Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca astma ali alergija?

astma ali alergija?

Pozdravljeni!

Imam vprašanje: od prijateljice enoletnik, ki je sicer en sam sonček, je imel prejšnji teden 5 dni in noči blazne krče v trebuhu, da se je kar zvijal. Poleg tega je zjutraj imel bele pikice po ličkih, ki so čez dan bile samo še rdeče.

Nesla je blato na kontrolo, če bi bile kake gliste, pa vse ok, zato je šla še k otroški zdravnici, ki jo je čudno gledala, kaj hodi, ker po njenem mnenju pretirava in ni našla vzroka.

Na srečo so ravno naslednjo noč lahko spali brez joka. Ampak ne za dolgo.

Konec tedna je namreč moral v bolnico, ker naj bi dobil astmo, ker je ocitno dobil nek virus.

Meni je to vse skupaj čudno. Prvič, otrok ni jokal za prazen nič in nekaj je moralo biti narobe. Drugič, zakaj kar na lepem astma?

Ali je možno, da ima kako alergijo na hrano, ker sem že slišala, da je zaradi alergije prišlo do astme, če pa se je vzrok odpravil, je bilo vse ok?

Kakšno je vaše mnenje?

Hvala za odgovor in lp

Draga Irena!

Vaša predvidevanja niso neumestna! Vsekakor bi bil dobrodošel podatek o načinu prehrane otroka v dneh, ko se je bolezen pojavila, o morebitnih hišnih ljubljencih ter o morebitnem pojavljanju astme in alergičnih obolenj v širši družini.

Iz lastne prakse vam lahko navedem dogodek, ko so starši enoletnemu otroku prepustili hranjenje s “smokijem”. Otroku je zanimiv okus ugajal in je živila pojedel precej – do nastanka težav.

Kaj pa lahko po vrnitvi iz bolnišnice naredijo starši sami? Najprej redno jemanje predpisanih inhalacijskih zdravil. V stanovanjiu naj bi bilo čim manj prahu. Mnogi starši povedo, da ima otrok manj poslabšanj astme, če se gibljejo na čistem zraku, predvsem v znanih klimatskih zdraviliščih (na primer Rakitna).

Vsekakor se še oglasite.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

Prav lepa hvala za odgovor. Dejansko so potem zdravniki v bolnici začeli razmišljati o alergiji in ji svetovali, naj bo pozorna na vse možne povzročitelje.

Lep pozdrav!

New Report

Close