Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bezgavke

Bezgavke

Pozdravljeni!

Prosim, povejte nama ali laiki lahko sami vidimo, da ima človek povečane bezgalke. Najina 18 letna hčerka namreč že tedne hodi okrog zdravnika in pravi, da jo bolijo bezgalke, v vratu in dimljah. On ji je rekel, da to sploh niso bezgalke ampak mišice (res je, da se je začela spet malce rekreirati). Zdravnik ji je rekel, da če bezgalke niso povečane, boleče sploh nič ne pomenijo – da ni vzroka za skrb in da bi že sama videla, če bi bile povečane. Da jo pod čeljustjo bolijo od stresa in da je prenapeta. Za dimlje pa mu sploh ni upala pokazati, pravi da jo je sram.

Prosim, povejte nama še to, kje v dimljah sploh so bezgalke. Najina hčerka pravi, da ima povečane vodoravno nad nožnico (tam kjer je mehur), midva pa ji poskušava dopovedati, da tam ni bezgalk. Misliva namreč da so bezgalke poševno nad pregibi nog (tako je videti v knjigi), tam kjer naj bi bili sečevodi.

Prosiva za odgovor, da pomiriva sebe in njo.

Spoštovani!

Imate kar prav, bezgavke so v pregibu, pa tudi marsikje drugje in če so povečane, potem zatipamo od graha do lešnika velike elastične zatrdline.

Lahko jo bolijo mišice, pa tudi bezgavke. Bvezgavke so največkrat povečane ob vnetjih in zato tudi sčasoma izginejo. Če nima drugih znakov (vročine…), potem lahko še nekoliko počaka s ponovnim pregledom, če na pa naj se le odpravi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close