Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Bojazen pred virusom HIV

Bojazen pred virusom HIV

Pozdravljeni
Kak tedene sem že v veliki dilemi oz živim v nekem strahu. Vem da je bilo že kar nekaj vprašanj na to temo, vendar mislim, da je moje malo bolj specifično.
Konec lanskega leta sem imel bežne avanture z fantom in sicer samo oralno, brez analnega stika. Tudi do konca ni šlo, oz izliv sperme ni bil v usta.
Sedaj pa moje vprašanje.
Kmalu v začetku januarja se mi je na notranji strani stegna pojavil en izpuščaj, okrog malo bolj rdeč, v sredini rjavkast. Ni izbočen in ne srbi. Je pa en in edini na telesu. Drugih znakov ni bilo do pred 2 dni. Namreč pojavilo se mi je srbenje kože po celem telesu. Je sicer rahla srbečica, ki pa je potrebna da se popraskam. Ponoči se ne praskam in tudi drugih vidnih znakov na koži ni.
Ko sem tako brskal ves ta čas po internetu, kateri znaki naj bi spremljali ko se okužimo z virusom HIV, jih pri sebi nisem zaznal. Edino še, da občasno čutim rahle bolečine v mišicah. In to ne po celem telesu, enkrat ena noga, pa nato mogoče druga, pa nič,… To tudi malo pripisujem moji telesni teži, ker imam kar nekaj KG preveč, in trenutno se ne gibljem glih dovolj.
Nimam povišane temperature, ne znojim se, nimam znakov gripe, pa tudi kaj so otekle bezgavke ne vem. Tipam in nič ne zatipam in nič ne boli.
Vem da je prvi odgovor-TESTIRAJ SE. Se nameravam, vendar, še kako mnenje. Kot sem napisal, Izpuščaj ki se je v tem mesecu malo povečal in je še vedno samo eden, ter srbečica telesa, ki traja sedaj 2 dni.
Prosim za kak odgovor

Obupan

Spoštovani, kaj naj vam rečem. Navajate same posamične znake, ki bi jih zelo težko povezali v celoto. Izpuščaj na notranji strani stegen je z veliko verjetnostjo povezan z drgnjenjem, morda glivicami, še zlasti, ker navajate, da ste močnejše postave. Skratka, nič posebnega. Vaš problem je, da vas je strah morebitne okžbe, potem pa iščete in sestavljate raznorazne znake in “občutke”. Vse skupaj pa ni nič posebenga. Jasno, kot ste že sami navedli: tetsirajte se.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Vem da je test edini pokazatelj in odgovor. Zanima me samo kaj menite o srbečici kože po celem telesu, ki se je pojavila. Ni ravno močna, je pa toliko da se moram popraskati. Ponoči se ne praskam, in ni vidnih nobenih znamenj. Ravno danes mogoče manj, se je pa pojavil občasen občutek pekoče kože na posameznem mestu. . Kot sem rekel drugih akutnih znakov nimam. Ni prehlada, tudi mišice ne bolijo več, ( ko so me sem se res gibal v naravi), pa tudi bezgavk ne zatipam oz me ne bolijo. V bistvu sploh ne vem, kako bi mogle izgledati da jih začutim da so otečene in ali bolijo?
Sicer sem želel priložiti sliko izpuščaja pa mi noče naložiti.

Hvala za odgovor in lep dan
Simon

Spoštovani, tele srbečice ne morem komentirati, razen, da ste morda na nekaj preobčutljivi. Bezgavke se tipajo kot majhni fižolčki pod kožo, ali pa grahki, ali pa male bulice, gladke površine. Če bolijo, te bulice/ fižolčki/ na otip pač bolijo. Če bi vas bolele, bi vedeli.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204025368753185&set=a.1044345367536.6554.1792680494&type=3&fref=nf&pnref=story

Kaj pa tole? Ali bi lahko na tak način dobil HIV? Januarja sem pojedel vsak dan kar nekaj pomaranč in sicer kar več kosov naenkrat in res nisem bil pozoren ali je notri kaj sumljivega.
Hvala za odg.

Prav gotovo bi opazili, saj pomarančo najbrž olupite, preden jo pojeste, kajneda?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja seveda jo olupim. Samo potem pojem tudi celo četrtino naenkrat in ne vsak kos posebej. Ali virus v pomaranči sploh lahko preživi? Ker sem nekje bral da izven telesa nemore preživeti?
Hvala za odg.

Vius lahko preživi na površinah (npr. v votli igli) še kar nekaj dni. Študije, ki bi govorila o preživetju v pomaranči, ne poznam, ampak hočem, vam povedati, da v kolikor ni bila v pomarančni bvečja količina krvi (bolus krvi, kjer bi virus lahko preživel), bi vi to opazili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

A potem če bi bila recimo v pomaranči samo kapljica krvi se od tega ne bi mogel okužiti? Ali mislite da je v mojem primeru potrebno testiranje?

Zakaj bi se testirali? Saj stika sploh ni bilo, samo brali ste o tem!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja no saj sem napisal da sem pojedel veliko pomaranč v januarju.

Spoštovani, na naših policah je več ton pomaranč. Novico ste pobrali s facebooka, živilske verige pri nas sploh niso o ničemer poročale.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni, zanima me kakšna je možnost da se dobiš virus HiV od HIV+ osebe, če piješ iz istega kozarca in kadiš isto cigareto, sam sem imel rano v ustih 3 tedne staro po puljenju zob. Zanima me namreč zato, ker sem 9 dni po tem kontaktu zbolel – hud prehlad, 24 dni po tem kontaktu pa dobil še izpuščaje kot proso velike po obrazu. Pred kratkim se pa izvedea, da je ta oseba HIV+.
Ali je testiranje smiselno, in koliko časa mora miniti, da je test zanesljiv.

Spoštovani, virus HIV se s slino ne prenaša, kajenje iste cigarete in pitje iz sitega kozarca ne predstavlja tveganja za prenos.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

hvala za odgovor. Malo sem se prestrašil, sedaj ko sem izvedel za HIV. Prej si niti nisem vedel da vse te simptome. Mislite da testiranje potem ni smiselno?

Lep dan

Ne, zaradi kajenja in pitja iz skupnega kozarca testiranje ni potrebno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Mene nikakaj zanima če lahko se okužimo z samozadoljevanjem proaim za hiter odgovor ker me strah

Kako pa naj bi se okužili s samozadovoljevanjem, če pa zadovoljujete sami sebe??? Od koga naj bi se okužili???

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

še neki me zanima kje ploh je viru s prisoten ?????

je virus Hiv je tudi pristen v sobah na stekle .plastenkah za pijačo;;; prosim za odgovor

New Report

Close