Avtizem – cepiva; komu verjamete?
Na žalost incidenca avtizma med otroci strmo narašča in ne vemo še, zakaj. Po podatkih iz ZDA naj bi imelo to diagnozo že 1 % otrok generacije 1996. Dejstvo je, da so številna pomembna vprašanja o avtizmu še vedno odprta – tudi vzroke se še vedno intenzivno preučuje, nenazadnje tudi možno povezavo s cepivi. Komu naj torej verjamemo tisti, ki nimamo medicinske izobrazbe?
Proizvajalci in distributerji cepiv trdijo, da cepiva ne morejo povzročiti avtizma. Temu pritrjujejo v Sloveniji tudi epidemiologi.
Nevrologi – npr. slovenski strokovnjak za avtizem dr. Macedoni Lukšičeva pa pravi, da tega ne moremo povsem izključiti. V reviji Zdravje:”Za zdaj se ni potrdilo, da bi bilo zgolj cepivo povzročitelj avtizma, ne moremo pa izključiti, da pri določenem odstotku gensko posebno ranljivih otrok ni možno tudi to.”
Toksikologi – npr. slovenski ekspert za toksičnost živega srebra dr. Kobal tudi meni, da cepiv ne moremo izključiti – o avtizmu je objavil članek v Zdravniškem vestniku, v katerem med drugim tudi pojasnjuje, na kakšen način bi lahko škodljivo deloval timerosal.
Imunologi – npr. prof. dr. Miha Likar je članek pohvalil, da je to “čista studenčnica”, zelo pa spoštuje tudi avtorja dr. Kobala, saj je Slovenija na področju toksičnosti živega srebra v svetovnem vrhu – predvsem zaradi znanja, ki si ga je medicina pridobila s preiskavami in zdravljenjem ljudi v Idriji, ki so zboleli zaradi toksičnih učinkov živega srebra, ki so jim bili izpostavljeni med 500 letnim obratovanjem skoraj največjega rudnika živega srebra na svetu.
Človek lahko od enega odmerka cepiva umre, kako bi potem izključili možnost nastanka neke manjše okvare zdravja, pa naj bo to avtizem, paraliza…? : „Ne, ne moreš izključiti. Ne moreš…“ odgovarja na to vprašanje prof. dr. Miha Likar.
Dr. Julie Gerberding (ko je bila še direktorica CDC) v intervjuju za CNN pravi, da pri nekaterih otrocih lahko tudi cepiva povzročijo zaplete, ki privedejo do avtizma…
Ob tem bi bilo mogoče primerno omeniti še mnenje strokovnjakov za laboratorijsko diagnostiko, da so zdaj na voljo natančnejše aparature in metode, s katerimi je mogoče ustrezneje opredeliti možne vplive posameznih faktorjev (npr. težkih kovin)
Komu torej verjeti?
Komu verjamete vi?
Lep pozdrav, Danilo
Nobenemu.
Je pa res,da je že vse zastrupljeno in če se cepi otroka,ali pa posameznik,ne naredi nobene škode,ker vsakodnevno(to je moje mnenje) dajemo ogromno strupov vase in s tem ,da bi s cepljenji povzročili avtizem, no ne vem no.
Moje mnenje: zdravnik ne ve oz.pojma nima kaj je narobe z otrokom in najlažje je postaviti diagnozo-AVTIZEM
Menim, da je zaradi boljše diagnostike odkritih mnogo več avtistov, kot jih je bilo nekoč. Da bi jih pa bilo več kot včasih? Ne vem, no. Po mojem so imeli avtisti nekoč le drugo diagnozo.
Cepiva pa nekomu škodijo, drugemu pač ne. Vendar dvomim, da bodo ukinili cepljenje, ker je korist celotne populacije od cepljenja mnogo bolj pomembna od tega, da pa kakšnemu posamezniku lahko cepljenje škodi. Tako je.
Jaz mislim, da je cepivo lahko povzročitelj avtizma. Celo farmacevtska firma, ki izdeluje cepivo proti ošpicam, je sama na internet dala spisek stranskih učinkov in eden izmed mnogih, je bil tudi avtizem. Ta spisek je po dveh dneh izginil iz spletnih strani, jaz imam sprintanega. Otroci zastrupleni z živim srebrom se obnašajo na las podobno avtistom.
Prevalenca avtizma narašča tudi zaradi večje ozaveščenosti, novih spoznanj, pristopov…
Sicer pa je tako, da tisti, ki iče vzroke za necepljenje, na netu lahko zlahka najde potrditve v tej smeri. Strkokovna mnenja so precej deljena, prav tako tudi raziskave.
