Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja babica se naprej ali vrtec

babica se naprej ali vrtec

Spostovane,

Hcerka bo junija stara tri leta. Sedaj se pazi pri babici. S partnerjem sva bila ‘nekako domenjena’, da bo sla nasa malcica pri treh letih v vrtec, ker je pri tej starosti za otroka bolje, da gre med vrstnike ( vsaj tako pravijo!).
Hvalezna bi bila za vase mnenje.

Pri nas sta stara starša hči pazila doma do dveh let in pol, ko smo jo vpisali v vrtec. Kljub dolgemu uvajanju je hči preživljala prave travme, zaradi česar je tudi pogosto obolevala.Počasi so se razmere umirile, otroci v skupini so jo vzeli za svojo in jo sedaj prav pogrešajo, če je kakšen dan ni v vrtcu.
Čeprav so otroci in njihove reakcije zelo različni, bi ti svetovala, da deklico poleti definitivno vpišete v vrtec, saj pri 3-letih dejansko potrebuje družbo sovrstnikov, da si izbori svoje mesto med njimi in se socializira, kar je kasneje mnogo težje. Vrtec pa ji nudi tudi marsikaj, kar ji še tako skrbna babica ne more.
Kar pogumno.
Lp, Ali

Mojo hčerko tudi pazi babica, zdaj je stara dve leti in pol. Tudi jaz sem raznišlala o vrtcu, pa sem prišla nekako do spoznanja, oz. glede na primer mene in moje sestre………mene je do šole pazila babica, sestra pa je morala v vrtec, ker je babica zbolela in nebi mogla paziti še tako majhnega otročka. Res da je odvisno od otroka, vendar je moja sestra imela grozne težave in traume z uvajanjem, nikoli se ni udala, potem so jo starši dali za nekaj časa v privat varstvo, kjer je malo lažje prenašala, na vrtec ima pa še danes slabe spomine, ko je stara 22 let…pa se ne spomni nič takšnega, kar bi danes lahko povedala-zakaj je bilo tako hudo.
Jaz pa, ki sem bila skozi doma, samo v cicibanove urice sem hodila, se ne počutim nič manj socializirano, pa tudi v šoli nisem imela problemov z drugimi otroci, še vodja sem bila večkrat, v družbi seveda. Ti zagotavljam da je vse odvisno od značaja otroka, lahko bo družaben če je skozi doma, in pravtako je lahko vase zaprt in osamljen, tudi če je v vrtcu.
Mislim, da če se ti zdi, da je pri babici vse vredu, ni problema če ostane, saj bo tako morala na kakšne igralne urice v vrtec, s šestimi leti bo pa tako že v šoli.
Nimam pa nič proti vrtcu seveda, vsaka stvar je za nekaj dobra. Vprašanje je, če si vrtec tako lahko privoščiš, ali ta denar raje drugače porabiš, ki ga prihraniš v babičinem varstvu.

nova
Uredništvo priporoča

Naš Andrej je star 27 mesecev in ga tudi pazijo stari starši (dva dni eni, dva dni drugi). Z vrtcem se nam še ne mudi, nameravamo pa ga nekako pri treh letih vključiti v igralne urice ali kaj podobnega, da se bo malo privadil na večjo skupino otrok. Otroci so različni, eni si prav želijo v vrtec, drugi so raje doma. Z mano so imeli še v mali šoli težave, ker smo se vsako jutro pregovarjali, ali grem v rtec in zakaj ne. Do male šole sem bila doma z mamo, pa zaradi tega nisem nič manj družabna in nisem imela (nimam) nič manj prijateljev kot vrstniki iz vrtca. Na vrtec imam pa še vedno bolj negativne spomine. Pa nimam nič proti vrtcu! Če bo Andreju ustrezalo, ga bomo pa vpisali.

