Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine po prehranjevanju (žolčni kamni?)

Bolečine po prehranjevanju (žolčni kamni?)

Pozdravljeni!

Sem star 24 let in imam probleme z bolečinami po zaužiti hrani. Bolečine se pojavijo nekaj ur po obroku (ponavadi po zadnjem obroku) ko imam za obrok bolj mastno hrano ali pa je količina hrane višja. Če zaužijem bolj lahkotno hrano se bolečine ne pojavijo. Bolečine čutim od zadaj na sredini hrbta proti desni strani. Bolečina je ostra in se spreminja če se premikam. Bolečine ponavadi minejo po par ur, edino enkrat so trajale do jutra. Bolečina tudi občutno popusti, če se uležem
Po prebranih nekaj stranem ne internetu sem prišel do zaključka, da imam morebiti žolčne kamne?

Pa še ozadje problema… Že od malih nog se borim z odvečno težo in sicer malo grem gor pa spet dol. Pred 3 leti sem v roku 11 mesecev shujšal za 20kg in sicer tako da sem malo pazil na hrano. Opustil sem gazirane pijače, občasno nadomestil večerni obrok z sadjem, po mojem mnjenju nisem priteraval z dieto saj sem vsaj enkrat dnevno jedel takšen obrok kot prej.(teh kilogramov sem se znebil sicer brez povečane fizične aktivnosti, kar vsekakor ni čisto prav.)
Kakšen mesec pred koncem diete sem prvič začel občutit takšno bolečino kot sem opisal zgoraj. Ta bolečina se je pojavila v dneh ko nisem pazil na hrano in jedel polno hrano. Zaradi teh bolečin sem takrat obiskal ortopeda, po napotku osebnega zdravnika, če bi šlo za probleme za hrbtenico, ampak ortoped ni našel kaj.

Nato sem opustil z dieto bil sem na željeni teži in začel sem postopoma jesti kot prej( čeprav ne bi smel). Kakšen mesec potem sem kakšen dan še občutil to bolečino ko mastem, bolj obsežnem obroku, nato je bolečina izginila in je niti enkrat nisem občutil do sedaj.

Pred tednom dni pa sem se spet odločil da je čas za malo diete saj sem 15kg dobil nazaj. V tednu dni sem izgubil 1,5kg. Ampak včeraj se je moj problem zopet pojavil na dan ko nisem pazil na dieto in sem pojedel običajne obroke.

Zaradi teh znakom sem pomislil na žolčne kamne. Prebral sem, da nastanejo tudi z prestrogo dieto. Sam ne menim da imam prestrogo dieto, saj sem se samo odpovedal sladkim pijačam, moji obroki ta teden pa so bili npr.(2 kosa kruha z nutelo,marmelado,pašteto nato zrezek na žaru, ali kakšen sendvič za večerjo pa pol kilograma sadja.) Ali bi takšna dieta spodbudila žolčne kamne?

Sedaj me zanima kako ukrepati naprej na kakšen pregled naj grem( kakšnega naj zahtevam pri osebnem zdravniku).

Bi bilo možno da bi bili ti simtomi možni še za kaj drugega? Ali pa preprosto ne sme hujšat in teh težav ne bo?

lp;
Se opravičujem za dolgo pismo.

Pozdravljeni!

Najprej je potrebno opraviti UZ trebuha in gastroskopijo. P.S: nutela, pašteta….vsekakor nista primerna obroka za žolčne kamne niti za hujšanje. 🙂

Lp,Nataša Smrekar

Ja vem da nimam obrok primernih za ekstremno hujšanje. Na ta način se znebim vsaj 0,5 kg na teden da se odpovem obilnemu večernemu obroku. Ostalo zaenkrat ne spreminjam na veliko.

Najbolj me nervira to, da se mi pojavijo bolečine, ker en teden nisem večerjal obilno in ostale obroke malenkost manj.

Če bi imel žolčne kamne, zakaj nebi imel problem 2 leti ob normalni hrani? Zakaj po enem tednu diete?

Sem se pa naročil na ultrazvok trebuha nasljedni teden, da vidim kaj bo pokazalo

lp

Pozdravljeni!

Vsi procesi v telesu so dinamične in ne statične narave. Ko kamni nastanejo, povzročajo težave-morda so nastali šele sedaj in ne pred dvema letoma.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close