Ni izključena možnost, vendar je prepogosto slišati da cepiva ‘povzročajo’ avtizem. Znaki avtizma se pojavijo nekje med 2. in 3. letom, torej ravno takrat, ko je vnos cepiv dokaj velik-morda je pa tu povezava-morda se je cepljenje čisto slučajno znašlo na enaki časovni liniji kot pojav simptomov avtizma.
V Ameriki je bila pred leti delana neka raziskava-eno izmed vodilnih društev za avtizem v ZDA je takrat objavilo, da cepiva nedvoumno povzročajo avtizem in objavilo precej visoke korelacije. Na koncu se je izkazalo, da so bili podatki napačno interpretirani-ob nadaljni analizi so rezultati raziskave povedali, da ima približno 1% polno cepljenih otrok večje možnosti za avtizem; 2% otrok ki sploh niso bili cepljeni ima večje možnosti za avtizem; in kar 4% delno cepljenih otrok ima večje možnosti za avtizem. Taki podatki so seveda smešni-torej imaš večje možnosti za avtizem če otroka delno cepiš kot če ga polno cepiš. Ta raziskava je torej pokazala realno stanje, mit o povezavi cepiva z avtizmom pa je še vedno ostal.
Če pogledate po forumih(tujih) kaj pravijo starši otrok z avtizmom, bo nekako tako-približno tretjina jih pravi, da so se simptomi pojavili neposredno po cepljenju. Ostali pravijo, da so se simptomi pojavljali že od začetka, ali pa so se pojavili na neki točki, neodvisno od cepljenja ali kakšnih drugih dejavnikov. Iz tega lahko torej laično sklepamo, da je nek odstotek otrok, pri katerih cepljenje povzroči simptome avtizma.Možno je, da že imajo neko predispozicijo za avtizem-ki se morda brez cepljenja ne bi pojavila. Cepivo torej ni povzročitelj ampak sprožilec. Prav tako je nek odstotek otrok pri katerih se simptomi avtizma ‘sprožijo’ sami, brez kakšnih posebnih dejavnikov.
Da pa je sedaj več otrok z avtizmom kot včasih, pa ne verjamem-včasih so tisti s težjimi oblikami zgolj dobili diagnozo motenj v duševnem razvoju, tisti z lažjimi oblikami pa so bili označeni kot čudaki. Po mojem je tako-avtistov ni nič več kot prej, le diagnostika je bolj natančna.
Jaz bi se bolj nagibala k temu, da se otrok pri 2 do 3 letih že toliko razvije, da se avtizem lahko že pokaže….ne bi toliko krivila cepiva. Seveda pa možnost ni izključena.
Lastnosti določenih zdravil in njihov negativni vpliv na človeka se lako pokažejo šele skozi leta, kar imenujemo “delayed ADE” ali zakasnel neželen učinek, poznamo tudi primere, ko je rak posledica neželenega učinka zdravila….in tako naprej. Vendar je za takšne napovedi premalo samo ugibati. Za to so potrebne študije, veliko število ljudi, ki jih v študijah zajamemo in seveda točni podatki o tem kdaj je bil kdo cepljen, s čim….Ti postoki niso iz danes na jutri, zato je včasih kar povpreko kriviti farm. industrijo za določene stvari malo zgrešeno, saj ravno ta preizkuje, proučuje in izboljšuje svoje izdelke.
Kolikro jaz zasledujem to temo, mej ej najbolj prepričalal profesorica iz Beograda, ki je sama zelo znana strokovnjakinja s podoročja avtizma in tudi mati avtista. Precej let se je ukvarjala s to relacijo in na koncu ugotovila, da je za to, da se avtizem pojavi, potrebna kombinacija določenega gena IN določenih toksičnih snovi, ki jih je največ v cepivu OMR. Kar sem brala članek, je gotovo minilo 8 ali 9 let, zato so mi točna imena ušla iz spomina. SPomnim pa se, da je ugotovila točno, kje na zapisu DNK mora biti neko mesto drugačno in v tem primeru se ob cepljenju OMR lahko (ne pa nujno!) razvije avtizem. Če te sprememba v zapisu DNK ni, tdui cepljenje ni nevarno. Pri večini ljudi, ki to spremembo DNK imajo, se slej ko prej pojavijo določene poteze avtista, kajto strupi se kopičijo v naših telesih tudi brez cepljenj, le oblika je morda blažja. SPomni s eudi, da je ta ženska takrt enkrat rodila še 2. otroka in dala na lastne stroške opraviti DNK analizo in ker te spremembe pri otroku niso našli, ga je cepila proti OMR. Kolikor vem, je otrok zdrav.
