Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina boleca roka

boleca roka

Lep pozdrav!

Pisem vam v imenu svoje matere, ki ima mocne bolecine v ramenu desne roke, ki ne minejo. Uziva sicer tablete proti bolecini, saj so bolecine tako hude, da veckrat celo joka in je v bistvu ne more niti premakniti. Boli jo celo na dotik.
Pred kratkim ( 5 dni nazaj)je odsla k svoji zdravnici, ki pa je brez najmanjsih preiskav dolocila, da gre za isjas, ji v ramo dala injekcijo ne vem cesa, predpisala tablete proti bolecinam in neprestano mirovanje.
Pred priblizno pol leta je mati padla po stopnicah in od takrat sicer cutila zanemarljivo majhno bolecino v tem ramenu ob dolocenem polozaju desne roke. Pred kratkim pa se je ob manjsem zdrsu poskusila ujeti, z roko zaradi ravnotezja mocno sunila nazaj in ze naslednji dan so se neznosne bolecine zacele.
Zdravnici je to sicer povedala pa naj bi vseeno slo za isijas, ceprav se od tiste injekcije stanje niti malo ni izboljsalo (po 5-ih dneh).
Zaradi bolecin je odsla k dezurnemu zdravniku, ki se je cudil terapiji zdravnice, se enkrat – zaradi tako mocnih bolecin in ji dal, ce sem prav razumel: TH-TADOL 100 mg + KETONAL 1A + DEXA 1A mitela. Diagnoze ni povedal.

Zanima pa me, kaj menite, da bi lahko bil vzrok njenih bolecin? Zdravnicina odlocitev se mnogim – sicer laikom – zdi prehitra, nepreverjena in neupostevajoca staro poskodbo.
In se to. Zdravnik je na potrdilo napisal: IMPINGEMENT OMAE SIN.
Kaj to pomeni v zdravniskem strokovnem terminoslovju?

Najlepsa hvala za vase mnenje in pomoc.

Lep dan se naprej!

Matjaz

Spoštovani!

Kaj naj rečem, da se tudi sam čudim, ampak vsem. Veste, po bitki je lahko biti moder.

Če sem prav razumel, je mama padla na roko pred več meseci, kar ji je povzročilo manjše bolečine, nato pa je po ponovnem padcu ta bolečina izjemno huda, gibljivost roke pa močno omejena, bolečina na dotik pa je v neki točki v ramenu.

Če je to tako, potem ne gre za išijaz, ker se ta živec nahaja na bedru in torej v roki ne more boleti. Mogoče je zdravnica razlagala, da gre za podobno stanje, kot bi bil išijaz na nogi. Potem mi ni jasno, zakaj je dala injekcijo v ramo, saj v primeru draženja živca, nima bistvenega vpliva na bolečine in potek bolezni. Po drugi strani pa bi ob sumu, da gre za raztrganino ene izmed kit v rami (na kar daje opis slutiti), bila injekcija anestetika v ramo na mestu. Zmanjšati bi se morale tudi bolečine v rami. Vsaj za krajši čas.

Čemu ste jo potem peljali k dežurnemu zdravniku in ne nazaj k njej? Kako naj ve, da ji ne pomaga? In kako naj ukrepa naprej? Ravnanje dežurnega zdravnika pa je nedopustno, ker se tako izraža o predhodnem zdravljenju, ki ga sam ravno tako zabeli z uporabo kortikosteroida ssitemsko, ki nima dokazanih koristi pri diagnozi, ki jo je napisal, ali bi jo bilo slutiti iz vašega opisa. Kdo ve na osnovi česa je potem ponudil diagnozo (za katero pa je bolj ustrezno ukrepanje zdravncice, kot pa je bilo njegovo), ki bi bila na mestu v primeru boleče rame (omejena gibljivost zlasti v predročenju) in spontane bolečine brez predhodne poškodbe. Diagnoza pomeni utesnitev v rami, ki nastane zaradi nekoliko večjega izrastka ene izmed kosti v sklepu in dela nad nivojem glave, ob čemer se kita zadeva ob to kost, kar povzroči vnetje in bolečine.

Domnevam, da je prišlo do poškodbe – pretrganja delno ali v celoti – ene izmed kit v ramenskem sklepu, ki se ga v vmesnem času zdravi z zdravili proti bolečinam, lokalnimi injekcijami anestetika in včasih kortikosteroida (ki lokalno zmanjša oteklino, ki ob tem nastane). Potrebna pa je ultrazvočna diagnostika, ki pokaže tovrstno poškodbo. Glede na hudo omejenost gibov pa je z rentgenskim slikanjem potrebno izklučiti kostenga raaka ali zasevek.

Nobeden doslej ni ravnal očitno v nasprotju z običajnim ukrepanjem v takih primerih. In ne vozite uboge mame okoli stotih zdravnikov. Pri takih stanjih je pogosto pomemben tudi t.i. terapevtski poskus, ko se na podalgi uspešnega ali neuspešnega zdravljenja laže odločamo, kako naprej.

Sporočite, kako boste rešili problem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav!

Dr. Kersnik, najlepsa hvala za izcrpno razlago.

V koncni fazi se je pokazalo, da je bila zdravnikova diagnoza natancnejsa od zdravnicine, saj so bolecine dejansko posledica stare poskodbe. Kar se pa tice tretmana oz. terapije obeh zdravnikov pa sam na zgolj laicni osnovi zelo tezko sklepam in bi bilo vsakrsno teoretiziranje povsem neosnovano in neumestno.

Sam zdravnik se pred pacientom nad zdravnicino terapijo niti ni vidno verbalno ali gestikulativno zgrazal oz. na kakrsen koli izrazito viden nacin izrazil svojega nestrinjanja z njeno odlocitvijo, temvec je zgolj na dolocen nacin rahlo izbuljil oci in komaj vidno zmajal z glavo, kar bi si vsak verjetno razlagal na podoben nacin, zato do krsitve zdravniskega kodeksa ni prislo.

Mater sem zaradi prehudih bolecin moral peljati k dezurnemu zdravniku, ker je bila tisti dan slucajno nedelja in osebni zdravnik ni bil na voljo. K dezurnemu zdravniku pa sva sla dejansko zaradi bolecin in ne zaradi pridobitve dodatnega mnenja, ceprav je rahel dvom v zdravnicino odlocitev vendarle obstajal. Dvom pa je izhajal predvsem iz zdravnicinega vedenja, saj se izvoru bolecine niti ni posvetila niti se ni zanimala za materino staro poskodbo in diagnozo postavila takoj in brez premiselka.

Se enkrat hvala z odgovor in lep dan!

Spoštovani!

Kar naprej se ponavlja ista pesem, da bi se marsikateri neprijetnosti za bolnika dalo izogniti z nekaj več poslušanja in zanimanja za bolnikovo počutje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close