Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija bolečina v predelu srca

bolečina v predelu srca

Pozdravljeni!
V začetku avgusta sem šla v hribe, brez kondicije, ko sem prišla na vrh(štiri ure hoje) sem ob pogledu v dolino začutila nek strah, nakar sem postala mravljinčasta po vsem telesu, vrtilo se mi je v glavi,bilo mi je slabo, skratka imela sem občutek, da bom vsak čas omedlela. Tako sem se počutila vso pot nazaj, ko sem se peljala v avtomobilu proti domu,, sem drgetala, bila sem popolnoma mrzla in mokra, leva roka je postala trda.Potem je to minilo in je bilo kakšen teden v redu. Potem se je vse skupaj ponovilo, ko smo se peljali domov z morja, poleg vsega , kar sem naštela, se je pojavila še bolečina v predelu srca, kot bi me nekaj tiščalo ali drezalo v srce,povečal se je utrip.Spet je minilo, ko je bilo vožnje konec, le da sem bila zelo utrujena.Čez kakšen teden pa se mi je zgodilo najhujše, ko sem sama peljala avto, me je najprej stisnilo pri srcu, potem se je bolečina razlila po vsem prsnem košu, najbolj v žlički(pod grodnico), kot bi me nekaj žgalo, srce je podivjalo, zmanjkalo mi je zraka, začela sem drgetati. To se mije zgodilo še nekajkrat v avtomobilu, pa tudi ponoči, ko sem se nenadoma prebudila in mi je srce divje razbijalo, leva roka pa je bila mravljinčasta in boleča. Prosim za vaše mnenje, ali je lahko kaj narobe s srcem, čemu naj pripišem te težave, stara sem 46 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav Marjana

Glede na vašo starost in da ste šele v tej starosti doživeli prve motnje delovanja in funkcije srca, je najbližja domneva, da so težave posledica hormonskega neravnovesja v premenopavzi. Motnje so lahko zelo različne, od napadov nerednega ali hitrega bitja srca (zlasti med spanjem) do napadov mravljinčavosti, hladnega znoja, itd.

Vsekakor svetujem pregled pri kardiologu, da bo izključil organsko bolezen. Težave kakršne opisujete imajo bolniki (predvsem bolnice), ki imajo manjšo prirojeno srčno napako in lahko začne povzročati težave šele pri odraslem bolniku. Pri vaših navedbah sem pogrešal podatke o krvnem tlaku, o izvidih EKG, o stresnih vplivih, o krvnih izvidih in o zdravilih, ki jih jemljete. Lahko me še vprašate.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor, ki me je delno potolažil.
Naj povem , da sem bila na EKG, ki je prez posebnosti, na ergometriji, tudi ta izvid je v redu, kri je v redu, pritisk imam 120/ 80 ali nižji, včasih tudi 90/60 . Nikoli do sedaj nisem imela nobenih težav s srcem, sedaj pa me je grozno strah in vsakič, ko mi začne srce hitreje utripati, me popade skoraj panika, postanem mravljnčasta, boli me glava v zatilju, kot bi me nekaj vleklo skupaj, v ušesih imam pritisk, leva roka postane trda, kot bi me nekaj tiščalo, to traja kar precej dolgo, ponavadi vzamem persen.
Naj povem še, da imam bolečine na levi strani, meni se zdi da je to pri srcu, predvsem, če dlje časa sedim , ne glede na to, ali sem mirna ali ne..Najprej me začne samo rahlo žgečkati, potem pa se čedalje bolj stopnjuje. Zdravnik mi je predpisal fizioterapijo , ker pravi, da je bolečina lahko od hrbtenice, vendar mi ni pomagala.
V službi in tudi doma sem kar precej pod stresom. Menstruacije že dve leti nimam redno oziroma sem jo imela v dveh letih trikrat.
Če so moje težave v zvezi z menopavzo, kaj mi svetujete za ublažitev le teh in koliko časa lajho trajajo?
Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem in vam želi lep dan
Marjana

Priporočam posvet pri ginekologu, ki naj presodi potrebo po zdravljenju s hormoni.

Pričakujem, da bodo težave prešle ob zdravljenju z blagimi pomirjevali (Persen) in ob zdravem načinu življenja (redne rekreativne telesne obremenitve, hoja v naravi, itd.). Zelo koristni so tudi nizki odmerki zdravil, ki jim pravimo betablokatorji (Bloxan).

Oglasite se še.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Pred kratkim sem vas prosila za mnenje o mojih težavah, sedaj vas prosim še enkrat. Bolečine v predelu srca se kar ne nehajo., nasprotno, čedalje bolj me boli, stiska, včasih žgečka, poleg tega pa me peče pod grodnico. Ali je res lahko vzrok tesnoba? Kakšne posledice ima lahko pogosto povečan srni utrip? Ali EKG res lahko izloči bolezen na srcu? Proim vas še, če mi lahko napišete, kaj je vnetje osrčnika in kakšni so znaki in pa kaj je angina pektoris.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Marjana

Spoštovani!

Postavili ste mi več vprašanj.

Angina pektoris pomeni “trenutna bolečina v prsnem košu, ki je posledica nezadostne prekrvitve srca”. Bolečina nastopi ob telesnih obremenitvah pri ljudeh, ki imajo zožene žile srca zaradi ateroskleroze ali ki so hudo slabokrvni. Diagnozo “angina pektoris” napišemo, ko ima bolnik zgoraj navedene bolečine pri srcu. Pri malo zoženih žilah se lahko zgodi, da je EKG v mirovanju normalen. V sumljivih primerih opravimo cikloergometrijo (snemanje EKG), ko bolnika obremenimo na “biciklu” ali na “tekočem traku”.

Vnetje osrčnika je bolezen osrčnika, ki nastane zaradi številnih vzrokov. Glavni znaki vnetja osrčnika so: bolečina neodvisna od dihanja in bolj izražena pri globokem vdihu, visoka vročina, itd. Ostali znaki, ki jih navajate, kažejo bolj na živčno pogojene težave kot na obolenje srca.

Morda se boste rešili skrbi, če boste enkrat šli na pregled h kardiologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si