Stara sem 26 let in imam precej “razmetane” zobe. Aparata v osnovni šoli nisem nosila, ker je očitno šolska zobozdravnica smatrala, da ga ne potrebujem. Takrat se seveda nisem dosti sekirala, zdaj pa mi je žal, da nisem že takrat sama kaj ukrenila. Menite, da je prepozno? Pred tremi leti sem se odločila za nestalen aparat, ortodont mi je izpulil obe zgornj trojki, potem pa sem zanosila in vse skupaj po enem letu opustila. V tem času seveda ni bilo nobene vidne razlike. V reviji Zdravje sem enkrat prebrala, da obstajajo prav posebni ortodonti za take ljudi, ki se odločijo za aparat kasneje, kot bi morali. Kaj menite, kakšna je možnost da se mi zobje popravijo in koliko časa je povprečno potrebno? Kje so kakšni dobri ortodonti, saj je mnenje moje zobozdravnice da jih tu na Obali ni? Kakšen aparat naj bi nosila? Upam, da mi lahko vsaj okvirno odgovorite na vprašanja, saj vem, da je težko brez videt…
Obenem prosim bralce vašega foruma (ki se mi mimogrede zdi zelo zelo dobra stvar!), da napišejo, kakšne so njihove izkušnje!
Že vnaprej hvala!

Spoštovana Irena,

absolutno niste prestari za popravljanje “razmetanih” zob ( jaz sem bila še malo starejša ). V današnji dobi fiksnih aparatov je starost le redko omejevalni dejavnik za začetek ortodontske terapije. Omejeno je edino plačilo zdravljenja s strani ZZZS-ja in to do 18.leta, kar pomeni, da ste samoplačnik. Kaj je bilo mišljeno s posebnimi ortodonti za starejše, mi ni jasno in to prvič slišim. Vsak specialist ortodont bi moral znati “delati” tudi fiksne aparate in jih uporabljati v praksi. Verjetno pa nekateri niso pripravljeni sprejemati novih izzivov.
Sedaj pa k vašim zobem. Stanje na Obali mi je samo malo poznano, predvsem iz pripovedovanja kolegov, tako da ga ne morem resno komentirati. Sicer pa Slovenija ni tako velika, da se enkrat mesečno ne bi mogli odpeljati v kakšen drug kraj na kontrolo. Koliko časa bi traja terapija, je res težko napovedati brez pregleda. To vam bo razložil ortodont, ki si ga boste izbrali. Vsekakor pa terapija s fiksnim aparatom traja vsaj ( ! ) leto in pol, temu pa sledi še obdobje, ko je potrebno nositi še snemni aparat za vzdrževanje novega stanja.
Hvala za pohvale in lepo pozdravljeni!

Hvala za Vaš odgovor! Rada bi vprašala samo še to, ali veste za kakšnega “dobrega” ortodonta v moji bližini (recimo do Ljubljane mi res ni težko priti…) in pa seveda – kakšna je približna cena takega zdravljenja (prvi pregled, aparat, nadaljni mesečni pregledi…). Upam, da mi boste znali pomagat tudi pri temu, če ne pa vseeno lep pozdrav in prijetne praznike!

Spoštovana Irena,

poskusite telefonirati na Stomatološko kliniko v Ljubljani, oddelek za čeljustno ortodontijo in se pozanimajte pri njih. Tam vam bodo tudi povedali kakšne so cene njihovih storitev ( verjetno pa vse skupaj nanese okrog 500.000,00 ali več). Žal vam z natančnimi podatki ne morem pomagati, ker mi niso znani.
Lepe praznike tudi vam in lep pozdrav!

New Report

Close