Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Aritimija ==?

Aritimija ==?

Pozdravljeni,

pisem vam po zadnjih dogodkih, ceprav imam nekaksen tezave s srcem ze nekaj let, pa je vedno nastal zakljucek, da sem za kaj taksnega se premlada, pa tudi nikakrsnih dednih predispozij zati nimam, vsaj po poznavanju znanih bolezni prednikov se tako zdi.

Pred nekaj denvi se v vecernih urah doziveli vecji psihicni stres. Okoli 1 ures sem nato zaspala, nato pa mi med 2 in 5 tako mocno in neenakomerno bilo, z utripom cca 120/min, da sem cutila utripe v grodnici, v trebuhu… in ponavljali so se nekako tako neenakomerni kot da bi bil poudarjen vsak 3 od 4 ritmov; ena, dva sem cutila podoben utrip, na tri pa mocnejci, nato zošpetm manj mocen utrip;

dan zatem sem imela se vedno visok pulz (okoli 90), kar je ob normalnem 60 (tudi 56; sicer tecem, tako da nimam ravno sibko srce) precej visok pulz.

Tudi v nedeljo, se dan kasneje, ko sem si merila tako pritisk kot pulz, se je zgodba ponavljala. Moj normalen pritisk je 120/80, v nedeljo pa sem imela pritisk nekaj casa visji 166/110 in pulz 79, nato pa malo nizji pristik z visjim pulzom;

EKg v ponedeljek je bil popolnoma normalen; Dobila sem napotnico za holter, a cakam na pregled.

Da napisem se nekaj o zgodovini, morda bodo vsi simptomi pomagali pri iskanju vzroka;

Za cca 10 let nazaj, ko sem vsako jutro 45-60 telovdila, sem se zelo trudila, da bi tako pognala srce, da bi cutila utrip ( nekako v grodnici, kako mi bije srce, ker sem mislila, da je potem pa to res prava intenzivnost), sem proti koncu jutranje telovadbe dozivela, ali pa tudi ne, da mi srce tako razbijalo, da sem to cutila; mislilsa sem, da je to normalno, da cutim intenzivnost vadbe.

Skoraj ves cas sem imela probleme z dihanjem, ce lahko to tako poimenujem; v vseh zaprtih prostorih me je dusilo, manjkalo mi je kisika, tako da sem neprestano odpirala okna in tudi vse zime prespala pri odprtih oknih. Ker je bilo to se v casu studija sem taksna stanja povezovala s stresom, nesproscenostjo in morda zato plitkim dihanjem;

Kasnje, ko sem se zaposlila, so se te tezave z dihanjem malo zmanjsale, sele zadnji 2 leti pa skoraj ponehale. Se vedno se pojavijo v stresnih situacijah, se posebej ce se ne morem odzvati, ce zadrzim nako reakcijo v sebi, potem mi trebusno prepono kar zadrgne, plitko diham in diham nekako zavestno, globoko, z vdihovanjem in dviganjem zgornjega dela, kot ce bi se pri zdravniku trudila cim bilj mocno vdihniti in izdihniti na pregledu kisik iz pljuc. Kot da moram na vso silo potisniti kisik v telo;

Ze 8 let rekreativno tecem; bila sem na vec malih maratonih, problem pa je nastal le enkrat; Pred tekom sem popila energetski napitek; Med tekom nisem cutila slabosti ali cesa podobnega, le na zadnjem delu srca (od sredine vretu levo, pod kotm ca 45°, 10 cm, sem cutila bolecino, se teden dni pa sem imela v levi roki in proti srcu mravljince.

Omenjena bolecina na hrbtni strani, mravljinci in neenakomeren utrip se mi ponavljajo;

Pred letom so mi naredili ekg, ko sem prosila za napotnico ( v tistem casu nisem imela tezav) in tudi ekg ni pokazal nicesar;

Morda se to, da sem bila v testni skupini kariologa, kjer so preiskovali debelino sten in pretocnost zil ter njihovo ratzeznost ob uporabi tiste vrste zdravil, ki se jih samo polozi pod jezik, in so bili rezultati zelo dobri, prav tako vsi krvni izvidi.

Prosim, ce mi lahko napisete za kaj naj bi slo, oziroma, kako naj najdem ‘pravega’ zdravnika. Trenutno čakam na 24 h test s holterjem, a ker se te tezave pojavljajo poredko, imam vprasenje, kako naj ravnam, ce ne bodo ujeti tistega dne, ko so tezave prisotne;

ALi je v tem primeru bolje poiskati samoplačniške ambulante, da se ujame pravi cas (pravi interval je nekako izpostavil osebni zdravnik).

V oktobru me caka manjsi diagnosticno operatvni ginek. poseg z laparoskopijo; ali lahko te tezave s srcem onemogocijo, prestavijo poseg?

Tudi zadnjo noc mi je kot pred slabim tednim cca 2 uri srce mocno in v omenjenem vzorcu (tretji utrip izstopajoc, poudarjen) razbijalo srce.

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav m.

Spoštovani!

Čeprav ne omenjate svoje starosti, menim, da je Holter pri vas zaenkrat odveč, saj je le malo verjetno, da boste imeli ravno tisti dan »napad«. Opisani napad in napadi dušenja pa so t.i. panični napadi, o katerih sem že pisal. Sicer bi pri zadnjem napadu lahko šlo tudi za t.i. napad hitrega bitja srca, oziroma PSVT, a je utrip 120 za to nekoliko nizek, ni pa popolnoma izključen. Tudi ti napadi se navadno pojavljajo ponoči, sami od sebe in praviloma na zdravem srcu. Panični napad, pa je oblika duševne motnje, ko se v neustreznih trenutkih pojavljajo reakcije telesa, ki v tem času niso smiselne (hiter utrip brez napora, dušenje brez napora). Gre za obliko tesnobe, ki ni nevarna, je pa nadležna. Odvisno od tega, koliko vas obremenjuje, je tudi odločitev, ali bi bilo smotrno vzeti kakšne dni ob takem napadu anksiolitik ali ne. O tem se morate pogovoriti z vašim zdravnikom. Zdravila se jemlje, dokler so težave in se jih nadaljuje še dva do tri dni, ko se stanje že umiri.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close