Najdi forum

Poštovana, imam sina 2,5 godine koji jako malo priča. Iako me ljudi tješe da je to normalno i da dečki uvijek kasnije propričaju, zabrinuta sam da nema neki poremećaj. Može li to biti rani znak autizma? ili nekih sličnih poremećaja.. ne razumijem se u to, ali često za tu djecu govore da su u svom svijetu i da ih okolina ne zanima pa odatle dolazi i moja sumnja.. Hvala na odgovoru

Poštovana,
slabije razvijen govor, u toj dobi djeteta, nije razlog za zabrinutost. Ukoliko su druga područja u skladu s dobi, velika je vjerojatnost da će se i govor razviti. Puno je važnije koliko dijete razumije (verbalne naloge npr. zatvori ladicu/stavi knjigu na stol i sl. i neverbalne znakove npr. prepoznaje li po tonu glasa kad ste tužni), na koji način se igra, ima li pogled u oči, na koji način započinje i održava komunikaciju, kako reagira na nepoznate/neugodne situacije i dr. Ukoliko niste sigurni ili ste uočili odstupanje u nekom području, obratite se instituciji za ranu intervenciju na Vašem području.

Lijep pozdrav, Kristina Novaković

može li dijete s autizmom ići u redovnu školu? o čemu to ovisi i tko o tome odlučuje?

Poštovana, svako dijete ima pravo na školovanje. Kod upisa u prvi razred, stručnjaci na temelju određenih pokazatelja donose odluku o vrsti programa koji je optimalan za dijete. U donošenju odluke sudjeluju stručnjaci različitih profila koji na temelju procjene i testova donose odluku. Ako je dijete uključeno u bilo koji oblik terapije, priložite mišljenje i preporuku dotičnog terapeuta koji poznaje dijete. Sretno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close