Nekaj gnilega je v deželi Danski…
Malce drugače “Something is Rotten, But Not Just In Denmark” pa je že davnega leta 2004 rekel ameriški kongresnik Dave Weldon o danskih raziskavah, ki so “dokazale”, da cepiva ne povzročajo avtizma…
Velik del te gnilobe se je razkril v zadnjem času. Poul Thorsen je pomembno prispeval, da je prišlo do objav danskih študij, ki niso potrdile povezave cepiv (MMR, timerosal) z avtizmom. Pri študijah je sodeloval tudi ameriški CDC s svojimi ljudmi pa tudi z velikim finančnim vložkom. Kot kažejo zadnje policijske preiskave pa se je očitno precej tega denarja znašlo v žepu avtorja, ki je sodeloval pri obeh študijah. Poul Thorsen naj bi pospravil 2 milijona dolarjev!!!
The Copenhagen post
Statement regarding Dr. Poul Thorsen’s involvement in Aarhus University projects
Za tak denar se je prof. Thorsen gotovo zelo potrudil, da je bil izdelek všeč naročniku…
Zanimivi komentarji:
J.B. Handley
Dan Olmsted and Mark Blaxill
Robert F. Kennedy Jr.
Komu verjamete?
kaj naj rečem… moj sin je bil cepljen samo na Di-Te-Per (3x) – upam, da sem napisala pravilno – na OMR ga nismo cepili, ker je imel druge težave in smo čakali… pa so se vseeno pri cca 14 – 18 mesecih pričele kazati spremembe in nazadovanje pri razvoju – otrok se je spremenil in razvoj ni šel v isti smeri, kot pri hčeri, ki je cepljena redno po programu…
moje mnenje… cepljenje lahko vpliva/sproži, ni pa nujno…
lep pozdrav,
res je, da število avtistov narašča z leta v leto. Vendar je ob tem potrebno upoštevati dejstvo, da so se raziskave o avtizmu pričele v 30. letih 20. stoletja. Ker je to sorazmeroma mlada diagnoza, je normalno, da število avtistov narašča. Znano je, da so v preteklosti avtiste prištevali k drugim motnjam, ker pač to področje še ni bilo dodobra raziskano.
Številni so v preteklosti že poskusili na podoben način problem avtizma pomesti pod preprogo. Da je avtizem med nami že od davnih časov in da je porast le navidezen zaradi boljše diagnostike in boljših strokovnjakov…
Po najnovejših podatkih naj bi bila incidenca avtizma že 1 od 110 med otroci rojenimi leta 1996 in stroka se strinja: določen porast lahko res pripišemo spremenjeni diagnostiki (DSM 3 – DSM 4 – pripravlja se že DSM 5), vendar pa je dejstvo, da smo v zadnjih desetletjih priča izrednemu REALNEMU porastu te bolezni.
Se pa nekaterim očitno niti ne sanja, kaj pomenijo te številke – 1 % prebivalstva !!! Če bi sešteli vse osebe z Downovim sindromom, cerebralno paralizo in še vse ostale razvojne motnje, bi šele prišli do te številke, kljub temu pa nekateri še kar trdijo, da so bili avtisti vedno v takem številu med nami…
Ali torej trdijo, da so bili strokovnjaki doslej površni, malomarni in so pri tako velikem številu otrok zgrešili diagnozo, ker niso prepoznali avtističnih simptomov? Ali je res mogoče tako nizko vrednotiti strokovnost pristojnega zdravstvenega osebja? Kaj pa učitelji v šolah? So tudi oni kar spregledali otroke, ki niso znali govoriti, kaj šele da bi sedeli pri miru in sledili pouku… Da ne govorimo o starših, včasih so imeli več otrok in so tudi iz lastnih izkušenj vedeli, kaj je normalen razvoj… So tudi starši pred desetletji pri tako hudi bolezni samo zamahnili z roko?
Avtizem velja zaenkrat za neozdravljivo bolezen, torej je te stvari tudi zelo preprosto preveriti. Ker ni še nihče ozdravel, bi moralo biti torej v Sloveniji 5 000 otrok in 15 000 odraslih z avtizmom. Najdite mi samo 1 000 odraslih oseb z avtizmom, potem se bomo naprej pogovarjali…
Porast avtizma je REALEN in je REALNA GROŽNJA našim in vašim otrokom, vnukom… Pri otrocih se avtizma diagnosticira več kot raka, diabetesa in AIDSa skupaj. Le komu koristi zamegljevanje in minimiziranje problema, pometanje pod preprogo?
Dakoren,
realna grožnja? Malce pretirano. Gre za to, da z novim spoznanji rastejo tudi naši pogledi in postajamo bolj pozorni na določene stvari. Včasih smo vse otroke s pp metali v en koš …