Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Assentra in dojenje

Assentra in dojenje

Zanima me, kaksen je vpliv tablet assentra preko dojenja na dojencka. Jemljem 100mg in me zanima, ali je kljub temu dobro dojiti ali dajem dojencku raje adaptirano mleko. Kaj pravijo zadnje studije o tem zdravilu in kaksem imajo kratkorocni in dolgorocni vpliv na dojencka, ce sem jih jedla v nosecnosti in ce dojim?

Kot ste verjetno med čakanjem na odgovor že ugotovili, sodi Assentra med kar pogosto predpisana zdravila, tudi v času nosečnosti in dojenja. Seveda (tako kot vsa zdravila, ki jih jemlje mama) lahko določen delež prehaja tudi v mleko.

O morebitnih sopojavih zdravil, ki jih jemlje mama, lahko pri dojenčku danes presojamo samo na osnovi testiranj na poskusnih živalih (pa še teh je malo) ali objav posameznih opazovanj pri človeku, že vsaj dve desetletji so testiranja iz etičnih razlogov pri ljudeh prepovedana. To je tudi razlog obsežnih opozoril za čas nosečnosti in dojenja, pravzaprav pri vseh novejših zdravilih.

Ko presojamo, ali je določeno zdravilo varno predpisati nosečnici ali dojilji, vedno gledamo iz obeh zornih kotov – in praviloma manjši možni stranski učinki pri otroku (npr. zaspanost v času, ko mama zdravilo jemlje in nemir, razdražljivost po ukinitvi) ne prevladajo nad koristjo za mamo – ki nima več stisk, tesnobe, nespečnosti, ampak je umirjena, optimistična in z veseljem skrbi za svojega otroka. Kar je dojenčku vedno v korist.

Torej je moje mnenje: Assentra DA, dojenje DA, hkrati pa bodite pozorni, če bi pri dojenčku vi (ali vaša okolica) opazila kakšna VEČJA odstopanja (da ne bi vsak kihec, jokec, zvijanje, trzljaj, daljši spanec … kar počez pripisovali zdravilu).

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close