Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje aspirin

aspirin

V lekarni se ne da več kupiti brez recepta Aspirina protect. Kupovala sem ga in uživala 2xna teden. Imam povišan holesterol in dedno sem obremenjena s srčnimi infarkti (starši v starosti pred 60.letom).
Zanima me ali v tem primeru zdravnik lahko predpiše to zdravilo? Ali naj Aspirin 500 “razdelim” na manjše koščke in to uživam? Imam čez 60 let.
lepo pozdravljeni

Spoštovani,

zdravnik bi vam sicer načeloma lahko predpisal Aspirin P 100 mg, vendar se le-ta v skladu z zadnjimi strokovnimi smernicami predpisuje šele v sekundarni preventivi (se pravi kot preventiva pred ponovnim dogodkom). Pri vas dogodka k sreči še ni bilo in v tem primeru govoriva o primarni preventivi. Zakaj je tako? Glede na zelo obsežne študije je bilo namreč ugotovljeno, da je v primeru primarne preventive tveganje za neželene učinke (krvavitve) večje kot je korist jemanja Aspirina v smislu preventive kardiovaskularnih dogodkov. Kot zaključek teh študij je priporočilo zdravnikom naj se Aspirin P 100 mg rutinsko predpisuje šele v sekundarni preventivi. Se pa seveda vaš zdravnik, v kolikor oceni, da je pri vas pričakovana korist večja od tveganja, lahko odloči za predpis Aspirin P 100 mg. Svetujem vam, da se z vašim zdravnikom pogovorite o pričakovani koristi jemanja Aspirina v vašem primeru. V primeru, da vaš zdravnik meni, da je pri vas tveganje za jrvavitve večje kot pričakovane koristi, vam odsvetujem tudi, da bi si ga kupovali sami.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close