Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Asentra-kdaj nehati, če sploh kdaj?

Asentra-kdaj nehati, če sploh kdaj?

Pozdravljeni.
Zaradi tesnobe ter posledično ostalih težav, kot so nespečnost ipd. sem po dolgem obdobju le sprejela možnost zdravljenja z zdravili. Ko sem bila nekaj časa na bolniški tudi zaradi izgorelosti (oz. hude izčrpanosti) sem pričela z jemanjem Asentre 50 mg.
Začela sem zelo zelo delati tudi na sebi, skratka da ne bom predolga, zdaj sem že nekaj mesecev tista prava prava jaz. Asentro jemljem od novembra, torej bo zdaj pol leta. Mučila sem se z anksioznostjo in posledično depresijo, oz. distimijo nekaj let, zdaj v kombinaciji s psihoterapijo res cvetim. Spim…! Ali bi bilo tako tudi brez Asentre, ne vem… Saj sem prekinila tudi z določenimi miselnimi in vedenjskimi vzorci…
Torej, imam 2 vprasanji. Sprašujem se, kdaj oz. če sploh kdaj prekiniti z jemanjem, ali obstajajo kakšna merila, kontraindikacije… za daljše jemanje, kaj v primeru, če bi jemala zdravila kar stalno? Kakšna je doktrina na tem področju? Ne hodim k psihiatru tako da nimam kje tega vprašati.
Edino kar me morda malo malo moti pri jemanju Asentre je malce bolj intenzivno nabiranje maščob okrog trebuha ob kar zdravem življenjskem stilu. Čeprav sem daleč od debelosti. Lahko Asentra na to vpliva, čeprav naj ne bi,kot sem slišala….? Stara sem 41 in sicer popolnoma zdrava.
Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni,
nekako okvirno navodilo je, da naj bi bili 6 mesecev brez simptomov, da se lahko razmišlja o ukinjanju antidepresiva. Ker ste v psihoterapevtkem procesu, lahko da bi brez težav prenehala že prej. Prav tako ni nič narobe, če jemljete malo dlje. Ni zelo ostrih pravil, se bolj ravnamo po občutku in je tukaj bistveno sodelovanje zdravnika in pacienta. Vsekakor vam svetujem, da ste pred ukinitvijo en mesec na 25mg, tako boste začutila, ali se karkoli spremeni na nižjem odmerku. V najhujšem primeru, boste šla nazaj na svoj odmerek 50mg, ampak je zelo verjetno, če je psihoterapija bila uspešna, da AD ne potrebujete več.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni, res najlepša hvala za tako hiter odgovor❤️
Prosim samo še za ta odgovor, ali ima lahko asentra Vpliv na telesno težo oz. nabiranje maščobe okrog trebuha? Naj ne bi, tako da be čem, ali slučajno sovpada jemanje le te s, – ne vem cim… Leti? Imam jih 41 tako da ne vem, se res veliko gibam in kar pravilno jem.
Hvala!

Pozdravljeni,

naj ne bi vplivala, ampak imajo nekateri ljudje nenavadne odzive na zdravila in tisti ki naj ne bi redili,jih redijo. Drugi pa hujšajo po tistih ki redijo. Tako da na vaše vprašanje nimam pametnega odgovora, je pa možno da se redite zaradi zdravil, možno je da vam ščitnica nagaja (v teh letih je to pogosto), možno je tudi da spolni hormoni popuščajo (ne vem koliko so redne menstruacije in ali so prisotni kakšni znaki mene?). Z leti se metobolizem upočasni in je možno da potrebujete manj kalorij, poskusite spremljati vnos kalorij (aplikacija MyFitnessPal je kar uporabna) in preverite kaj se zgodi če vnos zmanjšate za 10%.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si
Objava čaka odobritev