Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina beli rubin (oz. nekaj podobnega)

beli rubin (oz. nekaj podobnega)

Spoštovani!

V krvi imam preveliko količino belega rubina. Imam ga namreč 31 [ne vem kera enota]. Normalna vrednost je menda pod 10, torej sem ga kar nekajkrat presegel. Posledica prevelike količine naj bi bila okvara na jetrih, pomanjkanje gena v DNK, kar posledično pomeni manjkajoča beljakovina v jetrih, ki bi bila zadolžena za razgradnjo te snovi. Tretja varianta pa je hepatitis. Na ultrazvoku so ovrgli napako na jetrih, pregled krvi pa je pokazal, da nisem okužen s hepatitisom. Opravil bom ponoven pregled količine belega rubina v krvi. Če so ti testi zanesljivi, bo verjetno sledilo, da je kriva genetska luknja. Kakšne so lahko posledice, nevarnosti ali karkoli drugega v zvezi s to snovjo?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri nekaterih se zaradi genetske okvare bilirubin ne veže v vodotopen produkt, da bi se normalno izločil, zato ga v krvi najdemo v nekoliko večji koncentraciji, vendar še vedno v nenevarni. Posledic bolezen ne pušča, čeprav se po večejem naporu, infekciji… raven bilirubina običajno zviša in se ljudje počutijo nekoliko slabše. zadošča počitek kašen dan ali dva.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Vrednost bilirubina 31 (ob normalnih jetrnih testnih) ni zaskrbljujoča. Verjetno imate Morbus Gilbert = genetska bolezen, ki jo povzroča mutacija v uridin difosfat glikosiltransferaznem genu UGT1. Bolezen bistveno ne vpliva na življenje. Ob (večjih) fizičnih aktivnosti, raznih infekcijah (lahko tudi prehlad), pitju alkohola … se vam lahko poveča bilirubin, posledično pa nastopi povišana utrujenost. To je vse kar lahko ta bolezen povzroča.
Jaz imam tudi Mb. Gilbert. Najvišja vrednost bilirubina do sedaj je bila (do sedaj) čez 150, tako da 31 v bistvu ni nič kaj takega.

LP

kako pa veste da imate morbus gilbert?
saj vendar niste opravili genetskih testov.ali pač?
domnevam, da so vam postavili naši specialisti na inf.to diagnozo na osnovi izključitev drugih bolezni-ki pa seveda niso popolne.
kako se počutite pri vrednosti 150?

New Report

Close