Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Boleča leva dojka

Boleča leva dojka

Pozdravljeni,

že približno 2 meseca me boli zunanji del leve dojke. Bolečino čutim, če si na dojko pritisnem s prsti ali med telovadbo. Če mirujem, bolečine ne čutim, imam pa včasih v tistem delu pekoč občutek. Ta pekočina, se velikokrat širi tudi v pazduho, po roki in do leve lopatice. Nekih posebnih bulic nisem začutila. Že od nekdaj imam velike prsi, ki so polne vozličev. Leva dojka je malce večja, zato je tudi vozličev tam malo več, kot na desni, vendar se vsi premikajo in so na dotik mehki (eni bolj, drugi manj). Zelo me skrbi, da gre za raka, ker prej teh problemov nisem imela. Imela sem sicer boleče prsi pred menstruacijo, ampak je bolečina po njej izginila. Stara sem 28 let, ne pijem in ne kadim. Levo roko velikokrat bolj obremenjujem kot desno in tudi težave imam s hrbtenico, zato me zanima, če lahko težave izhajajo iz hrbtenice. Dojko si pretipam 10x na dan, če bi kje začutila kakšno spremembo, ki se zelo razlikuje od desne dojke, zato, sem se področje verjetno še bolj razbolela. Na ginekološke preglede hodim redno in tam mi ginekologinja pregleda tudi prsi, Nazadnje sem bila pred enim letom in vse je bilo v redu. V družini nimamo obolenj z rakom na dojki. Ali bi lahko šlo za kaj hujšega? Od strahu sem že čisto iz sebe in razmišljam in berem še samo o tem.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Lepo pozdravljeni,

čisto možno je, da je bolečina povezana z obremenjevanjem leve roke in hrbtenice. Poskusite z redno vadbo za zgornji del hrbtenice, lahko se posvetujete s strokovnjaki kot so manualni terapevti, osteopati, lahko za začetek tudi s kvalificiranimi maserji, kateri bodo poskusiti ugotoviti ali gre za težave s statiko ali preobremenjenim mišičnim skeletom.
Dojke ne tipajte prepogosto, ker boste tkivo še bolj razbolela, pazite tudi da ne nosite pretesnega modrčka, še posebej, če je to mordček s kostmi. Glede na potek bolečine (iz dojke v levo roko ter nazaj proti levi lopatici), bi vam priporočila, da opravite tudi preventivni pregled dojk, še posebej, če bolečine v prihodnosti ne bodo izzvenele. Priporočam kombinacijo metode BreastScan in ultrazvok dojk, da izključite možnost, da bi vaše težave bile povezane z boleznijo dojk.