Bakterije v urinu pri 7-mesečnem dojenčku
Pozdravljeni!
Pri posvetovalnici pri 6 mesecih so pri sinu ugotovili prisotnost bakterij v urinu (v začetku pa so bili povišani tudi levkociti, eritrociti in hemoglobin, to se je sedaj izboljšalo). Testiranje smo zatem ponovili še 2x in izvidi se niso izboljšali. Sedaj smo napoteni na UZ sečil na pediatrično. Glede na to, da bo kar nekaj časa za čakati, me vse skupaj malo skrbi in me zanima, kaj sploh lahko pričakujem? Sicer je sin čisto ok razpoložen, nobene vročine, tudi urin ni smrdeč – skratka če ne bi imeli tega standardnega odvzema pri 6 mesecih, tega sploh ne bi ugotovili.
Pri zadnjem odvzemu je bila vrednost bakterij sledeča: U-BAKTERIJE – vse 10^5, Gram neg. bakterije 10^3. Pri prvem odvzemu pa so bili povišani tudi levkociti in eritrociti ter hemoglobin, to pa je bilo sedaj ok.
Moram biti zaskrbljena in kaj lahko pričakujem?
Že vnaprej hvala za odgovor in lp
Z UZ preiskavo bodo pregledali sečila in iskali prirojene motnje (vezikouretralni refluks, najpogosteje). Glede na to, da pravega vnetja zgornjih sečil (pielonefritis) ni imel, zaenkrat ni kaj hujšega.
Pozdravljeni.
Moji hčerki so pri 6 mesecih na sistematskem pregledu odvzeli urin, kjer je bila prisotna piurija. Prav tako je bila prisotna piurija na kontrolnem odvzemu. Na naslednjem odvzemu je bil urikult 10 na 5. Zaradi teh patoloških urinov so jo poslali na pregled v nefrološko ambulanto, kjer smo bili prejšnji teden v petek. V urinu je bila ponovno prisotna bakteriurija brez piurije. Rezultati so bili sledeči:
U-eritrociti=8; U-levkociti=6; U-bakterije=10680; U-eritrociti=0-3; U- levkociti=0-5; U-bakterije =zelo številne
Uricult: Cled 10E4; Mc 10E7 – pozitiven
UZ je pokazal votli sistem ledvic, zato imamo čez 2 tedna preiskavo za ugotavljanje refluksa. 3 dni pred preiskavo bi ji naj dala 2ml Primotrena zvečer. Glede na izvid preiskave Sanford naj bi bil Primotren primeren. Do tedaj ni imela vročine, počutje je bilo ok. Vročina do 37,8 pa se je pojavila sedaj v ponedeljek in je trajala samo en dan. Ker je njena pediatrinja na dopustu smo šli v torek k dežurni zdravnici. Ponovno so ji odvzeli kri in urin. Urikult je bil 10 na 5, za Sanford pa moram poklicati komaj v ponedeljek.
Zanima me, ali bi glede na te ponavljajoče se bakteriurije (ki trajajo od začetka tega meseca) bilo smiselno začeti z jemanjem zaščitne doze antibiotika Primotren že sedaj in nadaljevati do preiskave (ki bo na začetku drugega meseca).
Zaščitni odmerek Primotrena 1x2ml je ok za 7890g težko deklico?
Hvala in lep pozdrav.
Če je imel otrok vročino (čeprav le nižjo in krajši čas), lahko štejemo, da gre za okužbo sečil z znaki. V tem primeru je potreben terapevtski odmerek Primotrena in ne le zaščitni (za preiskavo).
Pokličite jutri za izvid Sanforda.
V petek sva ponovno govorili z nadomestno pediatrinjo, saj se hčerkina pediatrinja vrne iz dopusta komaj čez en teden. Glede izvidov je rekla, da so bili malenkost povišani levkociti v urinu. Prav tako je rekla, da naj bi se šlo za virozico. Krvni izvidi so bili v redu. Hčerka sicer občasno pokašljuje, tudi kihne tu in tam, vendar pa ji iz nosa ne teče, tako da ne izgleda kot da bi bila prehlajena.
Danes sem klicala za izvid Sanforda in mi je rekla, da je bil rezultat še vedno 10 na 5. Izolirali so bakterijo Klebsielo. Če sem jo prav razumela, glede na izvide torej ta bakterija miruje in zaenkrat ne dela težav v smislu vnetja. Zdravila oz. antibiotiki po njenem mnenju tako niso potrebni.
Vročina se dosedaj več ni pojavila, hčerka je ješča in še kar dobro razpoložena.
UMCG preiskavo imamo pravzaprav čez 8 dni, zato bi vas lepo prosila za Vaše mnenje kaj bi bilo smotrno narediti do preiskave. Antibiotiki ja ali ne? V primeru da ja, kateri odmerek, zaščitni ali terapevtski? Glede na prisotnost bakterij v urinu in nezdravljenja, je potem dovolj jemanje antibiotika samo 3 dni pred preiskavo, da nebi prišlo do okužbe? Bo sploh možna preiskava glede na trenutno situacijo? Drugih navodil kot jemanje antibiotika 3 dni pred preiskavo nismo dobili (2ml zvečer). Na Vašem forumu pa sem prebirala, da se običajno predpiše zaščitni odmerek do preiskave in da se pred preiskavo celo dvigne odmerek. Kaj storiti?
Hvala in lp.
Če se zdravnica ni odločila za zdravljenje oz. ne gre za vnetje sečil, potem se držite navodil, ki ste jih dobili pred preiskavo.
Če bi se na preiskavi ugotovilo, da gre za prirojeno motnjo sečil, bo otrok jemal zaščitni odmerek antibiotika. Sedaj pa ga boste vzeli samo pred in zaradi preiskave.
Govorimo o številu levkocitov v nativnem urinu ali v sedimentu?