Pri treh letih otok potrebuje družbo vrstnikov, da se prične učiti, kako se obnaša v skupini, kakšni so odnosi in tudi, da prične spoznavati svet okoli sebe izven varnega naročja babic in mamic. Sama menim, da je dobro, da gre otrok pri 3 letih v vrtec, naš je šel pri 2 letih, po dveh tednih uvajanja, pa je po 6 mesecih tako, kot da je zaljubljen v vse svoje prijateljčke.
Moj mož – ker je njegova mama pač celo življenje doma – nikoli ni bil v vrtcu. Zdaj, ko midva s sinom prepevava vse pesmice (ki sem jih pobrala v vrtcu in nikoli pozabila) jih ne zna, ne pozna teh pravljic, predvsem pa mi je enkrat, ko smo se mi pogovarjali, kdaj bo šel sine v vrtec in ali sploh – dejal, da se je v 1. razredu počutil totalno zmedenega, ker je bila skupina velika, on pa ni bil navajen komunicirati v taki druščini. Potreboval je kar nekaj časa, da se je navadil.
Nemalo vrtcev ima tudi možnost skrajšanega varstva – če torej imeta babico, ki bi lahko čuvala otroka še naprej – in sicer po štiri ure dnevno. Otrok je tako prisoten v tistem pedagoškem delu varstva, se torej igra, uči pesmice, zabava, riše, gre na sprehod, potem pa ga pride babica iskat in gre domov spat in jest. Morda bi se za začetek pri vas obneslo kaj takega. Pri 4 ali 5 pa gre lahko še zmeraj za dlje časa v vrtec.
Sori za dolg odgovor.
T.

jaz na žalost nisem bila nikoli v vrtcu, ker me je pazila neka (stara) teta. moram reči, da sem drugače zelo komunikativna in družabna, ampak kot otrok sem bila vedno sama, ker so bili vsi po vrtcih. nikoli se nisem učila pesmic in starši mi niso brali pravljic. to še vedno pogrešam. svojega otroka bom dala v vrtec, če bo seveda hotel iti. dogovorjeni smo, da ga bo nekako do treh let pazila babica, potem pa gre v vrtec. otrok mora biti s svojimi vrstniki, mora se navaditi upoštevati in sprejemati druge otroke. torej, če imate možnost (in denar), otroka dajte v vrtec. če ne bo šlo, je še vedno lahko doma…

Moj mali je od zaključka porodniške naprej v vrtcu in sem zelo zadovljna. On tudi! Res je na začetku nekaj težav z zdravjem , da se izgradi imunski sistem, a to je normalno.Sama nisem bila nikoli v vrtcu in sem v O.Š. ogromno manjkala zaradi vseh otroških bolezni.
Babica mora doma vse skuhati, pospraviti,skratka ima kup gospodinjskih opravkov, medtem, ko imajo vzgojiteljice pripravljen načrt in sistematično otroke seznanjajo, zabavajo, učijo pa tudi(saj v našem vrtcu) veliko veliko crkljajo. Hrano jim prinesejo že skuhano in otroci jejo v veliki družbi( pri našem je ta vpliv pozitiven in poje več, kot doma) igralnico pa počistijo, ko otrok ni več.
Zaposlitve so s takimi rekviziti, ki jih doma otrok nima ali pa zaradi packarije domači radi pozabimo na njih.
Skratka. Vrtec je super! Vzgojiteljica pa mi je pri uvajanju povedala, da je zelo važno, da imam tudi jaz pozitiven odnos do vrtca in to iskreno, ker otrok to zelo čuti!
Pozanimaj se pri starših o vrtcu in vzgojiteljicah in se kar pogumno odloči.!
Pa veliko sreče.
Eva

Našo Hano so do tretjega leta pazili starši, potem pa je hotela iti sama v vrtec. Imeli pa smo samo štiriurni program do kosila in je bilo zelo v redu. Saj doma se babice in dedki res trudijo za dobro otroka, toda to ni to. Otrok potrebuje družbo svojih vrstnikov. Jaz sem se nekega dne prav zgrozila, ko je tamala začela govoriti o raku na grlu, in takrat sem vedela, da je res skrajni čas za vrtec. Otroci namreč pri starših poslušajo veliko jamranja. To me danes boli, tisto me danes boli, pa ta je umrl, pa tako je ta bolan, itd. To se mi ne zdi, da je ravno spodbudno za otroka.
Torej, vrtec vabi.
Moram pa priznati tudi to, da sem komaj čakala, da gremo v šolo, ker naš vrtec ni ravno za prehvalit.

