bolečine v jajčniku,cista
Pozdravljeni
v mesecu oktobru, po menstruaciji me je začel boleti levi jajčnik (zmerna bolečina) zaradi česar sem obiskala ginekologinjo.
Opravila mi je pregled in UZ, ki je pokazal na levem (bolečem) jačniku cisto oziroma dve, med katerima je pregrada, neprekrvavljeni, po izgledu je gin. rekla, da gre za dermoidno cisto, ker je notranja tekočina gosta oz, ni bistra velikosti okoli 1,5cm.
Ta cista pa naj ne bi smela povzročati bolečin in bi me po mneju ginekologinje naj bolelo kaj drugega. Tumorski marker je bil 15,2, metilketoni povišani, prav tako povišan hemoglobin v urinu (kar bi naj bilo zaradi pravkar končane menstruacije, pred laborat.preiskavami). Ginekologinja svetuje laparoskopijo.
Stara sem 33 let, rodila še nisem, menstruacije so vedno bile redne. V naslednjem letu bi želela zanositi.
Po ginekološkem pregledu v oktobru je ta bolečina sčasoma pojenjala, menstruacija v novembru je nekaj dni zamujala (v oktobru pa bila dva dni prezgodnja), cca tretji dan krvavitve v novembru se je bolečina v jajčniku vrnila in je nekoliko močnejša kot prejšnji mesec (Spazmex tablete ne pomagajo, pomaga pa Nalgesin). Bolečina je locirana cca 3,4 prste pod popkom levo (ginek.mi je celo rekla da je to previsoko da bi bolel jačnik?!)
Zanima me vaše menje glede te bolečine v jajčniku in ciste ter morebitni napotek, kako te težave rešiti.
Spoštovani,
odločitev za laparoskopijo zaradi suma na dermoidno cisto je predvsem preuradnjena. Zakaj? Ker je z UZ nemogoče vedno ločiti med videzom dermoidne ciste, endometriotično cisto in cisto korpusa luteuma. Razlika pa je v dinamiki tega pojav skozi čas in sicer, dermoidna cista in endometriotična cista najmanj ostaneta nespremenjena več mesecev, lahko se pa povečata, med tem ko cista korpusa luteuma skoraj vedno izgine sama od sebe v nekaj tednih ali mesecih. Ker je laparoskopija invazivna metoda, dermoidna cista in endometriom pa nista nevarna, je torej mogoče brez škode počakati in narediti kontrolo stanja čez 2 ali 3 mesece. Če bo takrat še vedno enako ali bi cista celo zrasla, je verjetnost, da gre za kaj takšnega, kar kliče po odstranitvi, bistveno večja kot zdaj, ko je na voljo le en naključen UZ izvid.
Spoštovani,
na vas se obračam še enkrat.
Pred 2 mesecema je UZ pokazal cisto z gosto vsebino, cista je imela pregrado ALI pa sta dve. Takrat je jajčnik s cisto meril 38mm. Ginekologinja je rekla, da je neprekrvavljena in da gre za dermoid. Tumorski markerji nizki – 15.
Včeraj, torej po dveh mesecih je cista še vedno prisotna, jajčnik meri že 70mm in je torej v 2 mesecih enkrat večji. Ena cista ima isto, mlečno vsebino, druga je postala nekako “mrežasta”, ginekologinja pravi da je morda zakrvavela. Sedaj ginekologinja pravi, da morda gre lahko tudi za endometrij in da je to jasno šele ko se cista vzame ven. V kratkem dobim termin za operacijo. Moja ginekologinja je gospa Čopi v Prekmurju.
Zanima me kaj pomeni tako hitro večanje ciste?
Kakšen pomen ima da sta cisti dve?
Kaj pomeni, da je cista zakrvavela?
Kaj je razlika med dermoidno c. in endometriom?
Ginekologinja je povedala, da bodo poskušali jajčnik ohraniti. Kakšna je verjetnost da bo moral biti odstranjen cel? stara sem 34, rodila še nisem. V letošnjem letu sem želela zanostit, sedaj pa to. 🙁
Hvala vam!
Spoštovani,
hitra rast ciste nič konkretnega ne pomeni, ampak kaže na trend, ki ga lahko “ustavimo” le z operacijo. Dermoidna cista je teratom, torej germinativni tumor, ki raste iz zarodnih celic jajčnika. Od takšnih tumorjev je nekaj % rakavih in tega žal ne vidimo drugače kot s pregledom tkiva, ko ga odstranimo. Tudi sicer dermoidna cista jajčniku ne koristi ampak kvečjemu škodi, ker ga uničuje s svojo rastjo. Skratka, taka tvorba je primerna zgolj za odstranitev. Endometriom je ena od pojavnih oblik endometrioze, stanja, pri katerem se maternična sluznica pojavi kjerkoli drugje kot v maternični votlini. Če se ta sluznica pojavi v jajčniku, tam ob menstruaciji krvavi enako kot v maternici, pri čemer se kri ne izloča iz telesa ampak se kopiči tam, kjer se sprošča. Tako nastane cistična tvorba polna krvi, katera sčasoma razpada in se gosti, na UZ pa je vidna kot gosta vsebina mlečnega videza. Tako dermoid kot endometriom sta torej tvorbi, ki ju je smiselno čim prej odstraniti, posebej, če načrtujete nosečnost.
