Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bakterije v brisu cervikalnega kanala

Bakterije v brisu cervikalnega kanala

Spoštovani,

zaradi vodenega rumenkastega izcedka in pekoče nožnice mi je ginekologinja odvzela briz vaginalnega kanala. V prisu sta bili izolirni dve bakteriji: Enterecocus facealis ter Staphilococus epidermidis.

Zdravila za zdravljenje po antibiogramu glede na občutlivost so :

Enterococus facelis so:

ampicilin: S
gentamicin HL: s
teikoplnin: s
vankomicin:s
linezolid:s

Stafilococus epidermidis:

oksacilin:s
ciprofloksacin: R
gentamicin:s
teikoplanin ;S
vankomicin: S
eritromicin : R
klindamicin: R
tetraciklin:I
linezoid:S
fosmomicin:S
fucidinska kislina: S
rifampin:S
trimetoprim+sulfametoksazol:s

Glede na to , da imam alergijo na primotren in penicilin ( Ospen) me zanima kako zdraviti in odpraviti ti dve bakteriji v nožnici. Zanima me kateri antibiotik bi predpisali vi ,saj sem danes naletela na mlado specilaizantko , ki je rekla ,da ne ve kaj bi mi predpisala in ,da naj počakam do naslednjega tedna , ko se vrne moj ginekolog.

Lep pozdrav,

Spoštovani,
ne vem kaj pomeni pojem “alergija na penicillin” in kako se je prišlo pri vas do te diagnoze. Pojem se namreč masovno zlorablja s čimer se močno zoži možnosti antimikrobnega zdravljenja ter zdravnike spravlja v stisko. Vsaka takšna diagnoza bi morala biti res izbrana na podlagi vsaj enega od anafilaktičnih reakcij oziroma odzivov : srbeč izpuščaj po koži, otekanje sluznic, padec krvnega tlaka z motnjami srčnega ritma ipd. slabost po uporabi AB, bruhanje, driske, vrtoglavica ipd. niso anafilaktične reakcije ampak drugi stranski učinki in bi jih ne smeli tako imenovati. Če ste torej res alergični na penicillin in s tem na vse paralele oziroma antibiotike s penicillinsko osnovo, potem vam lahko predpišemo le Primotren in upamo, da bo ta odpravil tudi enterococcus faecalis, čeprav na ta kemoterapevtik ni bil testiran. Se mi pa zdi neverjetno, da nek inštitut testira občutljivost poraslih bakterij iz istega brisa na antibiotike, ki so popolnoma različni, čeprav bi morali vedeti, da klinični zdravnik potrebuje informacijo o skupnem imenovalcu, torej antibiotiku, ki bi hkrati pokrival oba mikroorganizma, ki sta problem. Izven bolnišnic namreč ne zdravimo z antibiotiki 5. in 6. generacije za aplikacijo v infuzijah in injekcijah ampak predvsem s širokospektralnimi za oralno uporabo. Tako za vas Vankomicin, linezolid in teikoplanin ne pridejo v poštev.
Sicer pa jaz osebno črevesnih bakterij v nožnici, če ne gre za hudo infekcijo, sploh ne bi zdravil z antibiotiki ampak le z vztrajnim vstavljanjem mlečne kisline, kajti tovrstne bakterije so itak stalni gostje v nožnici iz soseščine.


Spoštovani,

hvala vam za odgovor. Glede alergije na Penicilin ter Primotren- to so mi potrdili že kot otroku , ko sem bila na testiranju, tako ,da tega zdravila ne smem jemati.

Torej glede izoliranih bakterij Enterecocus facealis ter Staphilococus epidermidis me skrbi ali sta res nevarni, zlasti stafilococus epidermidis?

Danes so me iz ginekološke ambulante poklicali in mi povedali, da so se odločili in mi predpisali dva antibiotika : Sumamed 3 tabletke ter antibiotik Valdicef za 10 dni.

Kaj menite o tej terapiji, zdi se mi precej močna. Po končani terapiji naj bi prišla na kontrolni bris.
Zanima me ali je res nujno zdravljenje z antibiotiki ali obstaja še kakšna druga možnost?

lp

kaj mislim o tej terapiji? Če bi ležali v bolnici v sepsi, bi razumel, ker pa prosto hodite okrog, nimate subjektivnih težav in je vse, kar vemo to, da so vam z brisom ugotovili dve črevesni bakteriji v nožnici, pa mislim, da je to zdravljenje streljanje s tankom na čebelo.


