Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Belogent pri novorojenčku

Belogent pri novorojenčku

Pozdravljeni. Imam 18 dni staro novorojenčico, pri kateri se že praktično od rojstv borimo z vneto ritko. Ker običajno zdravljenje (Sudocrem, Canesten, Cytelium, Liniderm, hrastovo lubje, Bepanthen, Fucidin) nikakor ne pomaga, izpuščaj pa je res zelo grd, smo danes od pediatrinje dobili napotnico za dermatologa. Vzeli so ji bris danke in žrela, medtem ko čakamo na izvid, pa so ji predpisali dva antimikotika in Belogent. Povedali so, da s tako majhnimi dojenčki nimajo veliko izkušenj. Prav veliko navodil za uporabo Belogenta nismo dobili, le da mažemo enkrat na dan tri dni. V navodilih za uporabo piše,  da se uporaba odsvetuje v pleničnem predelu in v perianalnen področju nasplošno zaradi povečane absorpcije.

Mi lahko vi svetujete, kako je z uporabo kortikosteroidov pri tako majhnih dojenčkih na splošno, uporabo pod plenico in kakšna količina kreme bi bila še varna?

Hvala in lep pozdrav.

Lokalni steroidi, ki jih uporabljamo krajši čas (torej nekaj dni, občasno – npr. do 2x dnevno, s tankim slojem), se nepomembno vsrkajo v telo. In koža ritke ni nič bolj vpojna kot koža drugih delov telesa.

Bolj nas skrbijo lokalni učinki, ki kožo stanjšajo, zmanjšajo njeno obrambno funkcijo in jo tako naredijo še bolj ranljivo.

Torej ne bo hudega, če poskusite s kombinacijo steroida in antibiotika. In prekinete, če ne bo boljše v 3-5 dneh.

V tem primeru bi jaz svetovala predvsem sušenje ritke na zraku (bo sicer kriza s pokakano okolico, a se vsaj koža ne bo “kuhala”) ter iskanje “sistremskega” vzroka, ki je lahko tudi pomanjkanje cinka – še zlasti, če ste bili v nosečnosti na kakšni dieti.

Če slučajno ne dojite, bodite tudi pozorni na izbiro formule – najbolje da dajete takšno, ki je že delno hidrolizirana in zato v blatu ni toliko ostankov sladkorjev, beljakovin…, ki jih fermentirajo bakterije in naredijo blato bolj tekoče in “agresivno”, predvsem z nižjim pH.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close