Astma in bronhitis

Hčerka je bila poslana v bolnišnico z diagnozo bronhitis. Tam pa so nam rekli da ima astmo. Zanima me, če zna kdo razložiti razliko med bronhitisom in astmo. Naj povem še to, da je imela deklica pred tremi leti že enkrat bronhitis, od takrat pa nobenih težav .
LP

Bronhitis je vnetje bronhijev- dihalnih potimed sapnikom in pljuči.
Astma pa je obolenje, ker ob napadu pride do zožanja dihalnih poti in je zato dihanje močno oteženo. astma je v bistvu nekakšna “alergija”, bronhitis pa je vnetje, torej povzročeno z bolezenskimi klicami.
Torej, dve povsem različni stvar, ki se tudi različno zdravita.
lp minka

LP Minka

Moji 18 mesečnici se prehladi kar pogosto pojavljajo, prebolela je že dva lažja bronhitisa. In kolikor sem razumela našo pediatrinjo, lahko ti ponavljajoči bronhitisi vodijo v astmo (seveda je to že skrajni primer, ampak se lahko zgodi)

Zdaj se spet bliža to hladno in deževno vreme, ko so povsod sami prehladi, tako, da se prav bojim, kako bomo to zimo dali skozi.

En kup zdravja vam želim, ep

NAŠ SINE JE IMEL BRONHITIS NA BRONHITIS CCA. 2 LEZI, OD TRETJEGA MESECA STAROSTI NAPREJ. KER JE BILA PEDIATRINJA BOLJ NEZAINTERESIRANA ZA VSE SKUPAJ, SMO OTROKA PO VEZAH SPRAVILI NA GOLNIK, KASNEJE PA ŠE NA PREISKAVE NA VRAZOV TRG. DIAGNOZA JE BILA BRONHIALNA ASTMA. TRI LETA SMO IMELI ZDRAVLJENJE. DANES JE STAR TRINAJST LET, PROBLEME IMA SAMO PRI TEKU, ŠKODI PA MU TUDI HLADEN ZRAK. NAPADOV NI IMEL ŽE ŠTIRI LETA, JE PA RES, DA JE VEČINO POLETJA V GLAVNEM NA MORJU. REČENO NAM JE BILO DA MU VSE SKUPAJ LAHKO ” IZGINE” V ČASU PUBERTETE, ČE PA NE , PA BO VES ČAS IMEL TO DIAGNOZO. NAJ POVDARIM, DA MU NI VIDETI, DA BI IMEL TEŽAVE Z DIHANJEM, PA TUDI NAPIHAN ZRAK NA TESTU, JE V MEJAH NORMALE.

Nisem iz stroke, sem samo nekdo s temi težavami, torej laik. In nekaj me je zmotilo.
Trditev, da “Astma je nekakšna “alergija””.

Alergija je reagiranje na določen alergen, reakcije so lahko različne.
Astma oz. astmatični napad pa pomeni otežkočeno dihanje zaradi zožanja “dihalnih mehurčkov” v pljučih. Astma je lahko tudi posledica alergije, se pravi, da ob stiku z alergenom, npr. pršico doživiš astmatični napad.

O bronhitisu ne vem nič.

Toliko.

Moj sin ima t.i. alergijsko astmo. To pomeni, da napad astme sproži alergen, ki ga vdihava (cvetni prah, pelodi, pršica).

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Živjo,
astma je pri otrocih v kar nekaj odstotkih posledica atopije, t.j. določene vrste alergije. Za vnetje gre pri obeh boleznih, le da je to pri astmi kronično in da so mehanizmi nastanka drugačni. Dihalni mehurčki niso prav nič zoženi, zožene so dihalne poti, ki do njih vodijo (zato npr. težave predvsem pri izdihu). Pri otrocih se dostikrat bolj kot kako strašno piskanje kaže kot hud kašelj, ki ne poneha, in jo zato dostikrat odpravijo kot bronhitis. Dokončno diagnozo bronhialne astme se postavi z metaholinskim testom, ki pokaže, ali gre za preobčutljivost dihal. Res pa je, da ponavljajoči se bronhitisi lahko vodijo v povečano vzdražnost dihalnih poti in posledično lahko v astmo, ki pa danes ni več tako onesposabljajoča bolezen, kot je bila. Obstaja pa precej oblik astme, ki se tudi različno zdravijo, npr. ti. “exercise induced” astmo (kot jo ima sin od Reni) se zdravi z zaviralci levkotrienov (Singulair, Accolade), ki nimajo praktično nobenih stranskih učinkov in so večinoma tudi zelo učinkoviti. Dostikrat pa lahko astma med puberteto tudi popolnoma izzveni.
Lp,
Katarina