Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje B12 in folna kislina

B12 in folna kislina

Pozdravljeni,
na podlagi laboratorijske diagnostike mi je bila predlagana substitucija folne kisline ter vitamina B12, zdravnik mi je priporočal folno kislino (Folacin 5 mg – 1 tableto na dan) in še kakšen B kompleks.
Pričela sem z uporabo CureSupport, liposomskega B kompleksa – 1x na dan zaužijem 5 ml sirupa, s čemur med drugim zaužijem 400 µg folne kisline ter 7,5 µg vitamina B12. Glede na to me zanima ali priporočate, da poleg tega sirupa dodatno zaužijem še 5mg folne kisline (Folacin) ali bi to bil že prevelik dnevni vnos folne kisline?
Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

V kolikor gre za diagnostično potrjeno pomanjkanje posameznih vitaminov, se za vzpostavitev normalnih koncentracij v telesu svetuje uživanje nekoliko večjih odmerkov. Zato vam svetujem, da upoštevate navodilo zdravnika in poleg B-kompleksa prejemate tudi Folacin (zdravnik vam je moral predpisati recept – Folacin se namreč izdaja samo na podlagi zdravniškega recepta). Odmerek folne kisline v primeru kombiniranja Folacina in B-kompleksa, ki ga prejemate ne bo previsok. Nekoliko me skrbi še vitamin B12. V kolikor imate resnično prenizko plazemsko koncentracijo vitamina B12, bi bilo dobro, da poleg Folacina uživate tudi kakšen pripravek, ki vsebuje vitamin B12 v večjem odmerku (npr. 1000 ug). Takšne odmerke najdete navadno v prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo samo B12. Sam bi vam svetoval, da sedaj 2-3 mesece uživate samo Folacin in B12, kasneje pa ko se bodo plazemske koncentracije folne kisline in vitamina B12 normalizirale, pa lahko nadaljujete samo z uživanjem B-kompleksa za vzdrževanje normalnih koncentracij vitaminov B.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close