Niti der moidna cista niti endometriom ne zakrvavita, lahko pa ob takšni cisti nastane še cista korpusa luteuma (cista rumenega telesca), za katero je značilna sveža krvavitev.
Skratka, po zapisu sodeč je naslednja faza obravnave oprecija, vse ostalo se bo izvedelo po njej, ko se bo odstranjeno dalo v pregled histopatologu.
Pozdravljeni,
še kratko vprašanje.
(predvidoma) Dermoidna cista odkrita oktobra je merila cca 1,5 cm, jajčnik povečan na 3,8cm.
Pri pregledu januarja jajčnik povečan že na 7 cm.
Na operacijo sem naročena sredi marca.
Glede na trend rasti ciste me skrbi da bo do marca še za 1x povečana in se mi ob tem pojavlja skrb, da bo takrat že tako velika, da bo zato potrebna tudi odstranitev jajčnika in bi morda zgodnejša operacija bila za mene boljša (stara sem 34, rodila še nisem).
Morda si laično to razlagam povsem narobe, upam da vprašanje ni povsem neumestno.
Spoštovani,
vprašanje ni nevmestno, če zadeva res tako raste, vendar vam žal težko napovem, kje se bo rast ustavila, niti, če gre res za dermoidno cisto, kajti samo UZ diagnostika zelo težko loči med dermoidno cisto, endometriomom in luteinsko cisto, čeravno ob takšni dinamiki, kot je pri vas, luteinska cista to zelo verjetno res ni. Še vedno pa ostaneta odtali dve možnosti.
Spoštovani,
stara sem 31 in še nisem zanosila. KT sem jemala 11 let, pred cca dvemi leti sem prenehala z jemanjem. Pri prvem obisku ginekologinje sem izvedela, da imam pregrado na maternici, katero se ali pa ne operira pred načrtovanjem nosečnosti.
Včeraj sem imela bris materničnega vratu in sem ginekologinji potožila, da sem pri zadnji menstruaciji pred dvemi tedni imela bolečino v jajčniku,hkrati pa zadnje čase moj cikel ni najbolj “urejen”. Pogledali sva še UZ in povedala mi je, da imam cisto oziroma endometriom veliko 5cm in da bo potrebna operacija. Poslala me je še na odvzem krvi. V petek naj bi prejla napotnico,hkrati naj bi mi izdala tudi napotnico za pregrado, saj glede na to, ker bom pod splosno anestezijo je bolje, da oboje opravim, še predno bi začela z načrtovanjem nosečnosti v prihodnosti. Ali bi me moglo kaj skrbeti? Kaj točno je endometriom in kakšne so nevarnosti?
Prijazen pozdrav,
K
Spoštovani,
vedno znova se čudim nad tolikšno odločnostjo in takojšnjim navdušenjem nad operacijo ob odkritju spremembe na jajčniku, ki še zdaleč ni tako preprosta kot se zdi na prvi pogled. Zelo podobno, včasih povsem enako namreč lahko izgledajo na UZ sliki vsaj 3 zelo različne spremembe na jajčnikih, med katerimi je vsaj ena povsem funkcijska in ne potrebuje operacije in to je korpus luteum (rumeno telesce), včasih tudi cista rumenega telesca. Med drugim tudi vaše omenjene težave s ciklusom zadnje čase kažejo v smer, da bi lahko tista sprememba bila hormonsko aktivna (torej funkcijska), kar nista ne endometriom niti dermoidna cista, ki je tudi ena takšna sprememba podobna ostalima dvema.
Ob prvem opažanju takšne spremembe torej nikakor ni modro takoj indicirati operacije ampak velja UZ pregled ponoviti čez 1 mesec (s tem ničesar ne zamujamo), kajti če gre za cisto korpus luteuma, se bo ta po videzu najmanj spremenila, včasih celo izginila, kar endometriom ali dermoidna cista nikoli ne. Sam bi torej za enkrat še ne hitel pod nož ampak bi zadevo vsaj mesec ali dva le opazoval oziroma preverjal dinamiko stanja.
Pozdravljeni,
tudi mene je presenetilo. Moram pa povedati, da sem ravno prej prejela klic, da so dobili moje krvne rezultate in da je povečan marker in sicer vrednost je 105, normalno naj bi bilo do 35. Danes grem po napotnico za dodaten ultrazvok, predn se odločijo ga naprej. Kaj pomeni ta vrednost, kakšne so nevarnosti? Niso mi dali nekih posebnih odgovorov razen to, da se bo videlo na dodatnem UZ.
