Aseptična nekroza kosti

Spoštovani,

v puberteti – pred dvajsetimi leti je prišlo na stopalu moje noge (drugi sklep na loku pod prsti) do aseptične nekroze kosti, kar je bilo zelo boleče in zaradi prizadetega mesta mi je hoja povzročala močne bolečine. Zdravljanje je bilo dolgotrajno vendar le na osnovi uporabe mavčnega čevlja in mirovanja. Stanje se je malo popravilo in stabiliziralo.

Od takrat so bile bolečine le občasne, pojavile so se ob napačnem gibu, udarcu v prizadet sklep, vendar so minile v dnevu ali dveh.
Sedaj pa me ponovno že skoraj dva meseca nenehno boli na istem mestu, ki je včasih otečeno, včasih ugreznjeno in sumim, da se je stanje precej poslabšalo (tudi višjih pet na čevljih ne morem več nositi, saj me zarai pritiska na sprednji del noge preveč boli). Osebni zdravnik me je ponovno poslal na rentgen, izvide sicer čakam, vendar pa me zanima ali so na tem področju že kakšne druge metode zdravljenja in če mi lahko svetujete, kje naj najdem specialista na tem področju in kako naj najhitreje pridem do njega – po potrebi tudi samoplačniško.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

O metodah zdravljenja vam žal ne morem posredovati odgovora, najbolje pa bo, da se obrnete na katerega izmed spec.ortopedov.

Dr.Mikek Martin, spec. ortoped, je moderator tega forum, kontaktne podatke pa najdete v njegovih odgovorih na tem forumu.

Lep pozdrav
Nika Staniša

Fizioterapija Manumedica d.o.o. Cesta V Mestni log 55, Lj. www.manumedica.si 031-222-614

Spoštovani. Preboleli ste aseptično nekrozo glavice druge stopalčnice. To pomeni motnjo v prekrvavitvi te glavice zaradi česar glavica začasno “odmre” nato pa se prekrvavitev spet sama od sebe popravi.V tem času je glavica zelo občutljiva na pritisk, boleča in se praviloma tudi deformira. To pomeni večjo možnost bolečin v kasnejših obdobjih,praviloma po četrtem desetletju(kar je seveda odvisno od obsega deformacije in obremenitev- npr. stalna uporaba visokih petk).
Terapija v odrasli dobi je odvisna od obsega in mesta težav, pričakovanj in seveda obsega sprememb. Z prilagoditvami/izbiro obutve ( visoke pete niso priporočljive),vložki, protibolečinskimi obsevanji zmanjšujemo bolečine.Z vajami krepimo mišičje stopala tako, da lažje prenaša spremenjene obremenitve. Ugodne so masaže stopal in izmenične kopeli. Operativno zdravljenje je relativno redko. Predvsem odstranjujemo preobsežne naplastitve in napravimo toaleto, praviloma degeneriranega, sklepa.
Kakšno ukrepi bi bili izvedljivi pri vas je na osnovi opisa težko reči. Priporočam pregled v ortopedski ambulanti npr. v vašem kraju,s seboj prinesite tudi RTG sliko.Na osnovi pregleda, slike, vaših pričakovanj ter možnosti ukrepanj se bosta z terapevtom odločila kaj se da in kaj je smiselno narediti.
Za pregled v Centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros, Tehnološki park 21 (Brdo pri Ljubljani) se lahko naročite na telefonsko številko 0808778.