Antioksidanti
Lepo pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje o dodatkih k prehrani (ni treba izdati konkretnih imen izdelkov), ki naj bi nudili najboljšo antioksidativno zaščito celicam. So to grozdne peške, alge… Na tržišču je seveda marsikaj, potrošniki smo zmedeni. Seveda je prva svar zdrava in uravnotežena prehrana, vendar bi rada za svojo prihodnost naredila še nekaj “dodatnega”.
Hvala za odgovor, Natalija
Antioksidatov ne moremo jemati kar tako. Pri nekaterih boleznih je to zelo dobra dopolnilna terapija, pri drugih pa ne. Tako menijo nekateri vodilni strokovnjaki za zdravljenje raka, da so oksidacijski procesi nujno potrebni. V rakasti celici se namreč pojavi vretje (porablja kisik), zato bi bilo nesmiselno pomagati rakastim celicam z antioksidanti (ki dovajajo kisik). Možna je tudi razlaga s prostimi radikali in na primer kemotarapijo (o tem kdaj drugič).
Zato je pri izbiri antioksidantov pomemben izvor (ne smejo biti sintetičnega izvora, kar je velika večina preparatov na tržišču, pa še cenejši so) in namen (za katere bolezni).
Acerola na primer vsebuje ogromne količine naravnega vitamina C, ki je odličen antioksidant. Olje iz pšeničnih kalčkov (pa ne tisto iz prve police v trgovini, ampak bio in hladno stisnjeno) je dober vir E vitamina, ki je prav tako antioksidant.
LP