroka za bolečine pa niso ugotovili. Predpisali so mi tablete Detralex (2 na dan) in Analgin proti bolečinam.

V ponedeljek sem imela še UZ trebuha, ki je bil prav tako brez posebnosti.

Glede bolečin je pa tako, da jih čutim čez cel dan, ne glede na položaj (leže, stoje, sede); bolj pa boli če dlje časa (npr. pol ure) sedim ali pa ponoči, ko ležim (na hrbtu ali na boku) . Bolečine so predvsem zadaj po celi trtici (kadar ležim na hrbtu) in v medenici ingvinalno, če ležim na boku. Ko spim imam zmeraj podložen tudi povšter. Ker sem zaradi tega večino časa pokonci, me potem bolijo tudi noge, koleno, stopala, v mečih imam tak čuden občutek kot da me skoz drži krč. V gležnjih čutim kot kljuvanje. Je pa na desni strani slabše in me bolj boli kot leva stran.

Lepo prosim za vaše mnenje, kaj bi sploh še lahko bil vzrok mojih bolečin? Ker res ne morem več normalno funkcionirati… Pa kamor koli pridem na pregled, mi vsak reče, da imam netipično anamnezo in netipične bolečine; ne pašem v noben predalček 🙁 izvidi pa so prav tako vsi brez posebnosti…

Najlepše se vam zahvaljujem že vnaprej za vaš čas in mnenje.

lep pozdrav

Spoštovani,
bojim se, da so bolečine bolj ali manj posledica utrujenih in spremenjenih ven v celotnem povirju od pasu navzdol, tako pelvičnih kot tistih v nogah. Temu bi mirno lahko rekli “venski bolečinski sindrom”. Proti temu bo zelo težko najti eno zveličavno metodo zdravljenja. Morda bi vam še najbolj lahko svetoval kak flebolog. Deloma je za vaše težave zagotovo kriva tudi degeneracija v ledveno križnem predelu hrbtenice, tudi če ortoped meni drugače. Pa tudi simfizioliza verjetno nikoli ne bo povsem pozdravljena. Če nekaj zgleda kot pes in se vede kot pes, je najverjetneje pes. Tako je tudi v medicini. Seveda so za težave najverjetneje odgovorne vaše nosečnosti, a te so za vami in ginekolog vam bo torej težko kaj izboljšal za nazaj.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Pozdravljeni!

Hvala za vaš odgovor.
Še vedno imam bolečine vse okoli medenice. V vmesnem času sem obiskovala tudi protibolečinsko ambulanto. Tam sem imela osem manualnih terapij (trigger point). Terapevtka je rekla, da je največji problem oz. najbolj me boli področje sakroiliakalnega sklepa in kolčnega sklepa.
Boli me tudi v ledveni hrbtenici, tam je sicer MR pokazala manjšo protruzijo intervertebralnega diska na nivoju L5-S1, ampak ortoped pravi, da to ne more povzročati oz. biti vzrok moje simptomatike.
Opravila sem tudi UZ spodnjih okončin, kjer tudi ni bilo ugotovljenih nobenih posebnosti. Naj povem, da so bolečine v nogah pa ponehale pred kakšnim mesecem.
Torej še vedno sem brez diagnoze in vzroka za moje bolečine. Vsi mi samo rečejo, da so moje bolečine netipične.
Ortoped mi je rekel prejšnji teden na kontroli, da svetuje vodenje pri ginekologu. Zanima me, ali lahko ginekolog sploh opravi kakšno preiskavo za sakroiliakalni sklep? Oz. ali mogoče predlagate pregled še pri kakšen drugem specialistu in katerem?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

ne, sakroiliakalni sklep ni niti naše področje niti nimamo nobenih ukrepov proti tamkajšnjim bolečinam. če je problem ta sklep, je to bodisi za ortopeda, če je tam kaj za operirat, če ni in v bistvu ne vidim takšne možnosti pa za fiziatra oziroma specialista za protibolečinsko terapijo. Verjetno gre za problem, s katerim se bo treba naučiti živeti tako ali drugače. “Zamenjave tega sklepa” namreč ni. Lahko pa se ga zatrdi in to je delo ortopeda.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

[attachment=0]Screenshot_20200811_081232.jpg[/attachment]Lepo pozdravljeni!

