Blefaritis in suho oko
Pozdravljeni,
že približno 2 meseca se spopadam s težavo vnetih oči. Sprva mi je bilo rečeno, da imam vneto veznico, zaradi česar sem 1 teden uporabljala kapljice in mazilo Tobrex, ki mi jih je predpisal osebni zdravnik. Že takoj se mi je zdelo, da ne gre za običajno vnetje, saj gnojnega izcedka nisem imela, poleg tega sem na levem očesu zaznala nekakšno “gubo”, ki sem se je rahlo vstrašila, zato sem tudi odhitela do zdravnika. Po neuspešnem zdravljenju s Tobexom mi je dal napotnico za oftamologinjo. Ta je potrdila diagnozo, da imam vnetje oči in mi predpisala kapljice Tobradex. Te sem si vkapljavala približno 3 tedne 3x dnevno, vendar se stanje ponovno ni izboljšalo. Med tem se sama ogromno brskala po internetu in se nekako dokopala do problema suhih oči. Pri naslednjem pregledu je bila postavljena nova diagnoza, in sicer da imam suhe oči (levo bolj kot desnO), BUT test je bil pozitiven. Tako mi je okulistka predpisala umetne solze, brez konzervansov za 3 tedne po 3x dnevno. Ker sicer nosim leče, sem se le-tem med časom zdravljenja seveda odpovedala. Skratka zadeva se tudi po treh tednih ni izboljšala in pri ponovnem pregledu je okulistka ugotovila, da imam tudi vnete robove vek (blefaritis). Predpisala mi je kapljice Maxitrol in mazilo Maxitrol,nadaljnjo uporabo umetnih solz Artelac Uno, ob večerih pa vneto čistim oči z čistilom Lid Care. Sama ne vidim, da bi imela veke vnete, prav tako, da bi bile pordele oz. krastave, kar je sicer značilno za to bolezen. Vidim pa, da imam še zmeraj pordeli veznici obeh očes, ki sta najbrž še zmeraj vneti. Ker sem do sedaj bila na pregledu samo pri svoji okulistki, se na vas obračam predvsem zato, da slišim še drugo mnenje. Zanima me ali je zadeva rešljiva, kaj še lahko storim, saj navodila okulistke upoštevam. Dokler vnetje ne izgibne se bom lečam seveda odpovedala, vendar včasih ni lahko, saj sem prej vsak dan nosila leče (za higieno sem ustrezno skrbela). Kako dolgo traja zdravljenje in ali lahko po izginitvi vnetja ponovno nosim leče brez večjih skrbi, da se bom naslednji dan ponovno zbudila s pordelimi očmi.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Lady25
Spoštovani,
glede na napisano imate slabši solzni film zaradi blefaritisa. To je največkrat kroničnega poteka, kar pomeni, da je zdravljenje dolgotrajno. Poskusite z umetnimi solzami večkrat na dan, vsaj 6x. Ko se bo vnetje pomirilo, boste lahko nadaljevali z nošenjem KL, VERJETNO BO ŠE NAPREJ POTREBNO USTREZNO VLAŽENJE in pa KL, ki čim manj izsušujejo oko. Toliko vam lahko svetujem glede na to kaj ste napisali.
Lp