Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Bolečina pod levim delom reber

Bolečina pod levim delom reber

Pozdravljeni!

Približno 14 dni nazaj me je kar naenkrat stisnilo v zgornjem delu trebuha (pod rebri), kot kakšen krč. Prvi dan sem se komaj pobrala iz postelje, enako tudi drugi dan. Zdravnica me je pretipala, bolečine ob pritisku nimam. Dala sem vodo, opravili so ekg, kjer je bilo vse v redu. Predpisala mi je tablete Belupo, ki jih jemljem že 14 dni. Bolečina je vmes že za kakšen dan popustila, nato se je naslednji dan spet vrnila. Res da tako močno kot prve dni ne boli, čutim pa ves čas. Je mogoče, da bi jo s čim izzvala (dvig težkega predmeta)? Opazila sem tudi, da se poslabša ob sedenju (v službi).

Na mojo prošnjo me je zdravnica poslala naprej k specialistu, ki je opravil še pregled krvi (bilo naj bi vse ok) in ponovno ekg. Sedaj čakam še na gastroskopijo. Kaj bi lahko bilo vzrok mojim težavam? Je več možnosti?

Res me skrbi, zato se vam iskreno zahvaljujem za vaš čas in odgovor!

Lahko je seveda več vzrokov, bolečine bi lahko bile tudi mišične, a ugotavljanje bolečin v trebuhu je zelo problematično zaradi številnih možnosti. Da bi videl, v katero smer cilja vaš zdravnik, še enkrat poglejte kaj piše na škatli (belupo je proizvajalec ne zdravilo)
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Tablet trenutno nimam pri roki, ker sem v službi, je pa zdravnica rekla, naj bi bile težave po vsej verjetnosti povezane z mišicami (ravno tako tudi tablete). Specialist mi je poleg teh predpisal še Ultop.

Čudno se mi zdi, da težave po tolikem času še niso izginile, če bi bile res mišičnega izvora? Res je, da je bolečina manjša, da je vmes dvakrat po približno dan do dva že izginila, potem pa se je zopet pojavila. Najprej rahla in nato malo večja. Boli pa me tik pod levimi delom reber oziroma na spodnjem delu reber. Bila sem tudi na slikanju reber, kjer je bilo vse v redu.

14 dni se mi ne zdi nenavadno dolgo, če se izboljšujejo, upam da boste kmalu brez njih. Ultop naj bi vam odpravil ev. z želodčno kislino povzročene težave.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor! Srčno upam, da bodo bolečine res minile….

Danes sem bila na gastroskopiji, kjer so ugotovili, da imam vnet želodec, ki je poleg tega poln ranic. Zdravnik mi je vzel še del tkiva in ker ni bilo časa, ga nisem uspela vprašati, zakaj?

Predpisal mi je dvomesečno jemanje Ultopa in dieto, pri čemer je bil bolj skop s podatki (jedla naj ne bi slanih in sladkih stvari). Imate morda vi kje napisano kakšno dieto ali pa mi lahko vsaj svetujete, kaj lahko jem? Sta sadje in zelenjava priporočljiva, kaj pa denimo manj mastno meso, testenine, riž?

NAJLEPŠA HVALA že vnaprej!

Pozdravljena!
Del tkiva je bil odvzet najverjetneje za test na bakterijo Helicobacter Pylori (HUT-hitri ureazni test), ki ima lahko vlogo pri težavah, kot so vaše.
Prehrana naj bi bila taka, da ne draži želodca, torej več manjših obrokov namesto manj večjih, ne pikantne, kisle, slane, mastne jedi, gazirane pijače, kava, alkohol….

Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za vse vaše odgovore!

Danes sem dobila izvid od gastroskopije, kjer piše, da je bila ugotovljena zmerna hipersekrecija z difuznim zmernim gastritisom, kroničnim erozivnim vnetjem prepilorično, in zmeren bulbitis. Poleg tega pa še nekoliko insuficientna kardija, brez makroskopskih, oziroma vnetnih sprememb v požiralniku. Hitri ureazni test je negativen.

Ker moja osebna zdravnica dela šele jutri popoldne, mene pa zelo skrbi – predvsem kaj pomeni difuzni zmerni gastritis – vas lepo prosim, če mi lahko pomagate in mi malce obrazložite izvid.

Za pomoč se Vam res iz srca zahvaljujem!

sem vam že mislil odgovoriti jutri, da pa vas ne bo predolgo žrlo… 🙂)

…difuznim (iz slovarja: široko razprostranjeno) zmernim (zmeren, torej ne zelo hudo)gastritisom (vnetje želodčne sluznice), kroničnim (dolgotrajne spremembe) erozivnim (plitva sprememba, erozija) vnetjem prepilorično (del želodca), in zmeren bulbitis (vnetje dela dvanajstnika).
V glavnem vnetne spremembe, ki jih praviloma povzroča želodčna kislina….tečno a nič takega, da bi morali biti prestrašeni.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Dr. Rebolj IKSRENA hvala! Ste me zelo pomirili, tako me ne bo do popoldne skrbelo, kaj je narobe!

Želim Vam lep dan!

Dr. Rebolj ponovno se obračam na Vas!