Spoštovani,

hvala vam za odgovor. Očitno so te bakterije zašle v nožnico, ker kljub temu ,da zelo skrbim za higijeno vsakodnevno moram mazati spolovilo zaradi lihna in na ta način je verjetnost okužbe še večja, saj se bakterije iz okolice lahko vnesejo na vhod in nato naprej v nožnico.

Napisali ste , da nisem napisala kakšne težave imam. Stalno je prisoten voden rumen izcedek, ter občutek v notranjosti nožnice- pekočina.

Ker v mojem primeru niste pristaš antibiotičnega zdravljenja , prav tako bi se ga tudi sama rada izognila vas prosim , če mi lahko svetujete kako bi vi postopali v mojem primeru.

Ali bi stanje z kakšnimi vaginalnimi preparati izboljšala ? Z probiotiki sem že poskušala pa ni bilo uspeha.

lp

Jaz bi glede na vaše siceršnje težave (Lihen) uporabljal relativno redno kombinacijo pripravkov z mlečno kislino, laktobacili (Gynophylus) ter Cicatridino (ki vsebuje hialuronsko kislino). Mogoče bi si občasno pomagal tudi s tabletkami estradiola (estrogeni za lokalno uporabo v menopavzi).


Spoštovani,

najlepša hvala za vaš odgovor. Torej če prav razumem naj najprej pričnem z mlečno kislino, nato nadaljujem z laktobacili (Gynophylus) ter Cicatridino.
Ali mi mogoče lahko svetujete po kakšni shemi oziroma kako dolgo vstavljam mlečno kislino preden začnem z laktobacili in nato le te zamenjam z cicatridino?

lp

Cictridina vsebuje hialuronsko kislino, ki zmanjšuje občutljivost nožnice ter podpira celjenje, ostalo pa izboljšuje pogoje za normalno mikrobiološko okolje, flori ipd. sheme torej ni. Lahko uporabljate mešano, po občutku.


Spoštovani,

hvala za vaš odgovor.

Samo še nekaj me zanima . Ali bi za odstranitev teh bakterij lahko uporabila tudi svečke Betadine ali Na- tetrabor, katere imam doma, namesto mlečne kisline ? Nato pa nadaljevala z laktobacili.

lp

Lahko uporabljate tudi omenjene antiseptike, vendar bo na koncu za trajnejši učinek vseeno smiselno dodati še mlečno kislino in ali kar laktobacile v kapsulah.


Spoštovani,

ponovno se vam oglašam in vas prosim za nasvet. Zaradi zgoraj omenjenih bakterij Enterecocus facealis ter Staphilococus epidermidis v brisu sem se odločila ,da ne pričnem z jemanjem antibiotikov , ki mi jih je predpisala ginekologinja ampak poskušam tudi po vašem priporočilo najprej z nožničnimi antiseptiki in probiotiki.

Danes je 10 dan od kar vstavljam vaginalne vložke Betadine. Sedaj bom z njimi prekinila in začela vstavljati kapsule z laktobacili (Gynophylus) . Ker jih je v škatlici 14 jih nameravam uporabljati 14dni.
Zanima me ali je 14 dnevna uporaba le teh zadosti za vspostavitev normalne vaginalne flore?

Ker mi je ginekolog naročil naj po končani terapiji z antibiotiki pridem na kontrolen bris, me zanima koliko časa bi po vašem bila smiselna terapija z laktobacili preden grem na ponovni kontrolni bris, kjer se bo videlo , če sem bakterije odpravila?

lp

Spoštovani,
jaz bi kar opravil kompletno kuro 14 dni, na kontrolni bris pa bi še kak teden dni po končani kuri.


Spoštovani,

ponovno se vam oglašam. Povedati moram ,da sem zaradi zgoraj omenjenih bekterij opravila 14 dnevno kuro z globulami Betadine ter nato še 14 dnevno kuro z probiotiki Gynophylus.

Po tej kuri sem po 10 dneh šla na kontrolni bris. Bris je pokazal ,da je v cerviksu še vedno prisotna bakterija Enterecocus facealis ni pa več Staphilococus epidermidis, ki je bila v prejšnem brisu . Izolirana pa je bila poleg stare bakterije Enterecocus facealisa ki je že bila že v prejšnem brisu tudi E. coli.

Sedaj ne vem kaj mi je storiti , ali naj jemljem priporočen antibiotik ali naj ponovno poskušam z nožničnimi antiseptiki in probiotiki???

Ne vem sicer , kako je možno ,da se te bakterije prenašajo v nožnico, saj ves ta čas nisem imela spolnih odnosov, skrbim za higijeno, po vsaki veliki potrebi če je mogoče se takoj umijem, nosim bombažno spodnje perilo , ki ga perem na 90 stopinj celzija. Res pa je , da si vsakodnevno 2x na dan mažem spolovilo z negovalnimi pripravki ( Jecoderm) zaradi Lihna cslerosisa in verjetno je to vzrok , saj sluznica kljub umivanju verjetno ni sterilna in pri mazanju zanesem bakterije na vhod v nožnico.