Hvala za odgovor in prijazen pozdrav,
spoštovani,
ta takoimenovani “marker” je verjetno Ca125 in to je v reproduktivnem obdobju izredno slab marker za postavljanje suma na raka. Ne rečem, če bi bil res ekstremno zvišan (ne vem, 300+ ipd.), ampak tolikšno zvišanje lahko povzroča praktično vsak proces v predelu proste trebušne votline, od ovulacijem, menstruacije, nosečnosti, kakršnekoli benigne ciste, vnetja, celo zaprtost in slaba prebava. Skratka, tudi vrednost 105 ni noben indikator, da se pri vas v trebuhu dogaja kaj pomembnega. Tudi mejna vrednost 35 je za reproduktivno obdobje absolutno prenizka. Nekoč smo imeli vsaj še drugo referenčno vrednost za reproduktivno obdobje, ki je bilo pri 65, ampak to vrednost so nekako izločili iz rutinske uporabe. Marker Ca125 je torej kot takšen res uporaben le v obdobju menopavze, ko pa res ni več skoraj nobenih drugih dejavnikov, kateri bi lahko motili pojavljanje Ca125 v sistemu. Skratka, ne vidim prav nobenega razloga za pretirano zaskrbljenost.
Pozdravljeni,
res je, povedali so mi da gre za marker CT125 ter, da naj preveč ne googlam 🙂 Dobila sem napotnico UZ spremljanje menstruacijskega ciklusa ali UZ preiskava ginek.tumorjev.
Sem sredi ciklusa, trebuh imam napihnjen.. Se naročim in bomo videli kako naprej. Poskušam se ne obremenjevati.
Hvala vam…
ne vem. Težko se je vmešavati v začet in nezaključen proces diagnostike nekoga, za kogar nimam pojma, kako in zakaj tako razmišlja kot razmišlja. Iz prej zapisanega se mi sicer zdi, da gre za vihar v kozarcu vode, ampak kot rečeno, nimam vseh potrebnih informacij.
Pozdravljeni,
po skoraj enem mesecu od brisa (vmes sem imela še eno menstruacijo) sem danes bila na pregledu na ginek.pregledu in UZ preiskavi pri prof.dr.Edi Vrtačnik Bokal, dr.med. Izvid je: uterus normalne velikosti,3D UZ: viden septum v velikosti 1cm. Desni ovarij s 3 cistami v velikosti 5 cm,2cm in 2,3cm (dermoid?) zmerno ehogenega odboja, levi ovarij prost,več kot 12 AF.
Naročiti se moram za laparoskopsko operacijo (glede septuma mi ni nič omenila?) torej naj bi šlo za dermoidno cisto. Je rekla, da bo poskusila izluščiti, da “misli” da ni nič rakavo, če ne bo mogla izluščiti lahko, da mi bodo odstranili jajčnik. Ob tem sem se zgrozila, čeprav vem, da tudi z enim lahko normalno rodiš. Želela sem vam samo sporočiti stanje in zanima me vaše mnenje, katerega cenim.
Hvala
Spoštovani,
posebnega “mnenja” nimam. Če obstaja sum na dermoidne ciste (teratom), potem je to za odstranit. Septum se pa načeloma preventivno ne odstranjuje, razen, če bi že obstajala zgodovina slabih izidov nosečnosti, npr. 2 ali več zaporednih splavov.
Zdravo, da javim stanje. Za mano je laparoskopska operacija, na koncu ni slo za dermoidno cisto ampak endometrij. Endometrioza je bila razsirjena tudi na noznico in malo na mehur. To so mi odstranili. Za naprej svetujejo hormonsko terapijo, ce ne nameravam v letu dni z nacrtovanjem otrok. Kaksen je vas predlog in izkusnje glede na navedeno? Levi jajcnik je bp, z desnega so odstranili endometrij.
Hvala in prijazen pozdrav,
Spoštovani,
tisto je bil endometriom (endometrij je sluznica maternice). Vsekakor gre za globoko endometriozo, ki jo velja vsaj 6 mesecev, če ne kar eno leto po operaciji zdraviti še s hormonsko kontracepcijo, po možnosti takšno brez prekinitve, lahko tudi s Cerazette, ki še najbolj oponaša stanje nosečnosti.
Pozdravljeni ,
v nosečnosti so mi odkrili anehogeno cistično strukturo (endometriom), velikosti 63 x 58 mm v levem jajčniku . Imela sem že kar nekaj pregledov in cista trenutno miruje oziroma se ni povečala , vendar me vseeno zanima ali lahko ima kaksno tveganje za plod ? Pojavljati so se mi pričele tudi zbadajoče bolečine, ki ne ponehajo, me zbode vsake par sekund na istem mestu, ali je mogoče to znak da se bi cista obrnila?
Hvala za odgovor . Lp
Spoštovani,
endometriom ni nikoli “anehogen” ampak je bodisi mešanih odbojev z nivojem ali srednje sivih, homogenih odbojev. Anehogene so serozne ciste ali ciste korpusa luteuma in prav slednje je v nosečnosti še najpogosteje primer. Takšna cista praviloma izgine do 16. tedna nosečnosti, redko ostane dalj časa in če se to zgodi, ste lahko prepričani, da ni bil endometriom. Če bi se jajčnik zarotiral (torkviral), bi nastopile zelo hude bolečine, ki jih ne bi mogli spregledati, torej zbadanje še ni znak torzije.
se strinjam z vašo ginekologinjo.