Ponovno vam pišem, ker se glede bolečin še vedno ni nič izboljšalo, opravila pa sem v tem času spet kar nekaj preiskav in bi vas ponovno rada prosila za vaše mnenje.

Sredi junija sem bila na pregledu še pri tretjem ortopedu, ki me je edini (do takrat, ko sem povedala kakšne bolečine imam), tudi potipal na mestu, kjer me je najbolj bolelo, in v izvidu napisal, da je “palpatorna bolečnost SI sklepa izrazita, prav tako palpacija medenice”. Za terapijo pa so me naročili na blokado SI sklepa. To sem imela 19.8.

Vmes sem opravila tudi RTG SIS, ki je pokazal obrabo levega sklepa.

Opravila sem tudi MR LSH, katere izvid je naslednji:
Na zgornjih štirih nivojih LSH so iv diski še primerni, primeren je spinalni kanal, prav tako pripadajoči nevroforamni ter signal konus medularis. Na nivoju L5-S1 je iv disk degenerativno izsušen, še ohranjene višine, videti je diskus hernijo dorzalno centralno ter v desni lateralni recesus, iv foramna sta še primerna.
Mnenje: HD L5-S1 dorzalno centralno ter v desni lateralni recesus.

Opravila sem tudi MR SIS, izvid pa pravi:
SIS sta gladkih kontur, brez vidnih uzur. Edema ob SIS zaradi akutnega vnetja ni videti. Vidna je zelo drobna par mm velika cista ob bazalnem delu desnega SIS na iliakalni strani.
Mnenje: Akutnih vnetnih sprememb v področju SIS ni videti, tudi ni videti maščobne degeneracije ob SIS zaradi starejših postvnetnih sprememb.

Predno sem dobila zgornje izvide, sem bila na pregledu tudi pri revmatologu.
Res se mi je posvetil. Postavil je sum na aksialni spondiloartritis. Diagnozo pa bi potrdil na osnovi pravilno narejene MR SIS in prisotnosti antigena HLA-B27.

Glede na to, da MR vnetja SIS ni pokazala, prav tako pa je bil izvid prisotnosti HLA-B27 negativen, sklepa, da to verjetno ni prava diagnoza. Revmatolog je trenutno na dopustu in še nimam dodatnega mnenja.

No, v sredo sem imela potem blokado SIS (pod rentgenom s kontrastom). Po blokadi se bolečine niso nič zmanjšale. Zdravnik je zaključil, da je s tem izključen SI sklep kot izvor bolečine v ledvenem delu in da je z njihove strani obravnava zaključena.

Tako da sem sedaj spet na začetku ☹️ Bolečine so najhujše, ko sedim, potem ko ležim. Najlažje jih prenašam, če hodim. Boli me v ledvenem delu hrbtenice, najbolj pa zadnjica in boki, in po obeh nogah ob strani, s pritiskom. Bolečina je pekoča, oz. kar žgoča. V zadnjih treh mesecih ugotavljam, da se še poslabša dan ali dva pred menstruacijo in med menstruacijo. Če ležim na hrbtu, imam občutek, kot da mi v zadnjico pritiska nekakšna bula (ne znam sploh dobro opisati). Pred blokado me je točno na tem mestu tudi potipal zdravnik in je zeloooo zabolelo. Točno na tem mestu je potem tudi zbodel, pa ni čisto nič boljše. Kaj bi potem to lahko bilo? Kaj bi me še lahko tako bolelo??

Drugače jemljem na dan 1x Nalgesin 550 mg in 2x detralex. Bolečine se nič ne zmanjšajo. Nalgesin mi pomaga pri trganju po hrbtenici, pri bolečinah v zadnjici in nogah pa nič. Nekje tri tedne nazaj mi je spet začelo kljuvati v desnem gležnju. Tudi ko s prstom pritisnem okrog gležnja me boli. En teden kasneje se mi je pojavil še flek, sprva majhna rdeča pika, potem se je naredil okrog ca. 1-2 cm velik rozast flek, ki se je spremenil v temno vijolično barvo (velik nekje 4-5 cm),zatekel mi je tudi gleženj. Zdravnik je rekel, da gre najverjetneje za tromboflebitis. Vzeli so kri za CRP, ki je bil tudi v redu (pod 8).

