Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Boleče žrelo

Boleče žrelo

Spoštovani,

Prosila bi vas za nasvet in mnenje v zvezi s težavami žrela, ki jih imam.

Imam stalno lažje bolečine v žrelu, lažje nahode, težje požiram slino, pri požiranju hrane nimam težav, diham bolj čez usta, ker težje diham čez nos, nimam pa gnojnih angin.

Zaradi omenjenih težav, ki so moteče ter se vlečejo že celo leto sem stopila do privat ORL. Zdravnik me je napotil na rtg slikanje obnosnih votlin in alergensko testiranje.

Stanje, ki ga je zdravnik ugotovil ni bilo nič alarmantno: sluznici žrela pordečeli, bolj suhi, obloženi z malo goste sluzi. Nosni votlini sta slabše prehodni, zaradi zvitega nosnega pretina v desno in nabrekle, deloma zadebeljene sluznice nosnih školjk, ki je pordečela. Sluznica je obložena s manjšimi kepicami sluzi. Ostalo je kar normalno. Naj omenim, da je mami pred leti imela operacijo ravno zaradi zvitega nosnega pretina. Zdravnik specialist je zelo v redu in mu zaupam. Rekel je, da naj najprej opravim to kar je že predlagal – nato, da bova pa naprej. Zanima me še: ali je lahko res vzrok zatekanje želodčne kisline, ki jo je omenil?

Na izvide alergenskega testiranja še čakam, jih dobim po pošti ( ni bilo ugotovljeno nobenih alergij) – nato grem na kontrolo k ORL.

Me pa zanima kaj pomeni izvid slikanja?

RTG obn.votlin:

Frontalna sinusa sta plitva in nehomogeno zasenčena.
Prav tako je zmanjšana transparenca nosnih hodnikov.
Sumljiva manjša polipozna formacija v levem maxill. Sinusu.

V slučaju perzistiranja bolečin priporočam še posvet z ORL-

Hvala lepa za prijaznost in pomoč.

Irena

Spoštovani!

Zatekanje želodčne kiline povzroča kronično vnetje žrela, ne pa tudi nosu.

Opisan rentgenski izvid kaže na kronično vnetje sinusov. Polip je namreč posledica kroničnih vnetij. Deloma k temu pirsepva lahko tudi ukrivljnost pretina. Najbrž bo potreben kirurški poseg.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovana gospa Irena.
Preboleli ste infekcijo ali pa jo še prebolevate z Epstein Barrovim virusom. Zato pot pod noge in k zdravniku, da vam izda napotnico za tovrstno preiskavo.
Zmanjšana transparenca nosnih sinusov pomeni, da imate zaradi nabreklih sluznih v nosnih hodnikih manjšo prehodnost zraka in zato težje dihate skozi nos.Ta nabreklost se lahko manjša ali veča tudi zaradi alergij, vendar to skoraj zagotovo ni osnovni vzrok-ko boste dobili izvide alergologa boste videli da je tako.
Manjša polipozna formacija v levem maksilarnem sinusu pomeni ali zadebeljeno nosno sluznico, katera je na rtg posnetku tako vidna ali pa gre za manjši benigni tumor (mukokela ali kaj podobnega lahko tudi dentogenega izvora-malo verjetno sploh če imate zdrave zobe) v predelu nad zgornjo levo čeljustjo-teško dostopno mesto.Pomagate si lahko z nosnimi spreji recimo nasonex ali fluxonate in pa predvsem z vlaženjem nosne sluznice z fiziološko raztopino.Drugače pa dobite v lekarni tudi kremo ali razpršilo sterimar ali nisita salin.V kolikor bo to še trajalo je možno , da zaradi vnetij sluznice nosnih školjk pride tudi do ene ali več krist pretinov. V kolikor nosna sluznica ni vlažna prihaja do močnih frontalnih glavobolov, sama sluznica pa tudi ne opravlja svojega zaščitnega delovanja pred vdorom globje v sinuse zaradi česar pride do vnetij in teh glavobolov.
Zvit nosni pretin ni v bistveni ali sploh nikakršni povezavi s temi vnetnimi procesi v tem predelu, ki so vam povzročili vse te težave , nabreklost sluznice in tumorje(ciste) v sinusih. Zvit pretin zgolj dodatno onemogoča prost pretok zraka skozi nos in sinuse in s tem še povečuje težave.
rešitev: v kolikor se bodo težave nadaljevale še kako leto ali nekaj let je potrebna najprej Ct slika obnosnih votlin za natančnejšo diagnostiko in po njen obisk pri maksiofacialnem kirurgu. le ta vas bo verjetno napotil na endoskopsko operacijo v lokalni anasteziji. pri vas je indicirana korekcija nosnega pretina ,mukotomija in eventuelno ablacija ciste skozi meatomomijo.
prosim moderatorja da tole sporočilo najde svoj cilj.hvala.

Spoštovani!

Storjeno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Se vam lepo zahvaljujem, upam da sem Ireni s tem kaj pomagal.

New Report

Close