Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija bakteriemija ponovno

bakteriemija ponovno

POZDRAVLJENI!

Mi smo pa imeli zdaj že drugič bakteriemijo oz.ta druga je bila sum pri dežurnem zdravniku.Odločil se je za AB Hiconcil sirup en teden.On je rekel da krvni parametri tako kažejo?!Lani pri prvi BKT nismo tako dobro odnesli(bila je ob istem letnem času)saj smo končali na IK z antib. i.v.1.000.000 ospen na 6h,namreč pred tem Hiconcil ni nič prijel.Ker so mu takrat vzeli hemokulturo,so izolirali pnevmokok. Zakaj mu sedaj ni dežurni zdravnik, vzel hemokulture oz. nas poslal naprej na IK?! Najbolj me pa to skrbi zakaj se bakteriemija ponovno pojavlja pri njemu, zakaj ne najdejo žarišča oz. ali je to nujno potrebno v primeru še ponovitve in katere preiskave so takrat potrebne? Prosim vas, če mi malo o tem napišete ali pa so moje skrbi zaman! Zakaj ob bakteriemiji ne vzamejo tudi urina, ker sem sama pomislila, da bi mogoče šlo tudi za bakteriurio?
Govorila sem z eno zdravnico – znanko, ki me je samo opozorila da bi bilo res potrebno najti zarišče teh bakteriemij? Najbolj nujno vprašanje pa je: ali je res lahko kakršna koli posledica na otroku zaradi bakteriemije oz. zaradi pogostem pojavu bakteriemij v ranem otroštvu (januarja bo star 3 leta).
Najlepša hvala za vaše izčrpne odgovore.
Lep pozdrav,
Alenka

Hemokulturo jemljejo le v bolnišnicah. Zakaj vas zdravnik ni poslal dalje, vam ne morem odgovoriti, si je najverjetneje mislil, da bo antibiotik prijel. Tudi tega, zakaj ni bil pregledan urin, vam za dežurnega zdravnika ne morem odgovoriti. Lahko bi seveda tudi šlo za vnetje sečil.
Bakteriemija pomeni vdor bakterij v kri. Pri otrocih zelo pogosto ne najdemo žarišča, pač pa gre samo za vdor bakterij v kri (ki bi se končal s sepso, če ne bi zdravili). To, da je potrbno najti žarišče bakterijemije, je smešno, saj sama beseda bakterijemija pove, da so bakterije v krvi. Da pa bi bile nekje speče, skrite in potem prišle v kri, tega ni. Kajti kjerkoli bi bile, bi povzročile bolezen (pljučnico, meningitis, vnetje ušesa…).
Pri otroku se tudi zelo pogosto bakterije zaradi različnih vzrokov (predvsem stanja imunskega sistema) ne lokalizirajo oz. ne povzročijo vnetja točno določenega organa (npr. pljučnice pri pnevmokoku ali streptokokne angine pri dojenčku-tu gre skoraj vedno za streptokokno bakteriemijo), pač pa povzročijo splošno bakterijsko okužbo.
Če je pri vas tako, je potrebno pregledati nivo imunoglobulinov (IgA, IgG in IgM), kjer bi morda pričakovali znižan nivo IgG, torej blažjo motnjo imunskega sistema.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Pozdravljeni.

Želim vam vesele praznike, prosila pa bi vas, če mi lahko odgovorite še na eno vprašanje in sicer me zelo skrbi ali je res možno da lahko zaradi bakteriemij kasneje pojavi kakršna koli posledica na otroku?

Prosim da mi tokrat odgovorite.

Hvala za naprej!

SREČNO!

Ne, razen, če ne bi bila zdravljena.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Pozdravljeni,

zanima me inkubacijska doba za bakteriemijo ( bili smo v stiku z angino) in če so vedno pri bakterimiji prisotni zanki ( povišana tt, otrok slabo je…) ali lahko poteka brez simptomov?

Bakteriemija pomeni vstop bakterij v kri, torej se ne locirajo na enem mestu in povzročijo vnetja tam (npr. vnetja nebnic=angina), pač pa vdrejo v kri povzročijo t.i. bakterijemijo. Koliko časa bo potrebno, da se pokažejo znaki, je odvisno od vrste bakterije, njene virulence (po domače napadalnosti), od števila bakterij in seveda od odgovora gostitelja. Obiačjno torej nekaj dni.
Najpgoosteje seveda vidimo pri bakterijemiji visoko vročino in izrazito slabo počutje, pa brez lokalnih znakov vnetja (torej ne najdemo angine ali pljučnice ali …)

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46