Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina astma in savna

astma in savna

Pozdravljeni!
Pred kratkim mi je pulmolog ugotovil astmo, ki izhaja iz alergij na pršico in živalsko dlako. Nekje sem prebrala, da se astma poslabša v prostorih s paro, vlago. Zato me zanima, kako savna vpliva na astmo? Ugotovila sem namreč, da mi vlaga v pokritem bazenu stanje poslabša. Po drugi strani, pa mi pri bronhitisu, ki se mi pogosto ponavlja, svetujejo inhalacije, kjer gre tudi za vdihavanje pare.
Kako je s tem? Že vnaprej hvala za odgovor!

Spoštovani!

Preveriti boste morali sami, saj drugače ne boste vedeli. če ni alergenov (pršice in živalske dlake), potem najbrž ne bi smelo biti problemov. V bazenu je najbrž več težav povzročal jod. Če pa je bila to sopara, potem boste pač hitreje zapustili savno. Če ste jo že do sedaj uporabljali, poskusite, drugače pa ne boste velikega zamudili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi sam imam popolnoma enake probleme: ponavljajoče se bronhitise in alergijsko astmo. In tudi jaz sem zagrizen savnač. In tudi meni so zdravniki svetovali: poskusi, pa boš videl. Čeprav sem si želel kakšnega bolj eksaktnega nasveta.

Pa sem poskušal in preiskušal in na koncu ugotovil, da nimam pojma kaj pomaga in kaj škoduje. Sedaj sem “sprijaznjen” z bronhitisom dva do trikrat letno, v savno pa hodim neodvisno od tega. Bolj mi odgovarja finska kot turška savna, saj me tam začne malce dušiti.

Kako pa je s savnanjem med samo boleznijo?

lp
m.x.

Spoštovani!

Če vročina in sopara ne sprožita napada, ni ovir. Drugo je, če gre za poslabšanje zaradi okužbe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close