Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Bele plombe – nosecnice, dojece matere

Bele plombe – nosecnice, dojece matere

Ima kdo ze izkusnjo, kako poteka postopek pri zobozdravniku za belo plombo v primeru nosecnosti ali dojenja? Ali ze pri zobozdravniku ne placas nic, ali naknadno zahtevas refundacijo? S cim uveljavljas svoje stanje? Ravno dobro sem izvedela, da sem noseca, v kratkem pa imam zobozdravika, ki mi bo menjal plombo. Materinske knjizice se nimam. Ali mi vseeno pripada brezplacna plomba?

otroci do 15. leta, nosečke in doječke

Meni je novembra naredil belo plombo.

Ko sem prišla sem rekla, da se nisva videla že toliko časa, da sem na vmes rodila. Preverit dejansko ne more, če še res dojim, ampak ni kompliciral 3 mesece po porodu.

Sta imela s sestro še debato o tem in smo se vsi skupaj nasmejali na to temo.

Pač ko imajo “šifrant” bolezni so doječe mamice pod posebno šifro in so mi v sistem vnesli pravilno šifro.
Plačala nisem nič, je šlo vse preko zdravstva.

nova
Uredništvo priporoča

Mini rozica, hvala za tvojo osebno izkusnjo. Do 18m se steje, da dojis. Ne vem pa, kako naj sama dokazem, da sem noseca, ce se nimam materinske knjizice. Ali naj bo tiho, namrec kraj je majhen in takoj se razve. Po drugi strani pa zakaj bi placala 50 eur, ce mi pripada zastonj.

Na kartici zz pise, da si noseca in predviden datum poroda. Podatke vnese ginekologinja. Zobozdravnik naceloma tegaa ene sme povedati naprej, to so podatki o pacientu.

Pa se to…. Dojeca mater ke po poravilih glede belih plomb do 18. m po porodum

Ampak sama se nisem imela prvega pregleda, ki je okrog 10. tedna. Ali naj vseeno povem zobozdravnici oziroma se da naknadno refundirati, ko bom imela uradno, da sem bila v casu menjave plombe noseca?


bele plombe za nosečnice niso zastonj zaradi denarja, ampak ker amalgam, sploh pri odstranjevanju ni zdrav… in če bi bila jaz na tvojem mestu bi povedala, ker bi me skrbelo,da tisto živo srebro ne pride v moj krvni obtok in s tem do otroka, v začetni fazi nosečnosti pa še sploh.
denar je tukaj postranska zadeva – vsaj z mojega vidika razmišljanja. jaz bi celo prosila in če bi bilo potrebno doplačala za varno odstranjevanje amalgamske plombe – torej da ti dajo čez zob opno.

lahko pa kupiš tester nosečnosti in ga zjutraj na dan predno greš k zobarju narediš in če bo kaj problemov jim ga pokažeš.
Ziher je ziher 🙂
saj zobar ne bo nič zastonj naredil – plačano bo enako dobil, samo da plačnik ne boš ti ampak zavod

Kot je že ena pred mano napisala. Če gre za menjavo amalgamske plombe za belo in poseg ni nujen, bi jaz počakala do konco dojenja.

Če gre samo za plombiranje zoba na novo, potem bela plomba.

Ker odstranjevanje amalgamskih plomb je daleč najbolj problematično. In če nimajo ustreznih zaščitnih sredstev (in večina zobarjev, sploh v javni mreži, jih nima) se jaz teg med nosečnostjo in dojenjem ne bi šla.

V cem pa je potem poanta v zastonj plombah med nosecnostjo in dojenjem. Namrec med prejsnjo nosecnostjo mi je zobozdravnica tudi med dojenjem odsvetovala, da mi zamenja plombo in sem tako cakala eno leto, da sem prisla do menjave. Zdaj pa spet cakam pol leta na pregled in bom mogla spet za nadaljnje 2 leti odlozit menjavo plombe…


tudi pri vgradnji ni dobro uporabljat amalgam, zato bela plomba
samo npr. če imaš za popravljati zob, ki je že z amalgamom plombiran, je tvegano tudi odstranjevanje te stare plombe. Videla sem že,da imajo nekateri zobozdravniki doplačilo za varno odstranjevanje plombe.
Tista kovina, ki jo spljuvaš potem ven in je je polno po ustih je res fuj in tudi če nisi noseč ni zdravo,da se ti tisto svaljka po ustih. To bi tudi moral postati standard, da bi vedno uporabljali opno. Ampak ker je ne za recimo doplačilo bi morala biti na voljo povsod. nedopustno se mi zdi, da je nimajo na voljo, to je vendar osnova, če npr. koreninsko zdravijo zob. Zobar, ki je natančen jo zagotovo ima na voljo za doplačilo kot nadstandard vsaj.
In sem že videla pri nekaterih 10 e je bilo doplačilo za varno odstranjevanje z uporabo opne okoli zoba.

Sama bi omenila “mingrede” da sem noseča, da ne bi inekcija škodovala otroku. (Pač se bojiš za otroka, zdravnik pa tudi dobi informacijo o nosečnosti).

New Report

Close