atrijska fibrilacija in concor
Spoštovani. Trenutno čakam na katertsko ablacijo. od leta 2023 sem opravila 2 UZ srca, obremenitveni test, UZ vratnih žil. Kot sem razumela, nič posebnega. Bila sem 2x na urgenci, 1x pri kardiologu. Predpisana zdravila so od januarja letos do marca Felkarid 2x dnevno in Pradaxa 2xdnevno ter Concor in Sorvasta. Marca sem bila na urgenci zaradi prenizkega utripa (med 32 in 36). Zato sem po nasvetu zdravnikov opustila Concor, Sorvasta pa mi je povzročala bolečine v nogah, zato je ne jemljem več. Sicer sem aktivna 65letnica, kolesarim cca 50km 2-3x tedensko, redno hodim in izvajam vadbe za moč 2xtedensko. Težav med rekreacijo ne zaznam. Ali bi morala Concor nadomestiti? Ali se lahko razvije popuščanje srca? Sicer otekam ne, imam pa včasih občutek težkega dihanja, vendar se mi zdi, da je to zaradi zaskrbljenosti. Kako naj pridem do kardiologinje, pri kateri sem že bila, napotnica je trajna?
Hvala za vaš odgovor!
Spoštovana
Concor je beta-blokator, ki se pogosto uporablja za nadzor srčnega utripa pri atrijski fibrilaciji (AF). Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh preveč upočasni srčni utrip – kot se je zgodilo pri vas (32–36 utripov/min je zelo počasi). Po taki epizodi je povsem razumljivo, da so vam zdravniki svetovali prenehanje. Včasih se uporabi drug antiaritmik (npr. verapamil, diltiazem) ali nižji odmerek beta-blokatorja, a to je zelo individualno in mora odločiti kardiolog..Če zdaj nimate simptomov (omotica, slabost, hitri utripi) in ritem ni neurejen, morda trenutno zdravilo ni nujno – še posebej, ker čakate na katetrsko ablacijo, ki bi dolgoročno lahko rešila težavo. Concor je lahko koristen za zaščito srca, vendar sam po sebi ne preprečuje ali povzroča popuščanja.Če imate ohranjeno črpalno funkcijo srca (kar ste verjetno izvedeli na UZ srca – če ni bilo posebnosti), potem ni večjega tveganja, še posebej ob vaši telesni aktivnosti.Opozorilni znaki popuščanja srca so napihovanje nog, hitro pridobivanje teže, težko dihanje v mirovanju ali ponoči (pri ležanju). Vi teh težav nimate. Občutek težkega dihanja ob skrbeh je zelo pogost – srčni izvidi so lahko v mejah normale, a občutki ostajajo zaradi anksioznosti, kar je razumljivo glede na vašo izkušnjo.
Trajna napotnica pomeni, da je ni treba izdajati na novo za isto diagnozo, a naročanje na kontrolni pregled ni avtomatično.
Pokličite ali obiščite ambulanto kardiologinje, kjer ste že bili.
Povejte, da ste že bila pri njej, da imate trajno napotnico, in da bi želeli kontrolni pregled.
Včasih zahtevajo, da osebni zdravnik pošlje spremno pismo ali elektronsko posreduje napotnico, kljub temu da je že trajna – odvisno od ambulante.
LP
Pozdravljeni!
55 letni sorodnik ima že vrsto let težave s krvnim tlakom. Obremenitev je družinska (oba starša, strici fibrilacije in hipertenzija). Zadnjih nekaj let je prejemal Concor, 2,5 mg, zadnje mesece povišan na 5 mg. Nereden utrip se je uredil, a tlak je še kar povišan. Opravil je dve meritvi s Holterjem, kjer se je izkazalo, da je tlak v povprečju povišan za okrog 35 %. Meritvi sta bili opravljeni pri različnih kardiologih. Oba sta predlagala uvedbo dodatnega zdravila. A eden Prenesso 4 mg, drugi pa Nebilet 2,5 mg.
Sicer se redno giblje, je v formi, telesno vzdržljiv, ITM je 19 in brez drugih težav (holesterol, maščobe v krvi na spodnji meji).
Sedaj mu je pa osebni zdravnik predpisal tretjo obliko zdravila, Lacidipin, 4 mg, ki ga ni predlagal noben izmed kardiologov. Zanima nas, kakšen je medsebojni učinek obeh zdravil (Concor in Lacidipin). Zasledil sem namreč odgovor dr. Cibica na enem izmed forumov, kjer je zapisal (citirano):Po sodobnih stališčih odsvetujemo istočasno dajanje Concorja in Lacidipina.
Lepo prosim za vaše strokovno mnenje, kakšna kombinacija bi bila dejansko najbolj priporočljiva. Zaradi tako različnih priporočil in končne odločitve osebnega zdravnika smo namreč nemalo zmedeni.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovani,
Farmakološko sta kombinacija Concor + Lacidipin popolnoma dovoljena in utemeljena v mednarodnih smernicah za zdravljenje hipertenzije.
To potrjujejo tudi smernice ESC/ESH 2023, ki omenjajo kombinacijo beta-blokator + kalcijev antagonist kot drugo ali tretje zdravilo ob nezadostnem učinku ene učinkovine.
Izjava, da je “ta kombinacija po sodobnih stališčih odsvetovana”, ni v skladu z glavnimi evropskimi smernicami – morda je dr. Cibic govoril o zelo specifičnih kliničnih primerih (npr. pri bolnikih z izrazito nizkim srčnim utripom ali AV-blokom), kjer je dodatna periferna vazodilatacija lahko problematična. Če je utrip že urejen in nad 55/min, ni kontraindikacije za sočasno dajanje.
Če ni težav s stranskimi učinki, je Concor + Prenessa najbolj utemeljena izbira.
Če je bil Prenessa slabo prenašan ali je bil Concor že učinkovito toleriran, je Lacidipin povsem sprejemljiv in varen dodatek – tudi kljub forumskim trditvam. Kombinacije Concor + Nebilet ne bi priporočal – ni smiselna in je podvajanje.
LP