Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Aritmija

Aritmija

Star sem 31 let in se rekreativno ukvarjam s precej kolesarjenjem. Zadnje case pa zasledim pri treningu na sobnem kolesu, da mi srce vcasih kar ‘preskoci’. Npr. gonim pri pulzu okoli 150 udarcev na min. potem pa mi kar naenkrat utrip poskoci na 220. Vcasih mi merilec to zazna, vcasih pa ne ker je to zelo kratkotrajen pojav. Zanima me ali je to nevarno in ce je treba na kaksen pregled k zdravniku!
Hvala!

Spoštovani!

1. Ne vam zakaj forsirate tako visoko frekvenco? Za vzdržljivostni trening je prav da trenirate s tri četrt maksimalne frekvence.

2. Nenavadno je, da ima trenirana oseba v vaših letih pri taki obrmenitvi takšno frekvenco – ali pa si res blokirate kolo tako, da morate dati vse od sebe. S tem boste težko bistveno povečali svoje zmogljivosti. Ali imate za cilj kakšne večje dosežke ali zgolj vzdževanje solidne telesne kondicije?

3. Tak preskok je lahko nekaj običajnega pri maksimalnih obremenitvah, pri prej omenjeni vzdržljivostni obremenitvi pa lahko kaže na motnje v prevodnem sistemu srca, zato bi se bilo v takem primeru smiselno posvetovati s kardiologom.

4. Tako avtomatsko pobezlanje srca praviloma ne ogroža niti zdravja niti življenja, je pa prav, da razčistite, kaj bi bilo narobe. Pogosto se dogaja predvsem v mirovanju. Predvsem morate izključiti povečanje srca, kakšne druge okvare, za kar sicer obstaja le neznantna verjetnost.

Lep pozdrav¨!

Janko Kersnik

Hvala za Vas odgovor!
Sprasujete me zakaj forsiram tako visoko frekvenco(150 udarcev na minuto), da bi bilo dovolj 3/4 maximalne frekvence. Pri meni znaša 155 udarcev srca na minuto 75% maximalnega srčnega utripa.
Najveckrat se mi to ‘bezlanje’ srca pripeti ko se mi spahne po hrani ali pijaci, ki sem jo zauzil pred treningom. Takrat se mi tudi spremeni ritem dihanja in mogoce jo to povezano s tem.

Vseeno, se enkrat hvala za odgovor, najboljede se res odpravim na specialisticen pregled!

Milan

New Report

Close