Bila sem pri osebni zdravnici, ki mi je izvid obrazložila enako kot vi (le manj temeljito). Kakorkoli že, dejstvo je, da bolečina v trebuhu kar noče in noče izginiti. Traja že približno od 3.1., torej dober mesec dni.

Da povzamem: bila sem na gastroskopiji, kjer so ugotovili vnetje želodca in mi predpisali dvo mesečno jemanje Ultopa. Osebna zdravnica meni, da težave niso želodčnega izvora, saj me boli pod levim delom reber. Bila sem še na slikanju, dala kri, vodo, kjer je bilo vse v redu. Tudi ultrazvok naj ne bi pokazal nič takšnega, zaradi česar bi lahko imela bolečine v omenjenem predelu. Osebna zdravnica torej zatrjuje, da mora biti vzrok drugje, vendar me ni poslala na nobene nadaljnje preiskave. Zanima me, kaj po vašem mnenju še lahko naredim? Verjetno mora obstajati vzrok za bolečine? Mi svetujete še kakšne preiskave? Kaj bi sploh še lahko bilo narobe?

Najlepša hvala za pomoč! Želim Vam skrajno lep dan!

Pozdravljeni!
Da vam bodo popustile težave, ki so jih povzročile spremembe, odkrite na gastroskopiji, bo verjetno minilo še nekaj časa. Ali je možno bolečine bolj levo pripisati temu ali ne, je po netu nemogoče oceniti. Prav veliko stvari na izbiro, ki ne bi bile vidne na UZ in bi bili laboratorijski izvidi normalni pa ni. Poleg mišične bolečine bi lahko izvirale iz stene prsnega koša ali črevesa (ne nujno bolezenske v ožjem pomenu besede), kaj bolj določnega pa brez natančnejših okoliščin in pregleda žal ne morem reči.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Na katere preiskave pa bi potemtakem sploh lahko še šla?

Odgovoru na ta del vprašanja sem se izognil, saj bi se dalo že s pregledom veliko laže usmeriti v določeno smer. Le od naštevanja vsega, kar ponuja medicina za ta del telesa, ne bi imeli veliko koristi. Predlagam, da vztrajate pri vašem zdravniku
Lep dan

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Dr. Rebolj, najlepša hvala za odgovor! Se bom ponovno oglasila pri svoji osebni zdravnici. Želim Vam lep dan!

Spoštovani dr!
Na scintigrafiji skeleta so mi ugotovili močno povišano kopičenje v desnem kolčnem sklepu ter obeh sternoklavikularnih sklepih,da pa aktivnega procesa v skeletu ni.Podali so mnenje,da gre za vnetne-degenerativne spremembe.Prosim,če mi lahko razložite kako se to zdravi kako nastanejo te spremembe,saj me je moja osebna dr.poslala v protibolečinsko ambulanto v Lj.Je to nevarno,je mogoče kaka huda bolezen,saj se že kar nekaj časa počutim slabo opravila sem vse možne preglede mene pa boli pod rebri,boleče na dotik in pekoča bolečina v hrbtu.Zelo bi vam bila hvaležna za odgovor.Lep pozdrav

Pozdravljeni! Izvid je vsekakor dober, saj je našel le degenerativne, torej “obrabo” omenjenih predelov in ne morebiti rakavih sprememb. Opisane spremembe pa niso ravno bolezen v ožjem pomenu besede, “zdravljenje” pa je dostikrat le blaženje morebitnih bolečin. Splošno slabše počutje s tem nabrž ni povezano.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani dr!
Hvala za odgovor ob enem pa vas prosim,če mi lahko poveste zakaj so napisali vnetno-degenerativne spremembe.Imam pekoče bolečine v hrbtu točkovno pod rebri,roke kot,da so odrvenele.Je možno,da imam vnetje po kosteh? Na hematolški so mi konec decembra ugotovili znižane igG-je na 6,35.Je lahko to v povezavi s kakim vnetjem ali je to kaj hujšega.Jemljem tudi Lyrico 75 mg 2x dnevno cerson zvečer in lekadol.
Stara sem 55 let.Od lanskega junija sem opravila gastroskopijo,kolonoskopijo,uz trebuha,ct toraxa novembra,ORL,mamografijo ginekološki pregled,februarja sem bila pri ortopedu,kjer me je poslal na scintigraijo skeleta,in začetku marca sem ponovno opravila uz trebuha.Vse preiskave so v mejah normale razen teh znižanih igG-ev.Je to lahko kaj rakavega,saj se počutim slabo.

Za odgovor najlepša hvala in prosim,če mi lahko kaj svetujete

Spoštovani dr!
Prosim,čemi lahko odgovorite,ker sem zelo zaskrbljena in sveujete
Lep pozdrav

Pozdravljeni! Vnetno degenerativne spremembe so napisali zato, ker izvidi nakazujejo, da gre za to. V napisanem ni nobenega govora ali namigovanja na rakave bolezni. Za bolj natančen odgovor bi potreboval seveda bolj poglobljen vpogled v problematiko (in ne le v rezultate izvidov), kar pa pri tako kompleksnih težavah in vrsti že opravljenih pregledov po netu ne bo mogoče.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close