Najdi forum

apikotomija in čep

Spoštovana!
V juliju so mi v Celju opravili apikotomijo nad zg. enico. Po posegu je nastal 2cm dolg prazen kanalček, kamor so mi namestili plastični “čepek”. Dobila sem navodila, da ga moram neprekinjeno nositi, dokler mi ne bo postal prevelik zaradi rašče kosti. Potem ga moram priti skrajšati in ponavljati ta postopek, dokler kost ne bo zarasla cel kanalček, kjer je bila prej menda radikularna cista.
Zanima pa me sledeče: Zakaj so na izvid napisali , da gre PO VSEJ VERJETNOSTI za radikularno cisto? Ali se res ne da ugotoviti dejanska vrsta ciste?
Druga stvar pa je ta, da moram ta čep enkrat na dan vzeti ven, očistiti zobe in čep, ter ga nato potisniti nazaj. To je precej boleče opravilo. In sedaj ne vem kaj pomeni tisto, ko mi bo čep prevelik…. Ali mi bo potemtakem štrlel ven in ga ne bom mogla več poriniti nazaj celega, ali kako?
Zdravnica mi je dala le kratke napotke in ker niti ne veš kako to izgleda, nimaš pojma kaj bi še vprašal. Nočem pa jim telefonirati in težiti, ker imajo res veliko dela. Zato prosim vas, da mi poskusite malo razložiti to s čepom in cisto.

Spoštovana Ksenija,

vsak zdravnik ima tudi pojasnilno dolžnost in sem sodijo tudi navodila po posegu. Saj verjamem, da imajo veliko dela (tudi jaz ga imam), kljub temu pa sodi pojasnitev v “opis delovnih nalog”.
Predvidevam, da materiala, ki so ga odstranili niso poslali na histologijo. Tako je diagnoza postavljenja le na osnovi klinične slike in rentgenske dokumentacije. Glede na to, da diagnoza “radikularna cista” ni histološko potrjena, lahko to le domnevajo.
Kako je z vašim obturatorjem, vam težko odgovorim. Pri nas pacienti prihajajo na kontrole in takrat obturator malo zmanjšamo. Le tako lahko omogočimo tkivu, da zapolni defekt.
Svetujem vam, da zobozdravnico vseeno pokličete in se dogovorite za kratek pregled. Takrat bo ugotovila, ali je “čepek” že potrebno zmanjšati.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close