Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ARTROZA KOLKOV-OPERACIJA??

ARTROZA KOLKOV-OPERACIJA??

Prav prisrčen pozdrav, kar odtrgati se ne morem od teh strani,ko sem Vas enkrat “izbrskala”.
Pišem Vam spet zaradi matere,ki je stara 56 let, tehta pa cca 100 kg. Bila je operirana na hrbtenici, 5 vretence dishernija. Ima tudi rezultat pregleda za kolke iz leta 1999: deformantna artroza levega kolka,zožanje sklepne, špranje na obremenil.delu obsežnejši naplastitvi ponvice ob zgornjem,zadašnjem in spodnjem delu, ter sevanje. Zgleda da deg.cistvol. v zgornjem delu. DIAGNOZA: atroharthrosis deformans coxae sin. M 16,1 obesitas E 66,0. Ponavljajoča bolečina v M 54,5.
Jasno ji je,da bi morala iti na zamenjavo kolkov – obeh??(vsaj tako mi je rekla), vendar je vsa panična in odlaša z njo (čeprav čakaš baje na datum od 1-2 leti), ker sliši vse mogoče reči: da po menjavi nisi več tako gibčen;da lahko pride dokaj hitro do izpada novega kolka in podobno. Operacija se mi zdi smiselna, saj vstaja in lega v posteljo, tako da se najprej prevali na bok, se opre na koga ali kaj ter se počasi dviga ali spušča. Ne vem kaj bo v naslednjih letih,če je že zdaj tako.Kar se tiče njene teže pa pravi,da je to povezano z njeno ščitnico (kar pa sva midva že bila v stiku glede te zadeve).
Lep pozdrav! Saša

Spoštovani!

1. operacije je neizbežna, saj v nekaj letih ne bo mogla niti na stranišče.

2. Hujšanje je nujno, še bolj pa telesna aktivnost, da se razgiba – že pred operacijo, če ne bo rehabilitacija še bolj dolgotrajna in uspeh manj zanesljiv.

3. Za operacijo naj se odloči, ko bo prepričana, da bo zbrala dovolj volje in energije, da se bo lotila razgibavanja vsaj po tri ure na dan.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close