Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina BENIGNI TUMOR

BENIGNI TUMOR

Lep pozdrav!

Stara sem 24 let in na levi dojki so mi pred kakšnimi dvemi leti odkrili benigni tumor. Šla sem že na 5 pregledov in vseskozi mi zagotavljajo, da to ni nič resnega in da se ne splača izrezati ven (zatrdlina je velika približno 1cm). Skrbi pa me, ker se bojim, da bi se to lahko spremenilo v maligni tumor oz. rak. Zato vas prosim, da mi odgovorite na vprašanje: ali se lahko benigni tumor spremeni v malignega. Če da, me zanima po kolikem času oz. koliko možnosti je za to, da se to zgodi. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Praviloma benigni tumor dojk ni mesto, kjer bi nastal rak dojke. Slednji se razvije iz žleznega tkiva. Ker vas tumor moti, se eventualno obrnite še na plastičnega kirurga, ki vam bo mogoče vseeno tumor odstranil in s tem tudi vaše resne skrbi. Mislim, da imate vso pravico do tega, ne le zaradi »lepote«, temveč tudi zato, ker bi sicer motil vaše duševno življenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav!
Tudi sama imam podoben problem in bi bila vesela nasveta.
Pred dvemi meseci sem opazila da imam na levi strani vratu otečene bezgavke. Prisotna je bila ena večja zatrdlina, ki je postopoma rastla. pred kratkim sem po punkciji izvedela da je benigni tumor.
Zanima me, če je možno da se spremeni v malignega? ne vem kaj bi lahko sama naredila da bi bilo bolje oz. česa ne smem? Ali ima to sploh vezo.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!

Spoštovani!

Če tumor ni limfom oz. rak, potem se ne bo spremenil v rakastega. Sami na to ne morete nič vplivati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Tudi meni so pred štirimi leti odkrili benigni tumor v levi dojki, ki je meril 3 krat 2 cm. Zaradi velikosti so mi ga odstranili. Sedaj, sem v 23. letu in sem pred letom dni na področju desne dojke ponovno odkrila zatrdlino in po punkciji se je pokazalo, da gre zopet za benigni tumor. Ali je možno, da gre za stranske učinke jemanja peroralnih kontraceptivov, ki jih jemljem že 5 let. Na navodilih kot stranske učinke omenjajo nastanek malignih novotvorb ne pa tudi benignih.
Hkrati sem ob pojavu tumorjev opazila, da se mi na koži pojavilo veliko novih pik. Ali menite,da bi to bilo lahko kako povezano z nastajanjem tumorjev, ali da gre za okvaro v delovanju žleze?
Hvala za odgovor!

Lep pozdrav

Spoštovani!

Opravičujem se zaradi zamude pri odgovorih.

Težko bo najti kakršno koli povezavo s čemer koli in nastajanjem benignih tumorjev. naklučje, ali bolje rečeno – smola.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

V drugi polovici novembra bo izšla zbirka treh priročnik z navodili za bolnike http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

pišem zaradi podobnega problema, kot sta ga omenjali že kolegici zgoraj. Stara sem dvajset let in pred približno enim letom sem v levi dojki zatipala zatrdlino, ki takrat še ni bila prevelika (0,5 x 1 cm). V letu dni mi je tumor precej zrasel, danes meri 1,8 x 2,5 cm. Bila sem na treh ultrazvokih, za punkcijo se še niso odločili. Malo me skrbi, ker je tumor toliko zrasel v samo enem letu, občasno pa me tudi zelo močno zaboli in potem bolečina traja v valovih po nekaj minut. Včasih je bolečina tako močna, da se nekaj trenutkov ne morem premakniti. Zanima me, kaj naj naredim glede teh bolečin, saj sem bila nazadnje pri zdravniku pred mesecem dni, glede bolečine pa mi ni svetoval ničesar.

Hvala.

Pozdrav,glede benignih tumorjev bi vprašala naslednje,pred leti to bo zdaj že okoli 15 let so mi na desni dojki odstranili benigni tumor.Čez nekoli let pa se mi je pojavila dermoidna cista na desnem jajčniku,ki je bila brez posebnosti odstranili so mi pa kljub temu jajčnik.Imam tudi miome tudi eden je bil odstranjen ,drugega so zasledili tri mesece po odstranitvi.umes pa se mi je pojavil aterom na levi dojki ,tudi tega so mi odstranili ,ker se je zelo vnel in ni šlo drugače čeprav je bil tam tri leta brez sprememb.No sedaj pa imam drugo težavo zelo zadebeljeno sluznico in s tem močne menstruacije.Bila sem na histeroskopiji,pa ne vejo ali je to zaradi hormonov ali pa je sama po sebi takšna na izvid še čam je bil poslan vzorec.Ponovno pa tipam v desni dojki tam ko sem imela že odstranitev benignega tumorja neko gmoto,ki je mehko trda ni povsem ne mehka ne trda nekaj vmes.Ne vem zakaj gre mogoče ni nič.Sedaj pa mene zanima ali imam jaz slučajno kakšne težave s hormoni glede na to,da se mi od časa do časa kr pojavi nekaj ,čas v dojki ali na maternici.V bistu nič ne predstavlja kakšnega raka vsaj do zdaj ne vendar kar naprej pa tudi ne bom mogla na operacije.Ali mislite ,da bi to lahko povzročali hormoni in kaj naj storim?’

b

Spoštovana nessea91!

