Najdi forum

BABICA SI NAMIŠLJA STVARI

Živijo!
Imam babico,ki je stara 85 let in si namišlja določene ljudi,dogodke ipd.
Sprva bi marsikdo rekel,da je dementna ,a si sama demence tako ne predstavljam saj nas vse pozna in se z nami normalno pogovarja potem pa jo naenkrat pogrbi nek impulz in ne neha s svojimi neresničnimi zgodbami. Na primer že nekaj let govori o ženski s katero naj bi se dedek dobival, ji dajal denar prepisal zemljo, čeprav ni nič v njegovi lasti saj za vso posestvo skrbi in z njim upravlja moj oče. Prav zaradi tega piše in kliče policijo. Izmišljije si da imajo sosedi s katerimi se ne razumeta a so krasni ljudje vedno pripravljeni pomagat priprevljeno žaro za njo in dedka. Nazadnje pa je vsa objokana obešala perilo in govorila,da je moja teta umrla.Komaj sem jo pomirila s tem,da sem ji teto dala na telefon.
Kaj bi to lahko bilo. Ali imate kakšen podoben primer. Kaj bi to lahko bilo.

Pozdravljeni ga. Ana,

Pri vaši babici gre očitno za kognitivne, vedenjske spremembe. Kaj pa je vzrok, je najbolj pametno najprej preveriti pri osebnemu zdravniku. Iz tega kar ste opisali sklepam, da je težava glede časovne orientacije. Prilagam vam spodnjo povezavo, na kateri je test KPSS. Poskusite ga opraviti z babico, da boste dobila boljši vpogled.

https://edemenca.si/demenca-test/

Predlagam pa vam, da se ne zapletate v konflikte, ker bo to pri njej povzročilo še dodatno stisko. Bodite mirni z njo. Poskusite jo preusmeriti v realne situacije (kuhanje kave, … v tiste zadeve, ki jih rada počne..) Na starost veliko potlačenih dogodkov, strahov, nerešenih konfliktov privre na površje, in v slabšem psihofizičnem stanju, jih ne zmorejo več kontrolirat. To povzroča veliko stisko pri sami osebi.

Želim vam vse dobro z vašo babico,

Lp, Špela

Poleg nevrodegenerativnih obolenj, je (sicer zelo malo verjetno) lahko tudi kakšno novo zdravilo na recept ali sprememba odmerka ali kakšno prehransko dopolnilo, ki ima interakcije…
Če imate pregled nad njenimi zdravili je vredno 3min žrtvovati pa navodila prebrati (če je kaj omenjeno). Ali pa poklicati s seznamom zdravnika/lekarno.
Definitivno pa k zdravniku tako ali drugače, ker se med epizodo lahko poškoduje.

Najlepša hvala.

Zagotovo demenca in res zrelo za specialistično obravnavo. Če bi jo peljali dovolj zgodaj, bi se dalo še kako pomagati, sedaj pa je po moje prepozno. Boste morali biti kar močni, ker se lahko še stopnjuje, saj linija med realnostjo in domišljijo postaja vse tanjša.

______________________________________________ Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.

imamo isti problem…babica v 80tih, živi sama in je zaenkrat še zmožna skrbeti sama zase. Večino časa je vse ok in je super potem pa kot praviš ti, jo pograbi nek impulz in prične z svojimi blodnjami (da ji prisluškujejo, ji hodijo po stanovanju, ji kradejo in zastrupljajo stvari na vrtu…) ki so seveda neresnične…mi smo prišli nekako do tega, da bi naj to bila preganjavica (oblika shizofrenije). Babici sem tudi že omenila, da se mi zdi, da ima ona to bolezen in, da bi bilo smiselno poiskati zdravniško pomoč, vendar ona to zavrača in ne prizna, da bi karkoli bilo z njo narobe. Ti izbruhi so vedno bolj pogosti in tudi moteči, saj kdaj naplete takšne zgodbe, da se vprašaš od kje ji takšna domišljija. Sedaj me zanima, kako ji pomagat…glede na to, da živi sama in bolezni ne bo priznala?

Babica ima spremembe kognitivnih funkcij. Dokončno diagnozo ji lahko postavi psihiater.

Imeli iste težave ali kako naj povem babica bila podobna, preprečevanje v nasprotno samo sebi kvarite živce, ostanite mirni potrdite njeno zgodbo, vem da se boste včasih nasmejali njenim zgodbica, ampak tako delujejo njeni možgani ona to vidi ali kako se naj izrazim da me boste dobro razumeli za njo je to resničnost…. Čeprav vi veste da ni…..
Če le lahko zdravniki pomagajo, naši niso mogli… 😪😪😪
Pazite se da vam ne bo pobegnila, naša je enkrat ob dveh ponoči šla na Triglav… 🤔🤔😪
Veliko uspeha Oz mirnih živcev….

No, meni se ne zdi nič kaj smešno, da stara psihično nesposobna oseba s preganjavico nori o teorijah zarote. Poleg dejstva, da lahko resno ogroža sebe in druge, ti pa lahko le nemočno gledaš in čakaš.
Ti ostareli osebi z demenco, preganjavico itd. Brez zdravniškega potrdila ne moreš niti ključev od avta na silo vzeti! Grozljivo nemočen si.

Babica je od vedno bila ” pri pameti” zgodilo se je kar naenkrat nobenih predhodnih znakov ni imela ali pa sta jih z dedkom prikrivala. Še enkrat vse razume pozna vse ljudi okoli sebe spomni se vseh dogodkov iz preteklosti iz otroštva popolnoma vse in prav zaradi tega zelo prijetna sogovornica. Nihče pa je ne more prisiliti,da bi šla k svojemu zdravniku kaj šele k psihiatru,ker je kot rečeno prisebna in popolnoma sposobna skrbeti zase.

New Report

Close