Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Bolečina med sedmico in šestico levo zgoraj

Bolečina med sedmico in šestico levo zgoraj

Pozdravljeni,

Stara sem 24 let in v preteklosti nisem imela večjih težav z zobmi. Do septembra letos sem imela zglj eno črno plombo (levo spodaj) in eno belo plombo (desno spodaj). Izdelava teh me ni bolela, s kasnejšim sklenjem nisem imela problemov. Imam tudi izkušnje z nošenjem zobnega aparata.

Septembra letos sem šla na redni zobozdravstveni pregled. Na prvi pogled so zobje izgledali zdravi, sem bila pa preventivno poslana na čiščenje zobnega kamna in rentensko slikanje (ortopan). Po ostranitvi zobnega kamna in rentgenskem slikanju je zobozdravnica med sedmico in šestico (levo zgoraj) odkrila karies in ga, po moji želji, pokrila z belo plombo. Pred kritjem je pod stalno plombo vstavila tudi zdravilo (pravi, da zato, ker je bil karies globok).

V dveh tednih po belem plombiranju sem čutila močne bolečine (predvsem v dlesni med šestico in sedmico levo zgoraj) in skelenje plomb ob ščetkanju, nitkanju in griženju. Zato sem se oglasila pri zobozdravnici, ki mi je belo plombo znižala in spolirala. Skelenje plomb ob ščetkanju in nitkanju se je zmanjšalo, bolečina v dlesni pa se je stopnjevala in širila na različna področja ob šestici in sedmici. Zato sem po enem tednu ponovno obiskala zobozdravnico. Tokrat je med šestico in sedmico odkrila žepek v dlesni, ki je nastal, zaradi neočiščenega zobnega kamna. Notri naj bi se nabirala tudi hrana. Žepek mi je zobozdravnica očistila in me za vsak slučaj poslala še na eno (intraoralno) rentgentsko slikanje. Rentgensko slikanje in ponoven pregled sem opravljala dva dni po čiščenju žepka v dlesni. Bolečina se je v teh dveh dneh zmanjšala, rentgenska slika pa ni pokazala ničesar.

Danes, par dni po zadnjem pregledu zob, se bolečina spet stopnjuje na slabše, kljub redni higieni zob in dlesni z ultra soft Curaprox ščetko, PerioPlus vodico, Pardontax zobno kremo in Gengigelom. Dlesni mi ne krvavijo, bolečina pa se v večini pojavlja med hranjenjem. Pretežno med griženjem na levi strani (tam, kjer je bila narejena plomba) in ob stiku s sladkimi jedmi oz. pijačami.

Razumem, da je dlesen lahko razbolena, zaradi konstante bolečine zadnji mesec, ampak, kot sem že napisala, bolečina se stopnjuje in ne manjša. Prav tako se bolečina širi na druga področja dlesni. Včasih imam občutek kot, da se bolečina meša s srbenjem. Morda je krivo spreminjanje položaja zob (po odstranitvi zobnega aparata se ponovno vračajo na prvotno mesto in se dela križni ugriz). Z zobozdravnico sva preverili tudi neizraščene modrostne zobe, ki pravi, da so veliki, a naj še ne bi motili in porivali zob. Ker nimam izkušenj z zoboboli, ne vem kako boli zob (na dotik ne boli), me je pa kljub temu strah, da plomba morda ne tesni dobro, da karies ni bil dobro očiščen in sedaj napreduje (ampak to bi bilo vidno na rentgenski sliki, kajne?). Me pa močno boli dlesen (tudi na dotik) in poleg čiščenja in redne higijene ne vem več kaj narediti. K svoji zobozdravnici se še četrtič ne bi vrnila, saj tudi sama ne vidi več ničesar.

Rabila bi drugo mnenje, saj sem že slab mesec dni vsakodnevno na močnih protibolečinskih zdravilih. Slabo spim, malo jem, boli me glava in sem nejevolna.

Pozdravljeni,

glede na opisano sumim, da gre vendarle za pulpitis na zobu, ki je bil oskbljen z belo zalivko. Pulpitis se je lahko pojavil zaradi izdelave nove plombe, za katero ste rekli naj bi segala globoko. Zdaj je možno, da se pulpitis ustavi spontano in zob ostane živ ali pa se razvije nekroza ali gangena pulpe, kar pomeni odmrtje pulpe. Vsekakor priporočam ponovni obisk zobozdravnice, morebitna odstranitev plombe in vstavitev primernega zdravila.
Prosim pa, da upoštevate, da je moje mnenje tu le mnenje, ki ne more odtehtati pravilne odločitve, saj sem prikrajšana za klinični pregled, rtg analizo in natančno anamnezo, žal.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close