Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo beljenje zob in odstranitev oblog

beljenje zob in odstranitev oblog

1.Imam rumene zobe in me zanima cena beljenja zob.
2.Na notranji strani zob so se mi pojavile temne obloge in na enem zobu tudi zobni kamen, ki jih imam že kakšno leto. Zobozdravnik mi jih ni očistil-je to samoplačniška storitev in koliko stane?

Spoštovana Maja,

čiščenje zobnega kamna je za osebe nad 18. letom samoplačniška storitev in jo morate plačati v celoti. O cenah sem že veliko pisala in tudi razložila zakaj jih ne omenjam. Imate pravico zahtevati predračun in zobozdravnika vam ga mora dati!
Stalni zobje so normalno bolj rumenkasti, ker jim tako barvo daje njihova sestava. Žal vam ne morem posredovati naslova zobozdravnika, ki se ukvarja z beljenjem, ker ga ne poznam.
Lepo pozdravljeni!

Želim vedeti nekaj o ustni kandidiazi in kaj pomenijo občasno nastajajoči (vodeno-gnojni)mehurčki v ustni votlini – visoko nad dlesnimi ki se ob pritisku razpočijo.

Prosim za osebni odgovor, ker ne želim imenske objave.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!
V.

Spoštovani,

kandidiaza je najpogostejša gljivična infekcija, ki jo povzroča Candida albicans – gljivica, ki je del normalne ustne flore tudi pri popolnoma zdravih ljudeh. Včasih so za pojav kandidiaze “potrebni” predispozicijski dejavniki : sladkorna bolezen, pomanjkanje železa, kronične bolezni, maligna obolenja, uporaba antibiotikov, kortikosteroidov in drugih zdravil, ki zavirajo imunski odgovor, obsevanja, obolenja ščitnice,…. Zelo pogosto (pri 2/3 pacientov) se pojavlja v zgodnjih obdobjih infekcije z virusom HIV.
Bolezen se pojavlja s širokim spektrom znakov. Ponavadi se v ustih pojavljajo belkasti “plaki”, ki se zlahka odluščijo, pod njimi pa ostaja pordela ali celo normalna površina. Spremembe so lahko lokalizirane, lahko pa zajamejo celotno ustno votlino.
Kandidiazo ponavadi zdravimo lokalno z uporabo antimikotičnih zdravil, v primeru obsežnejše infekcije pa se uporabijo sistemska zdravila.

Glede vodno – gnojnih mehurčkov pa menim, da niso povezani s kandidiazo. Najprej bi pomislila na herpetično okužbo, za katero so značilni mehurčki, ki po določenem času tudi spontano počijo. Vsekakor bi bilo za natančno določitev izvora opraviti vsaj temeljit pregled ustne votline.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close