Bolece grlo, afte, pikice
Pozdravljena, imam vprasanje glede devetletnega sina. V petek zvecer ga je zacelo mraziti in dobil je vrocino, v soboto je imel tekom dneva vrocino in bolece grlo, v nedeljo je vrocina padla, bolece grlo je ostalo, ceprav je lizal septolete. V ponedeljek sem ga peljala k zdravniku zaradi bolecin v grlu, ugotovljeno je bilo da ima razjede in mocno pordelo grlo, dalu smo bris grla, ki pa je bil negativen. Zvecer sem opazila da je pikast (drobne posute pikice) po rokah, nogah, trebuhu, hrbtu, obrazu(po hrbtu ga malo srbi). Danes v torek ima se vedno malo obloge na jeziku, rdece razjedice na nebnici so zginle ima pa afte v ustih( dlesni,licnica..). Poraja se mi vprasanje, kaj ce je skrlatinka, mi pa jo ne zdravimo? Prosim vas za nasvet, naj se ponovno vrnemo k zdravniku? Njegov bratec je imel pred dobrim tednom iste znake, le da ni bil pikadt po telesu, le dlani in roke…Tudi pri bratcu je bil bris negativen. Hvala vam. Lep pozfrav
Škrlatinka je streptokokna okužba, torej streptokokna angina z izpuščajem. Ker je bil strep test dan prej negativen in ker pri škrlatinki ne vidimo aft, pač pa vnetje mandljev (kot pač pri angini), iz napisanega sklepam, da ne gre za škrlatinko.
Pozdravljena. Hvala za odgovor, ja razsajajo razne viroze. Imam pa seeno vprasanje glede mlajsega stiriletnika, v petek zjutraj je tozil da ga boli trebuscek, 3x bruhal slino, 2x driska, cez dan 2x se bruhal in 2x driska zelo malo, brez vrocine slab apetit, zvecer kakov klobaso, ponoci 3x bruhal, vse kar je pojedel tekom dneva, v soboto dopoldne 2x kakov bol mehko, popoldne se je pojavila temperatura max 38.2 , bruhanja in driske popoldne in ponoci ni bilo, danes v nedeljo se vedno prisotna vrocina in dopoldne 4x driska ( rumeno in smrdece). Pije veliko. Ali je to normalni potek crevesne? Ponavadi smo imeli vrocino, bruhanje, pi bruhanju pa drisko…Sedaj vse nekaj zmiksano. Je potrebno do pediatra? Lepo vas pozdravljam.
Različni povzročitelji (večinoma virusi) povzročajo pri različnih ljudeh različne znake. K zdravniku greste, če otrok velikokrat oz. nerpestano bruha, tako da vnos tekočin ni možen in grozi dehidracija. Sicer pač mine v nekaj dneh, skrbite, da pije, zbijate vročino, če je nad 38,5 in ponujate normalno hrano.