Ne vem več, h kateremu specialistu naj še grem na pregled. Sigurno obstaja še kakšna diagnoza s podobnimi bolečinami… Na bolniški sem že od sredine januarja, rada bi šla v službo, pa ne morem sedeti, ker me tako močno boli zadnjica, pečeeee oz. žgeee ☹️

Lepo prosim za vaše mnenje, kaj bi še lahko bil vzrok za bolečine oz. nasvet, kam naj še grem na pregled?

Najlepša hvala že vnaprej za vaš odgovor!

Še nekaj sem pozabila vprašati. Včeraj sem dobila menstruacijo (zamujala je sicer dva dni, verjetno to ni nič narobe, samo imam ponavadi kar točno na 28 dni). Bolečine so bile že včeraj močnejše, me pa danes že cel dan boli še v spodnjem desnem delu trebuha. Špikanje in zbadanje. Težko sem pokonci. Zaboli tudi ko globoko vdihnem, ali pa ko hočem govoriti. Teh bolečin v tem času (odkar so se bolečine začele-november 2019) še nisem imela. Bi me moralo to tudi kaj skrbeti?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani,
kot kaže se vse bolj potrjuje moje mnenje izpred nekaj mesecev. Problem je skeletni, če je še kaj drugega pa le toliko, da vam znižuje prag za bolečino. Res ne vem, kdo vam lahko pomaga razen ortopeda in fiziatra. Ginekolog zagotovo ne.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

mislim, da ne. Običajne bolečine zaradi prostaglandinov, ki se sproščajo ob M.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

Spoštovani,

bojim se, da bolečine, ki jih opisujete in so že bile obdelane s strani mnogo strokovnjakov toliko težje obravnavamo na daljavo. Torej, da, fleboliti ali nova kongestija venskih pletežev v področju male medenice so lahko tudi ponovni ali novi vzrok bolečinam in skelenju, ki ga omenjate. Domnevam, da se bo treba naučiti živeti s temi težavami oziroma se jih lotiti z ustreznim “preusmerjanjem pozornosti”, “treningom”, ignoranco in še s čim. Če ne vemo, kaj bolečine povzroča, smo nemočni za vzročno zdravljenje ampak ostane le simptomatsko.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani!

 

Najlepša hvala za odgovor. Še nekaj bi vas rada vprašala oz. prosila za vašo pomoč pri razlagi izvida. Imela sem preiskavo MRA pelvično žilje KS in na izvidu piše:

– obsežni venski pleteži v parametrijih obojestransko, vene so širine do 5,5 mm. Izrazito razširjene vene parametrijev.

– vene so razširjene tudi ob vagini v zgornjem delu ter ob sečnem mehurju in sečnici v višini ob zgornjem delu simfize.

– Morebitnega refluksa kontrastno obarvane krvi retrogradno po levi ovarijski veni ne vidim.

– Manjši polnitveni defekt (tromb) v veji vene iliake interne desno.

– Sy May Thurner leve iliakalne vene (NIVL)

 

 

Ali lahko kaj izmed tega pojasni moje bolečine in kako postopati naprej? Se z bolečinami naučiti živeti, kot ste napisali ali mogoče vseeno obstaja kakšna rešitev, da bi bolečine kdaj minile?

 

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani,

močno razširjene pelvične vene (vene v predelu medeničnega bazena) so po porodih normalna stvar. Več porodov, širše in več razširjenih žil. Ta “bazen” ven se npr. v drugem delu ciklusa bolj napolni kot v prvem (pripomore k PMS) in ob utrujenosti in daljših obremenitvah na nogah tudi. Obstaja sicer tudi trombozacija oziroma embolizacija pelvičnega ožilja, ampak po mojih izkušnjah z nekaj primeri, ki so šle na tak poseg, ni bistvenega izboljšanja situacije, vsaj eni se je po tem posegu celo stanje poslabšalo. Verjetno se bo najbolje s situacijo sprijazniti in se nanjo navaditi.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close