Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza BH -čas delovanja

BH -čas delovanja

Pozdravljena dr. Senčar

pri prebiranju razih člankov in objav uporabnic na temo BH(tako nasih kot tujih) ,me zanima zakaj dokaj pogosto omenjajo, da po določenem času zadeva preneha delovati? zanima me koliko je to dejansko pogosto v praksi in ali se pri tem lahko “umetni” hormoni boljse obnesejo. in ce lahko preneha terapija delovati me zanima zakaj tako,ali je krivo predoziranje,,nepravilno predpisovanje ali mogoce vrsta predisane terapije BH, ce je v obliki kreme ali tablet?
se to,
stara sem 36 let,zadnje vrednosti hormonov(izmerjeni pred cca pol leta)so bili v redu, razen znizane vrednosti progesterona in povisan prolaktin ,tako mi je gin. napisala, izvida nisem videla. imam pa tezave-zadnja 3 leta- se stopnjujejo; mocne tezave med menstruacijskimi ciklusi, zelo hude pms ki trajajo tudi po 2 tedna,včasih vec, mocna utrujenost,libido na nuli.Ostalih zdravstvenih-nehormonskih tezav nimam…
imam izmerjene osnovne hormone,vendar le 4. dan ciklusa, ali je potrebno k vam na pregled prinesti tudi izmerjene vrednosti po 20. dan ciklusa?
Najlepsa hvala za vas odgovor.
LP

Pozdravljeni!
Hormonska nadomestna terapija neha delovati, ko prenehate nadomeščati hormone.
Ne morem vam potrditi, da bi hormonska terapija nehala delovati. Nekateri ljudje z določenimi boleznimi jemljejo hormone celo življenje (ščitnični hormoni, inzulin,…).
Hormoni delujejo s pomočjo receptorjev. Po določenem času po menopavzi, ni dovolj receptorjev, preko katerih bi deloval. Spolni hormoni so specifičen primer, saj so namenjeni ohranjanju vrste, to pa je le v določenem starostnem obdobju. Lahko malo preslepimo telo in čas, ne moremo pa ga za zmeraj.
Če je vaša zdravnica ugotovila vzrok za vaše stanje, vas bo zagotovo zdravila pravilno.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close