Belo v blatu
Pozdravljeni,
hčerka je stara 4 m, polno in izključno dojena. Na sistematskem pri enem mesecu so ji postavili sum na KML in jajca zaradi izrazitih izpuščajev, suhe kože in napenjanja. Od takrat sem na dieti.
Pri 3m smo jo cepili za rota, po 5 dneh je postala izjemno kričeča in očitno je bilo, da jo boli v trebuhu, dojenje je zavračala. Sum na invaginacijo, ki pa ga UZ čez nekaj ur ni potrdil (verjetno je šlo samo nazaj). Sprejeti sva bili na gastro, naredili so ji vse teste, rezultate še čakam.
Velikokrat je imela zeleno, sluzasto blato, tudi kri, na gastro so ugotovili, da še vedno zauživam nezavedno nek alergen. Po pogovoru z dietetičarko si res vse pripravljam sama doma, in dobila je lepo zlato barvo blata. Zadnje dni pa opažam, da je blato rumenkasto/zlato, ampak ima veliko grudic, ki so nenavadne, rekla bi da bele barve. Mi lahko prosim svetujete, kaj bi to lahko bilo? Kaka 8x na dan, ponoči v spanju jamra, ker se napenja, ko jo dam na kolena, se pokaka. Pregled na gastro imava konec novembra, mene pa malo skrbi, če je vse to vseeno uredu in ali smo mogoče kaj spregledali?
Hvala za pomoč in lp,
T
Pojav grudic v blatu ne nakazuje kakšne specifične motnje. Lahko so prisotne pri povsem zdravem otroku. Lahko gre za ostanke slabše prebavljene hrane (mleka).
Zaenkrat ukrepajte tako, kot ste do sedaj. Če se deklica ponoči po tem, ko se pokaka, umiri, lahko jamranje in krče pripišemo pozivu na kakanje. Če pa ima napenjanje in/ali bolečine tudi po kakanju, se slabše hrani, tudi slabše napreduje, se obrnite na otrokovo pediatrinjo. Sicer počakajte na pregled pri gastroenterologu.