Prosim za vaš nasvet.

lp

Spoštovani,
lihen je lahko kar zoprno stanje, ki koži na splošno zmanjšuje vsakršno odpornost na vse mogoče, tudi na bakterije. Mogoče je pa krema okužena? Tudi to je potrebno uporabljati le omejen čas, kolikor je običajno navedeno na embalaži, če so kremo naredili oziroma zamešali v lekarni, pa ta praviloma ne drži dalj kot 2 do 3 tedne. Lahko torej poskusite z antibiotikom, priporočam pa, da hkrati z antibiotiki vedno uporabljate tudi probiotike, kajti skoraj vsi antibiotiki uničujejo tudi laktobacile, ki so sicer osnovna zaščita nožnice pred drugimi klicami.


Spoštovani,

Ponovno vam pišem, ker se je zgodba ponovil

Zaradi izcedka mi je bil vzet bris in ponovno izolirani 2 bakteriji, isti kot pred 2 letoma:

Enterococcus feacalis

ter Staphylococcus epidermidis.

Po 14 dnevni kuri vagitorij Betadine so bakterije se vedno prisotne.

Ker imam alergijo na penicilin in primotren mi nimajo dati ustreznega antibiotika.

Sedaj me je ginekologinja naročila, da moram priti 3x, torej vsak drugi dan na neko izpiranje nožnice.

Ali mi lahko napišete za kakšno izpiranje gre, z nekim antibakterijski preparatov, kolikor sem razumela?

Lep pozdrav

 

 

Spoštovani,

nožnico se praviloma spira s sluzničnimi antiseptiki (Skinsept mucosa ali kaj podobnega, na osnovi 2% kloreheksidina in/ali 0,1% vodikovega peroksida, kar koži in sluznicam ne škodi). Jaz bi vztrajno in dosledno 4x tedensko uporabljal vaginalete na osnovi mlečne kisline in kapsule Gynophylus, da bi nožnico prepojil z laktobacili, ki bi počasi izrinili tujerodne bakterije. Tako enterokoki faecalis kot stafilokok epidermidis so sicer normalne bakterije črevesne in kožne flore.


Spoštovani,

hvala za vaš odgovor.

Glede na to da ste napisali da bi uporabljali mlečno kislino in Gynophilos me zanima po kakšni shemi, ne razumem ali v nožnico isto časno ustavim tako mlečno kislino Vagisan ter Gynophilos ?

Lp

Kakšne posebne sheme v zdravljenju z vaginalnimi probiotiki ni, mislim pa, da bi Vagisan vsak drugi dan ter Gynophylus na vmesne dneve (torej izmenično) bil primeren način obravnave.


Spoštovani,

Danes sem bila tretjič na izpiranje nožnice zaradi bakterij v brisu cerviksa. Za spiranje so se odločili.. ker sem občutljiva na Ospen in Primotren, kar pomeni, da kot terapija pridejo v upošteva le z antibiotiki ki se dajejo v obliki  injekcij.  Glede na to, ginekologinja pravi, da moram opraviti testiranje na zdravila-penicilin.  Če prav sem ji povedala, da dejansko nisem alergična na Penicilin ampak na Ospen, po njem sem imela hudo drisko, slabost, reakcijo kot, da bi imela gripo. Osebna zdravnica je dejala, da sem očitno občutljiva na neko primeš v Ospenu.

Drugače sem prejemala Amoksiklav,  ter tudi injekcije Penicilin ob gnojni angini pa razen glivičnega vnetja nožnice ni bilo nič narobe.

 

Sedaj ginekologinja vstrajna, da če sem navedla alergijo na Ospen mi ne more napisati drugega antibiotika na bazi lenicelina, hoče da opravim testiranje na Penicilin.

Meni se to zni nesmiselno, poleg tega so mi rekli, da to testiranje opravljajo na Golniku. Kaj menite vi glede testiranja, ali je potrebno, saj mi je na Golnik zelo daleč.

Ali te teste opravljajo se kje drugje.

Lp

 

 

kaj naj rečem? Problem takšnih informacij je ta, da če po čistem naključju dobite alergični odziv in se, bog ne daj, to konča slabo, je zdravnik, ki vam predpiše penicilinski ali penicilinu podoben antibiotik avtomatično kriv malomarnega zdravljenja. Zato je pač treba biti tako zelo previden pri omenjanju alergije na karkoli.


New Report

Close