Če vas boli, vzemite kakšno zdravilo proti bolečinam. Kar pa se tiče tumorjev, vas povsem razumem, da vas nervira ta negotovost. Tudi zdravnikom, ki vas pregledujejo ni enostavno, in vas zaradi tega pogosto naročajo na kontrole. Držim pesti, da bo naprej ostalo pri nerakastih spremembah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovana neila!

Ob branju vaših vrstic je človek lahko samo obupan, kako se na nekega posameznika lahko spravi kopica težav. Med vsemi je težko najti rdečo nit ali isti vzrok. Rekel bi, da zadevate na negativnem lotu, in še dobro, da vse to psihično zdržite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

dober dan. VČERAJ SEM DOBILA IZVID OD MOJEGA SINA STAREGA 22 M BENIGNI TUMOR NA ČELU. ZANIMA ME KAJ LAHKO STORIM DA SE MU ZADEVA NEBI PONOVILA IN DA NEBI BILA POTREBNA PONOVNA OPERACIJA. HVALA ZA ODGOVOR

Spoštovani!

Ničesar vam ni treba, pa tudi morete ne storiti. Očitno je šlo za tvorbo, ki ni nevarna.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

pri 20-ih sem tud jaz mela benigni tumor v dojki in so mi ga odstranili, ker so rekli, da je bolje, da ga odstranijo, kot če ne. ampak je ostala grda brazgotina, celo vdolbina. po operaciji mi je ginič rekel, da je bila večja “klobasa”-citiram, kot je predvideval. idiot, da mi je to rekel klobassa. glčede brazgoptine pa ne vem, če naj grem na plastično, zastonj mi ziher ne bodo hoteli napraviti,čeprav krivim giniča, da je tako brazgpotino napravil..ker pred tem sta moji 2 teti imeli to uin sta mi pokazali, da se gre za majčken rez, komaj kaj vidna brazgotina, jaz pa mam kar vdolbino. a mam sploh pravico, dami zastonj popravijo dojko na plastičnik v lj? ali mi bodo zarad trega od koder drugod vzelio kožo dol?

prav tako imam benigno tvorbico na obrazu in mi je fermatolog rekel naj grem v lj samoplačniđško odpraviti, medtem ko so kolegu v mb brazgotinico, ki ni bila nevarna, le grda, zastonj odpravili. meni pa vedno rečejo, da moam vse samoplačniško. kje se lahko pozanimam za te stvari, da ja ne rabim plačati, če že drugi ne rabijo, povrhu pa sem še brezposelna!!!!!

hvala, lp

Spoštovani!

Za oboje se pojdite najprej posvetovat k plastičnemu kirurgu, da vam svetuje glede na razmere in vam bo tudi povedal, koliko je možnosti za plačilo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hčerka je stara 15 let in ima na levi dojki 3 x 3 cm benigni tumor. Imamo
e datum za operacijo. Zanima me, koliko ćasa traja okrevanje, bivanje v bolnici, posledice…
Hvala in lep pozdrav,
mama

Spoštovani!

V bolnišnici verejtno ne bo več kot dva dneva. Rana in bolečine na tako občutljivem delu navadno minejo v cca. 14 dneh. Glede na količino izrezenega tkiva zna biti ta dojka malenkost manjša. Na mestu reza se bo poznala tanjša črtica, če drugač njena koža ni nagnjena k brazgotinjenju. Drugih posledic ni pričakovati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

stara sem 29 let in včeraj so mi med endoskopskim pregledom nosa v desni nosnici odkrili, da imam tumor… trenutno čakam na izvide kakšne oblike je tumor, vendar je zdravnik ORL omenil, da je lepe oblike in da zna bit nenevaren. Zanima me. če je v primeru benignega tumorja potrebno zdravljenje, kot je recimo kemoterapija.

Najlepša hvala za vsakršni odgovor.

Lp

Spoštovani!

V primeru benignega tumorja, je odstranitev celotni poseg. Nobena dodatna terapija v obliki kemoterapije ali obsevanja ni potrebna.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."