Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ARITMIJA?

ARITMIJA?

Lepo pozdravljeni

Stara sem 29 let in se mi že nekaj časa, občasno, pojavlja, da mi na vsem lepem (ne da bi se razburila – ni nujno) pojavi nenadzorovano bitje srca. Občutek imam, da mi bo srce kar skočilo iz prsnega koša in tisti čas se počutim res grozno. Težko je opisati te občutke….. , srce mi razbija zelo hitro, dejansko ga slišim, kako razbija… Ali bi mogoče to bila lahko aritmija srca? Kaj narediti v tem primeru, ali obiskati splošnega zdravnika in mu to omeniti, ali ni potrebno. To se mi dogaja samo včasih, ne dnevno, včasih na mesec dva do trikrat, včasih tudi pogosteje. Dejansko nikoli ne vem, kdaj se mi bo to zgodilo. Zamina me tudi kakšne preiskave se opravijo za potrditev aritmije srca, ker namreč nikoli ne veš, kdaj te bo doletelo in so potem dejansko razne preiskave lahko ničvredne. Ali ni tako? Zanima me tudi tveganje, če imam resnično aritmijo, imam kaj več možnosti npr. za infarkt?

Vas prav lepo pozdravljam
Mojca

Spoštovani!

Povedali ste precej pa spet zelo malo o sebi, zato bo odgovor zelo splošen in lahko nekoliko površen, gledano z vašimi očmi. Pri 29 letih pri zdravi ženski ni pričakovati bolezni srca, niti trajne aritmije, zato po moje pregledi in preiskave v tej smeri niso potrebne. Kadar čutite hitro bitje, bi bilo vseeno modro to evidentirati na tak način, da takrat obiščete zdravnika in da vam posnamejo EKG srca za dokumentacijo srčne motnje takrat. Možno bi bilo (čeprav v vaših letih izjemoma), da imate t.i. napade hitrega bitja srca, ko je srčni utrip okoli 150 na minuto. Kakšnih ukrepov in zdravljenja za to ni. Napadi praviloma ponehajo sami od sebe. Če trajajo dlje kot dve uri je smiselno obiskati zdravnika, ki vas napoti v bolnišnico, kjer vam ritem umirijo z infuzijo ustreznega antiaritmika.

Če imate še kakšne druge znake (nervoza, hujšanje ob isti prehrani, občutek, da vam je stalno vroče), bi bilo smotrno preveriti raven ščitničnih hormonov v krvi.

Kljub vsemu naštetemu gre pri vas zelo verjetno za napade tesnobe, t.i. panične napade, ki se kažejo s hitrim bitjem srca. To je pogosta duševna motnja, pri kateri se psihične težave kažejo s telesnimi znaki. Pogosto so te psihične težave oddaljene in niso neposredno povezane z napadi, saj se ti praviloma pojavljajo v času sproščenosti, umirjenosti, torej izven neugodnih dogodkov. V tem primeru največkrat ni potrebno ukreniti ničesar, če pa je le potrebno, potem se pogovorite z vašim zdravnikom o krajši kuri zdravil proti tesnobi. Pogovoriti se je treba tudi za to, ker je to le del slike zmerne depresije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close