Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Bolečina v rami pri potisku s prsi

Bolečina v rami pri potisku s prsi

Pozdravljeni

Pred nekaj tedni sem med izvajanjem vaje potisk s prsi (bench press) začutil močno bolečino v desni rami. Bolečina je bila nekakšna mešanica zbadanja in pekočega občutka. Za kratek času po tem sem imel močno omejeno gibanje v sklepu, predvsem pri dvigu roke nad glavo in kadar sem poskušal seči za glavo.

Bolečina je najprej bila nekako globoko v rami, kasneje pa se je premaknila na območje zadnjega deltioda, nad lopatico. Cel čas pa je tudi bil na dotik boleč del na vrhu rame, kjer je izrastek na koncu ključnice.

V naslednjih dneh je bolečina bolj ali manj izginila pri vsakodnevnih opravilih in tudi gibljivost je bila normalna. Le zelo občasno (enkrat na več dni), pri povsem naključnih gibih (torej ni bilo nobenega vzorca), sem občutil močno bolečino na istem mestu, ki pa tudi ni trajala več kot nekaj minut.

V obdobju brez bolečine sem probal poiskati gib, ki bi bil problematičen, vendar mi to ni uspelo. Sem pa opazil, da se bolečina skoraj vedno vrne ob izvajanju prej omenjene vaje potisk s prsi pri srednjih do večjih bremenih (pri lažjih ne).

Razumem, da je v tem primeru lahko marsikaj narobe, me pa vseeno zanima ali se da priti do kakšnega zaključka na podlagi teh simptomov.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Kot izvor težav sumim (ena izmed možnosti):
1. poškodba tetiv rotatorne manšete (predvsem supraspinatus)
2. poškdoba tetive velike pektoralne mišice na grčevini pod velikim tuberklom nadlahtnice
3. ligamentarna poškdoba znotraj ramenskega sklepa (SLAP-lezija, mehkotkivni Bankart)
4. (predvsem poškodbi rotatorne manšete je lahko pridružena tudi nestabilnost tetive dolge glave bicepsa v njegovem žlebu tik pod ramenom

To je precej širok spisek. Najbolj verjetni se mi zdita 1. in 2. opcija. Glede ukrepanja je potrebno predvsem ugotoviti ali je težava tako moteča, da bi si zaradi nje želel medicinsko obravnavo – v zaključni fazi, če bi bilo potrebno operacijo? Če je odgovor DA, potem se verjetno splača iti na pot slikovne diagnostike (UZ preiskava ali še bolje MR artrografija rame), če pa je odgovor NE, je verjetno najbolje prilagoditi aktivnost, morda obiskati fizioterapevta ter poizkusiti poškodbo zrehabilitirati. V kolikor pa to spodleti, še vedno obstaja 1. možnost.

To bi bil nekakšen protokol mojega razmišljanja pri Vašem problemu.
Glede na težave omejene praktično samo na bench-press, mislim, da lahko poizkusite z rehabilitacijo. Postopno obremenjujte do stopnje, kjer še ne boste čutili bolečine. V kolikor je mogoče s prstom locirajte bolečo točko in jo masirajte. Kot rečeno, fizioterapija redko škodi, lahko pa pomaga. Če ne bo bolje oz. bi bilo izredno moteče, se pa oglasite na pregled h kirurgu, ki se ukvarja s kirurgijo ramena (običajno je kakšen v vsaki večji regijski bolnišnici) ter se pogovorite o nadaljnjih ukrepih.

Srečno!

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close