Aritmije po intenzivnih športih – košarka, nogomet..
Pozdravljeni,
Star sem 58 let, problemi pa se vlečejo od 40. leta dalje. Po športu, kot sta košarka in nogomet, sem se ponoči zbujal, utrip ni bil pravi, dvignil noge in je minilo. Do sedaj sem imel tudi daljša obdobja nelagodnosti, sprožene s športom, morda 3 x v vseh letih. Včasih sem vzel tudi kakšen betablokator (bloxan…), včasih pa je minilo brez tega.
Do sedaj so mi svetovali kardiolog 1 jemanje Concor po potrebi, potem samo po športu, potem redno jemanje zvečer kardiolog 2 ( zaradi motnje spanca), osebna zdravnica redno jemanje…
Letos se zadeva vleče od Božiča od zadnjega nogometa, gre na bolje, pa spet slabše, pa bolje… Občasno vzamen Concor, polovičko od 2,5, ko je najhuje. Problem je v glavnem ponoči, vstanem, hodim i nekako mine, gre. Sem pa potem zaradi slabega spanja temu primerno počutim čez dan.
Ultrazvok je pokazal blago povsem nepomembno mitralno regurgitacijo, mejno povečan levi preddvor, v ostalem normalen izvid.
Včeraj sem imel nogomet, igra brez problema, po športu pa zaznam hitrejši utrip, ne veliko, in preskok. Vzamem polovičko Concor 2,5, počakam da prime in grem spat.
Zanima me, bi morda bila to rešitev, da vzamem Concor tik pred ali takoj po športu, ko začutim, da utrip ni pravi? Je to v redu, ker berem, da se s Concorjem zdravi dolgotrajno.
Enkrat sem vzel 2 x zapored celo tableto Concor 2,5 in ko sem šel v hrib, je bil grozen občutek, ko mi je pred vrhom jemalo sapo, pa sem šel počasi v hrib. Osebna zdravnica mi je sicer povedala za to, ampak občutek je bil grozen. Raje preneham z nogometom, košarko…
Holter sem imel zdaj januarja, a še ni rezultatov.
Z leti bom verjetno res pristal na rednem jemanju zdravil, vendar sem trenutno še močan in nekako premagam to nevšečnost z aritmijo, čeprav priznam, da je vsakič bolj trdovratna.
Za vaše mnenje se lepo zahvaljujem,
Lp, Robert
Spoštovani
Glede na vaše simptome in trajanje težav, se vam morda splača razmisliti o redni uporabi zdravila Concor, še posebej, če se simptomi nadaljujejo in vplivajo na kakovost vašega življenja, vključno s slabim spanjem in dnevno utrujenostjo. Vsekakor pa je najpomembnejše, da nadaljujete z rednimi pregledi pri kardiologu, ki vam lahko pomaga prilagoditi zdravljenje, da boste lahko ohranili aktivno življenje, a hkrati poskrbeli za zdravje svojega srca. Jemanje zdravila vas ne sme prestrašiti, ker so koristi bistveno večje kot pa ev. stranski učinki, ki so ponavadi blagi ali pa jih sploh ni. Nisem zagovornik občasnega jemanja beta blokatorjev. Odločitev bo vsekakor odvisna tudi od izvida Holterja.
LP
Spoštovani,
Najlepša hvala za odgovor in svetovanje, kar je zelo cenjeno.
O stalnem jemanju zdravila sem razmišljal že lani ob dogajanju, pa je minilo. Tudi zdaj, a je zdaj bolje, spim. Holter ni pokazal nič posebnega, pa sem šel v hrib in na nogomet, na kakšen drug dan bi najbrž več. Tako da so mi do nadaljnjega svetovali le občasno jemanje po potrebi in kontrola čez eno leto.
Še enkrat hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
Kot sem že povedal, so težave izvenele. A sem spet pri tam, kjer se navadno vse začne: šport. Po 4 tednih sem šel na nogomet, tek zlahka brez problema, nobenih težav, a sem se držal nazaj in izogibal šprintu (kolikor se le da), a nogomet je hitra igra. Po športu je bilo ok, kakšno uro kasneje pa je spet tu nenavaden občutek. Spanje tako tako, 2-3 krat zbujanje, enkrat vstanem, drugič ležim na hrbtu z dvignjenimi koleni in nekako spim do jutra. Pulsa ne preverjam, da težavo čim bolj odmislim, a najbrž je kak preskok ali nepravi ritem, kar je vzrok za nenavaden občutek.
24 holter je bil redu, zaznana 2 VES-a (imel sem ga med športom), ultrazvok v redu. Kardiologinja mi svetuje Concor 2,5 po potrebi. Svetovala mi je tudi, da poskusim vzeti zdravilo po športu, osebna zdravnica pa zjutraj na dan, ko imam šport. Poskusil sem 2,5 mg zjutraj pred športom, ni bilo dobro – sapa, lahko sem se samo sprehajal. Po športu 2,5 mg (konec decembra) je bilo bolje, a potem se je začelo daljše obdobje težav z ritmom, tudi ko ni bilo športa, predvsem ponoči, manj pa tudi čez dan. 1,25 po športu pa se je obneslo še najbolje.
Povedali ste, da občasno jemanje ne priporočate zaradi nihanj v koncentraciji zdravila. Razmišljal sem o jemanju najmanjše doze tik pred športom (košarka, nogomet), da zdravilo začne delovati ravno, ko končam. Hribi, umirjen tek, plavanje, kolo – tu težav nikoli ni, samo dirkaški športi. Ali pa je morda čas, da preneham z tovrstno rekreacijo, navsezadnje leta svoje prineso.
Naj povem še, da se s tem ubadam že dvajset let, vedno po hitrem športu. Je pa zadnji dve leti težava trdovratnejša, sploh v zimskem času, ko se poveže še kakšna viroza, tudi navaden prehlad. Za redno jemanje zdravila, ne vem, misim da še ni potrebe, a kaj jaz vem, ampak na splošno večjih težav nimam.
Če lahko vi kaj svetujete, bi bilo zelo cenjeno.
Spoštovani,
Mogoče ste preveč obremenjeni s temi “čudnimi” občutki v prsnem košu. Namreč izvid Holter preiskave kaže, da je vse OK, prav tako ultrazvok srca. Kot sem že napisal v enem od postov, nekateri ljudje imamo nekaj tisoč prezgodnjih utripov vsak dan in se pač navadijo, kolikor je to sploh mogoče. Mogoče bi blaga pomirjevala pomagala, da “pozabite” na vašo težavo, ker večkrat se težave pojavijo prav zaradi tega, ker ji pričakujemo (pogojni refleks). Jemanje zdravil t.i. beta blokatorjev imajo smisel če so te aritmije (prezgodnji utripi) zelo pogoste, moramo pa vedeti, da ta zdravila zmanjšujejo število utripov in včasih imamo občutek manjše fizične pripravljenosti. Torej, težko vam karkoli pametnega svetujem, mogoče pa je res najboljši nasvet, da malce izpregnete t.j. da se malo manj ukvarjate s športom, ki zahteva hitre pospeške (nogomet ipd. ). 🙂
LP