Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija bele zalivke in nosečnost

bele zalivke in nosečnost

Pozdravljeni!

Slišala sem,da so zalivko oz.plombe srebrne barve nevarne za otroka oz.plod.Zanima me,ali si dam namesto starih srebrnih zalivk,nove bele,preden se odločim za nosečnost.Ob nekem pogovoru z mojim izbranim zdravnikom,na to temo,mi je le ta namreč dejal,da bom samo poškodovala zobe.Verjetno v smislu vrtanja zalivk.A bi morala za ta postopek kaj doplačati?

Hvala za odgovor!

Kaja

Spoštovana Kaja!
Zobozdravniki so različnega mnenja okrog srebrnih in belih zalivk. Homeopati pravijo, da amalgamske zalivke je treba odstranjevati dve po dve maksimalno in potem popraviti detoksikacijo organizma zaradi živosrebrnih hlapov z vitamini in posebnimi homeopatskimi zdravili. Zavedamo se tudi mi zobozdravniki, da z različnimi materiali v ustih in veliko odkritih alergij v zadnjem času lahko uplivajo na zdravje pacientov. Vsako snemanje zalivke spremlja tudi poškodbo zdravega dela zoba in verjetno zaradi tega je vaš zobozdravnik bil proti menjavi zalivk. Res je, da so živosrebrni hlapi toksični, posebej zalivke, ki so delane 5,10,15 let nazaj, katere niso imele doziranih amalgamov. Razlogi za zamenjavo črnih zalivk z belimi so tudi zaradi vračila estetskega izgleda zoba in je to verjetno prvi razlog za zamenjavo. Na koncu lahko rečemo, da v sodobnem svetu zaščita vašega otroka in vplivi okolja, način življenja bodo lahko imeli večji zdravstveni vpliv kot menjava plomb.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Sem v 20. tednu nosečnosti. Zadnjih par dni me ob stiku s hrano boli sedmica, katero v celoti prekriva amlagamska plomba. Ta zob je bil pred nosečnostjo slikan, zobozdravnica je takrat rekla, da ga bo treba odpret in po potrebi zdravit. Vendar ker me ni bolelo, sem se odločila, da ga pozdravim po porodu; s partnerjem sva v tistem obdobju ravno načrtovala nosečnost. Zdravljenje pa naj bi trajala cca. 3 mesece (3 obiski).

Sedaj je očitno nekje nastala luknjica. Ali je odstranjevanje amalganske plombe v nosečnosti nevarno za plod? Ali je nevarno odstranjevanje živca? Ali je nevarno zdravljenje zoba? Planiram seveda obisk pri zdravniku, da vsaj pogleda. A bi želela vaše mnenje, preden se odločim za kakršenkoli poseg.

V naprej hvala za odgovor.
lpm

Pozdravljeni,

nosečnost res ni čas za odstranjevanje amalgamskih zalivk…če pa že morate, bi bilo priporočljivo, da to naredite na varen način. Prav tako ne priporočam endodontskega zdravljenja zob v tem času. Če pač ne gre drugače, zdravite zob zdaj. Ni problematično zdravljenje zoba, kot takšno, problematični so nepredvideni zapleti.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni, hvala za odgovor. Kot se je izkazalo gre za vnetje ob korenini. Potrebno bo odstraniti amalgamsko plombo in vstaviti neko zdravilo. Kaksno, ne vem. Res ne bi želela škodovati otrocku. Zato se enkrat prosim za obrazložitev, koliko amalgama se sprosti ob odstranitvi te plombe in za kaj je odstranjevanje problematično? Kaj pa zdravljenje zoba v tem obdobju? Trenutno sem v 21.tednu,jutri sem narocena na ta poseg. Prosim za obrazložitev. Hvala v naprej.

Pozdravljeni,

amalgamsko plombo lahko odstranjujemo na varen način (uporaba gumijastega opna, posebni svedri, sesalci). Zdravljenje zoba pa tudi ni problematično, če poteka brez zapletov. Tako, da bo verjetno čisto ok.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close