Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Bolečine v hrbtu in nogi

Bolečine v hrbtu in nogi

Pozdravljeni,

Že v začetku decembra sem pri polaganju talnih oblog začutil močno bolečino desno od križa. Zadeva ni minila, tako da sem po tednu dni odšel do zdravnice, ki pa mi je dvakrat do novega leta predpisala zgolj protibolečinske tablete (Naglesin in kasneje Brufen). Ker tudi po novem letu ni bilo nič bolje, me je poslala na RTG lobosakralne hrbtenice, kjer niso ugotovili poškodb.

Bolečino čutim kadar sedim, ali stojim na mestu oz se gibam na zelo majhnem področju. Će se uležem je čez 5 minutže bolje. Bolečina se mi je razširila tudi v desno nogo. Boleče je v predelu zgornjega stegna (desni ritnici) in nižje, predvsem v predelu piščali, kjer jo čutim na različnih mestih kot močno konstantno, včasih pa tudi kot kljuvajočo bolečino.

Prosim za nasvet kam naj se še obrnem, da dobim čim hitrejšo rešitev. Delati ne morem, ker je moje delo v veliki večini sedeče, kar pomeni, da sem že dlje časa odsoten z dela.

Hvala in LP

Pozdravljeni,

glede na opisane težave gre v vašem primeru najverjetneje za zdrs medvretenčne ploščice v ledvenem delu. Ploščica se premakne iz svojega položaja še bolj takrat, ko sedite (zaradi velike obremenitve na ledveni del), ko pa se uležete je obremenitev na disk majhna in zato se premakne bolj nazaj na svoje mesto. RTG slikanje tega ne pokaže, dokler zadeva ni zelo velika. Premknjen disk nato malo pritisne na okoliška živčna tkiva, kar čutite kot bolečino ob križu in po nogi.

V tem primeru vam bi pomagala kombinacija manualne terapije https://fizioterapija.net/hernija-diska/ in trigger point terapije https://fizioterapija.net/isias-kako-si-pomagati/. Sami si lahko pomagate z ležanjem/spanjem na trebuhu in ohranjanjem ledvene krivine v sedečem in stoječem položaju  ter keglovimi vajami za moške. Priporočljivi so tudi sprehodi s krajšimi stopali.

Prijazen pozdrav

Barbara Purkart

New Report

Close