Lep pozdrav

Že kar nekaj časa imam težave z enim ateromom, ki je bil nekaj časa majhen, sedaj pa se je kar malo razrastel. Bila sem pri zdravniku, ki mi je dal antibiotik, vendar le ta ni pomagal. Ker sem bila pred obiskom zdravnika v lekarni, miselč, da gre za podkožni mozol, sem dobila neko mazilo, ki pa ni pomagalo. Ker se malo bojim posegov, me zanima, ali obstaja kakršen koli način, da se ta stvar umakne, brez kirurške odstranitve? A za aterome ne obstaja nič drugega, kot je kirurška odstranitev?
Lepa hvala za odgovor

Spoštovani!

Aterom je klinična diagnoza, ki jo najpogosteje uporabljajo kirurgi in se nanaša na kožno spremembo, ki je običajno okroglasta, napolnjena z belkasto ali rumenkasto, gosto vsebino, pogosto neprijetnega vonja, ki jo včasih pacient lahko sam iztisne na površino. Laično jih pogosto imenujejo kot “zamašena lojnica” itd…
V bistvu, “aterom” predstavlja eno izmed različnih oblik kožnih cist. Najpogosteje epidermalno ali infundibularno cisto, na lasišču pa gre skoraj vedno za trichilemalno cisto. Podobne spremebe pa vidimo tudi pri aknah…
Cisto si lahko najlažje predstavljate kot “balonček”, ki se počasi polni z lojem, predvsem pa z roževino. v njej je tudi obilo bakterij.
Vse omenjene ciste se lahko s časoma večajo a niso nevarne. Poglavitna težava je, da lahko počijo (ruptura) (še posebej če se jih stiska) in takrat pride lahko do močnega vnetja v okolni koži in podkožju. Če je taka cista manjša in globje, se lahko vidi na tem mestu rdečino in v globini tipamo zatrdlino. To laično pogosto imenujejo kot “podkožni” mozolj”. Pri večjih cistah pa je lahko po razpočenju kar močna lokalna vnetna reakcija, ki se lahko tudi zakomplicira.
Osnovna in najbolj učinkovita metoda zdravljenja je pri nevnetih cistah (ateromih) kirurška odstranitev. Včasih, ko klinično ni dvoma o diagnozi, pa lahko uporabimo metodo, pri kateri cisto najprej izpraznimo, nato pa notranjost uničimo ( lahko z Nd:YAG laserjem ali radiofrekvenco ali navadno elektrokoagulacijo). Na tem mestu se nato pojavi vnetje, ki zapusti drobno brazgotino (podobno, kot bi spraskali “mozoljček”), ki jo lahko včasih tipamo kot drobno bunčico.
Sam raje opravim kirurško odstranitev.
Žal ne obstajajo mazila ali tablete, ki bi takšne “aterome” odpravljale.
Močno odsvetujem stiskanje in iztiskanje vsebine, saj se bo cista prej ali slej ponovno napolnila, ob tem pa tvegamo nevarnost, da bi počila in s tem komplikacijo vnetja.
Če je takšnih sprememb več, pa je smiselno uvesti terapijo, s katero lahko do neke mere preprečimo oziroma zmanjšamo nastajanje novih.

LP

B.Žgavec

asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski center Dimnik + Žgavec
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana

asist.Borut Žgavec dr.med. Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec [url=http://www.proderma.si/]http://www.proderma.si/[/url] Leskoškova 9d Tel: 031 574 912 Dermatološka klinika UKC, Ljubljana