Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Benigna hiperplazija

Benigna hiperplazija

Pozdravljeni!

Dedek je star 75 let in razen tablet za povišan krvni pritisk, ki jih jemlje približno eno leto, nima drugih zdravil. Pred približno 4 leti je bil operiran – benigna hiperplazija prostate – sedaj pa se mu je zadeva očitno ponovila. Neprestano hodi na wc, seveda mu večkrat tudi uide (v trgovini, na banki,…), kar ga izjemno obremenjuje.

Poleg tega se mu je nekajkrat v zadnjem času zgodilo, da se mu je nenadoma zavrtelo in je padel po tleh. Nazadnje smo ga peljali na urgenco, kasneje v bolnišnici je bila ugotovljena povišana frekvenca srca (tako nekako, kot laik si nisem zapomnila strokovnih izrazov), ki naj bi znašala od 80 do 112. Zanima me, če je omenjeno lahko vzrok nenadim padcem oziroma je morda vzrok lahko tudi benigna hiperplazija prostate, ker se mu v mehurju nabira voda?

Pa morda še to – glede na to, da so čakalne dobe izjemno dolge – morda kakšen nasvet, kam naj se obrnemo, na katero urološko ambulanto, da bi bil čim prej na vrsti?

Že vnaprej hvala!

Spoštovani!

Glede uroloških ambulant – če je problem in osebni zdravnik na napotnico napiše nujno, ste pregledani isti dan. Napiše lahko tudi “prosim prednostno” in naj bi potem bili pregledani v 7 dneh (to so interpretacije navodil ministrstva, ni pa nujno, da so povsod takšne). In nenazadnje, polno je samoplačniških uroloških ambulant, kjer le pokličete in se dogovorite za pregled (npr. http://www.urologija.si).

Glede težav, ki naj bi se ponovile – ni nujno – res je, da bi prostata lahko “ponovno zrasla”, lahko je bil prvič odstranjen le manjši del in bi bila potrebna “druga seja”, še bolj verjetno pa je, da sedaj ni problem oviran odtok urina iz mehurja, temveč, kar je v starosti pogostejše – prekomerno aktivni sečni mehur. To je pričakovan pojav v starosti (pri enih se pojavi pri 85-tem letu, pri drugih pa prej). Seveda je, preden težave pripišemo slednjemu, potrebno izključiti druge vzroke (npr. pojav tumorčka ali česa drugega, kar bi dražilo mehur in povzročalo uhajanje vode) ali celo ponovno zaporo urina in možnost, da “teče prek” – overflow inkontinenco (npr. če je bila pred 4 leti benigna hiperplazija prostate, ne omenjate, kakšen je sedaj PSA – rak prostate namreč zraste na tistem delu, ki ga ne odstranimo z operacijo benigne prostate…).
Torej – res je smiselno, da opravi morda najprej ultrazvok trebuha in sečil z določitvijo zastojnega urina in se nato oglasi na urološki pregled.

Končno – če je že bil operiran (in to ne tako zelo dolgo nazaj – če je bilo pred 4 leti), verjetno hodi na redne kontrole tam, kjer so ga operirali in naj gre tja – lahko je kaj povezano s tem posegom – npr. zožitev sečnice…

Pravite – da se mu “v mehurju nabira voda” – to ste nekoliko ponesrečeno zapisali – normalno je, da se v mehurju zbira urin (kje se pa bo?) – problem je, če ga ne izprazni…

Skratka – glede težav s srcem naj gre na pregled h kardiologu, internistu (tudi teh je precej samoplačniških) – to je še posebej pomembno, da opravi, če bi bil morda potreben še kakšen poseg na prostati, da bo pripravljen, sposoben. Glede težav z uhajanjem vode pa najprej UZ z določitvijo zastojnega urina in potem k urologu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]