vas zanimajo naše izkušnje z vrtcem?
super je, ima le eno pomanjkljivost: zjutraj je treba zgodaj vstati in urediti sebe pa še dva. to zna biti naporno.
vpiši jo čim prej.

najlepsa hvala vsem za vase izkusnje in mnenja

Blanka

Zdravo Blanka! Imam tri otroke, dva zaključujeta osemletko, tretji pa je star dve leti. Vse tri sta varovala stara starša. Tudi midva z ženo sva se bala, da se najini otroci ne bodo znali vključiti v svet, ko bodo vstopili v prvi razred. Iz svojih izkušenj ti lahko zatrdim, da je vsaka bojazen odveč. Starčki in otroci so za skupaj, drugače eni in drugi zganjajo same neumnosti. Denar za vrtec pa raje porabi za kaj drugega. Pa lep pozdrav. Zoran

Točno to kar je napisala Tinkara se dogaja tudi pri nas. Moj mož ni hodil v vrtec in njegova sestra tudi ne. Sama sta ugotovila za kaj vse sta bila prikrajšana. Mož ima blazno slabe spomine na začetek šole. Nikogar ni poznal, imeli so ga za razvajenčka…Najbolj jima je žal ko ne poznata niti ene igre iz vrtca, niti ene pesmice….jaz pa znam vse. Vse sem delala in pela že z mojo 5 letno nečakinjo in pojem tudi sedaj z mojim sinkom.

Moja tašča sama prizna, da ne seže niti do gležnjev vzgojiteljicam, ki so zato usposobljene. Včasih je prav žalostna, ko vidi, da našemu malčku ne more nuditi vse kar je že sposoben prejemati. Je pa res, da je naš malčke velik individum (sam sebi je dovolj). Komaj par dni nazaj je pokazal malo interesa za druge otroke in še to zgolj tako, da mu je všeč če so tam, igra pa se ne z njimi. V vrtec ga bomo vpisali pri treh letih tako poskrbeli za socializacijo.

Pozdrav,
Miša

Babica sem in mislim da sem kar v redu. Veliko sem delal z vnuki, lotevala sem se stvari, za katere sploh nisem vedela, da jih znam. Prepevali smo pesmice iz moje mladosti, učila sem se tudi novih. Brali pravljice, še več smo si jih kar sami izmislili, tako da imam sedaj kar celo zbirko unikatnih pravljic, ki vam jih bom morda kdaj napisala . Naučila sem se slikati, na steklo, na svilo, vlivati, modelirati in še in še. Vendar moram priznati, da so vnuki dobili veliko, še več pa jaz. Na ta način sem si našla kar precej hobijev. Še najboljše, kar babice lahko dajo vnukov pa mislim da je to, da z njimi veliko govorijo, kar počnejo počnejo z vnuki, čeprav je po “delu” recimo kuhanju, paniranju, pomivanju, pečenju, potrebna generalna.

No, da ne bo zamere, dedi je počel isto z njimi, jih vozil na okrog, se sprehajal in tako po moško prispeval.

To je vse lepo in prav, toda drage mlade mamice, če le gre naj vaš malček odhlače v vrtec, zdi se mi najbolj primerno okrog tretjega leta, če pač gre, če ne mu ne bo čisto nič manjkalo tudi pred tem. Babicam, mamam, dedijem, atam, pa bo še vedno ostalo kar veliko uric, ki jih lahko na različne načine preživijo skupaj. Verjemite, da nam malo starejšim ne manjka domišljije, pa tudi malo na otročje nam že gre, zato smo res za skupaj.

Vsem prav lep pozdrav !

New Report

Close