Aspirin in dojenje
Pozdravljeni, dojim skoraj 7-mesečnega dojenčka. Ker sem se od starejšega sina nalezla viroze, sem včeraj pozno popoldne zaradi močnega glavobola in zvišane temperature vzela aspirin. Neposredno po tem sem dojenčka dojila (ne kasneje kot prvih 10 minut po zaužitju). Potem sem šla brati, ali bi sploh lahko aspirin vzela 🙁 Na podlagi prebranega nisem dojenčka dojila osem ur in pol po zaužitju, vmes sem si ročno parkrat stisnila mleko (prav gotovo ne do konca, ker so bile dojke ves čas napete). Ali sem dojenčka izpostavila tveganju neposredno po zaužitju oz 8,5 h po zaužitju? Zdaj me je strah in razmišljam, kaj pa če imam jaz gripo in se bo nalezel tudi dojenček … Starejši sin danes (3. dan) nima več vročine, ponoči še kašlja in ima poln (gost) nos. Moje počutje je danes še slabše kot včeraj. Mlajša dojenčica pokašljuje in je malenkost hripava. Sedaj ima 3 obroke GH in se največ doji ravno zvečer in ponoči. Hvala za odgovor. Zaskrbljena mamica.
Zelo malo je zdravil, ki naj bi jih mati med dojenjem resnično ne vzela. En aspirin ne bo naredil otroku nobene škode, če upoštevate, da se v materino mleko izloči največ 10% materinega odmerka. Vsekakor pa je primernejši Lekadol.
Gripa je lahko pri dojenčku kar huda zadeva, sploh zaradi zapletov (vnetje srednjega ušesa, pljučnica), bodite pazljivi, umivajte si roke, bolni otroci naj ne bodo v stiku z dojenčkom.
Aspirin se v materino mleko izloči v tako majhni količini, da prekinitev dojenja ni potrebna (če ste vzeli le 1 tbl Aspirina 0,5). Najvišji nivo v materini krvi doseče Aspirin po 2 urah, razpolovni čas pa je 7 ur.